Το «κόλπο» Σαββίδη με τα ροδάκινα για να ξεπεράσει το ρωσικό εμπάργκο

Το «κόλπο» Σαββίδη με τα ροδάκινα για να ξεπεράσει το ρωσικό εμπάργκο

Ο επιχειρηματίας κάνει πράξη αυτό που είπε ο Πούτιν στον Τσίπρα για τη δημιουργία ελληνορωσικών εταιριών μέσω των οποίων θα μπορούν να γίνονται εξαγωγές προϊόντων στη Ρωσία 

Ενα μεγάλο «κόλπο» για να ξεπεραστεί το εμπάργκο που έχουν κηρύξει οι Ρώσοι στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στήνει στη Βόρεια Ελλάδα ο Ιβάν Σαββίδης. Ο γνωστός επιχειρηματίας ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο Πούτιν κάνει πράξη αυτό που είπε ο Ρώσος ηγέτης στον Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία ελληνορωσικών εταιριών μέσω των οποίων θα μπορούν να γίνονται εξαγωγές προϊόντων στη Ρωσία παρά το εμπάργκο. Η κίνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο ομογενής επιχειρηματίας έχει ήδη προσεγγίσει και συμφωνήσει με το σύνολο των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας για να αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Ετσι, αντί να ψάχνουν ολόκληρο το καλοκαίρι πού θα πουλήσουν τα προϊόντα τους θα τα αγοράσει ο κ. Σαββίδης ο οποίος με τη σειρά του και το «καπέλο» της ρωσικής εταιρίας που θα δημιουργήσει, θα τα εξάγει χωρίς προβλήματα στην Ρωσία.

Ωστόσο, τίθενται τρία σημαντικά ερωτήματα στην περίπτωση που ο Ιβάν Σαββίδης ιδρύσει μαζί με τους παραγωγούς την μεικτή ελληνορωσική εταιρεία. 

Το πρώτο είναι, πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, όπως είναι γνωστό, οι εμπορικές σχέσεις αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρόμοια βήματα χαλάρωσης θα λαμβάνονται μόνο στη βάση των κοινών αποφάσεων. 

Δεύτερον, πώς θα αντιδράσουν τα υπόλοιπα κράτη- μέλη που εξήγαγαν τα προϊόντα τους και χτυπήθηκαν εξίσου από το ρωσικό εμπάργκο, στην εξαίρεση αυτή της Ελλάδας και τρίτον ποια στάση θα κρατήσει η ίδια η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με πηγές από την πλευρά Σαββίδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κρατάει στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Μάλιστα, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, ο εκπρόσωπος της κρατικής Υπηρεσίας Φυτοϋγείας και Κτηνιατρικής, της Ρωσικής κυβέρνησης Αλεξέι Αλεξένκο δήλωσε σε πρόσφατη επίσκεψη του στη Βέροια, πως «έχουμε στείλει εδώ και καιρό ένα έγγραφο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ακόμα δεν έχει μεταφραστεί».

Οι παραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας - η οποία στηρίζει κατά βάση την οικονομία της στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίησή του- εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η κυβέρνηση θα δώσει οικονομική ώθηση στην περιοχή και θα ανάψει το «πράσινο» φως στη δημιουργία αυτής της μεικτής ελληνορωσικής επιχείρησης μεταξύ της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και του Ιβάν Σαββίδη. Οι αριθμοί εξάλλου, είναι σημαντικοί αφού οι εξαγωγές ροδάκινων ξεπερνούν ετησίως τους 300.000 τόνους ενώ ο τζίρος (σε όλα τα νωπά φρούτα) υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ. 

Όπως αναφέρει στο protothema.gr, ο πρώην Νομάρχης Ημαθίας και άνθρωπος στενά συνδεδεμένος με τον επιχειρηματία, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, «τον πείσαμε, μέσα στην κρίση να ασχοληθεί με τα φρούτα. Με τα νωπά προϊόντα. Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει οι αγροτικοί φορείς της Ημαθίας και αποφασίσαμε να υπάρξει συνεργασία με την εταιρεία που θα στήσει ο Ιβάν Σαββίδης για την εξαγωγή φρούτων. 

Αν επιτευχθεί αυτό, οι αγρότες θα εξασφαλίσουν τα χρήματά τους. Ο Ιβάν έχει πάνω από 500 σημεία πώλησης στη Ρωσία για να διανέμει τα προϊόντα. Σύμφωνα με το πλάνο μας, υπάρχει και η σκέψη να μπει καράβι απευθείας από Θεσσαλονίκη για Νοβόροσισκ. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πώς θα ιδρυθεί αυτή η μεικτή εταιρία. Ας βοηθήσει από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση ώστε να μην πουληθούν και φέτος σε εξευτελιστικές τιμές τα ροδάκινα. Ολα είναι έτοιμα και ο Ιβάν, περιμένει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο ώστε να μάθει πως θα ιδρυθεί η μεικτή επιχείρηση που θα απεμπλακεί από το εμπάργκο».

Η προσωπική επιστολή στον Πούτιν

Από την ώρα που ανακοινώθηκε το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ κάλεσε με επιστολή του τον προσωπικό του φίλο Βλαντιμίρ Πούτιν, να δώσει ένα χέρι βοηθείας στον αδελφό ελληνικό λαό και κατ' εξαίρεση, να εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης του καταλόγου των απαγορευμένων για εισαγωγή στη Ρωσική Ομοσπονδία εμπορευμάτων, μέρος των γεωργικών προϊόντων από την Ελλάδα. 
 
Στην επιστολή του ανέφερε μεταξύ άλλων «τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει βάλει ένα στοίχημα σε στενή συνεργασία με τη Ρωσία – το οποίο είναι η άνθηση της τουριστικής βιομηχανίας, την υλοποίηση κοινών επενδυτικών σχεδίων στη βιομηχανία, έχει αναπτύξει σταθερές σχέσεις με την εξαγωγή των γεωργικών προϊόντων, την ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών. H εισαγωγή της Ελλάδας στο ρωσικό εμπάργκο για τα τρόφιμα από τις χώρες της ΕΟΚ, μπορεί να αποτελέσει ένα μοιραίο πλήγμα για την οικονομία της Ελλάδα, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή των Ελλήνων αγροτών, το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των οποίων βασίζεται στις εξαγωγές προς τη Ρωσία.

Λόγω των πρόσφατων γεγονότων στην Ελλάδα εντείνεται η πολιτική πάλη. Οι Έλληνες είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν υποστηρίζουν την στρατηγική του Ψυχρού Πολέμου, που προκαλείται από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, και ζητούν την αναθεώρηση της κυβέρνησής τους, που ενέκρινε την πολιτική, υπενθυμίζοντας την μακραίωνη πολιτιστική και τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο αδελφών λαών με την ίδια πίστη.

Αγαπητέ Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, ζητώ την κατανόηση και την αποδοχή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία, ως ένα μέτρο στις ενέργειες της Δύσης, αλλά σας καλώ να δώσετε ένα χέρι βοηθείας στον αδελφό ελληνικό λαό».

 

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Tassos

Οι αμερικανοι εχουν επενδυσει πολλα στον αποκλεισμο των ρωσων. Δεν θ αφησουν τοσο ευκολα τον στοχο τους

Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, Ω ΔΙΑΠΛΟΚΗ

Συντηρείται η άποψη των Συριζοψεκασμένων για την καλή Ρωσία και την κακή ΕΕ. Με μπροστάρη πάλι τον Προεδράρα, τον Πόντιο, τον Ελληνάρα που παρακαλεί τον Πούτιν να βοηθήσει την κακόμοιρη Ελλάδα. Τον λεφτά Σαββίδη που θα σώσει σαν φιλόπτωχο ταμείο τους παραγωγούς. Που για αυτόν δεν ισχύει το κέρδος, η εξαπάτηση, τα ανταλλάγματα. Βλέπετε κανείς Ρώσος επιχειρηματίας δεν είναι βουτηγμένος στην απάτη και την διαφθορά. Παγκοσμίως όλοι τους είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο άτιτλος προεδράρας που στην αρχή της κρίσης μέσω τηλεοπτικών εκπομπών ειδικά του ψεκασμένου Τέρενς Κουίκ στο Κόντρα Τσάνελ, διακινούσε μια επιστολή εναντίον του ΓΑΠ ότι ο Μέγιστος Πούτιν έδινε στον τότε Πρωθυπουργό 25 δις Ευρώ και εκείνος δεν τα δέχτηκε (Μπέστε στο ίντερνετ και τσεκάρετε το). Βέβαια γιατί δεν τα δίνει στον σύντροφο Αλέξη, απάντηση δεν υπάρχει. Παίζονται παιχνίδια πολλά και χοντρά στην πλάτη μας, κρατήστε μικρό καλάθι και την ψυχραιμία σας. Κάποια στιγμή όλα θα βγουν στο φως. Μπορεί να αργήσει, μα δεν θα μείνει τίποτα κρυφό.

blackpeteg

Ότι μπορεί να προωθήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Ελληνικής Οικονομίας είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΛΟ. Πως στην ευχή μπορείτε να χρωματίζετε μια τέτοια είδηση με σχόλια του τύπου πρώτη φορά αριστερά, γερμανοτσολιάδες κλπ. Ο καθένας κάνει κουμάντο στην οικονομία του. Τέλος.

Harry

Τέτοιες κινήσεις αν και βραχυπρόθεσμα καλές για την οικονομία, μας αφαιρούν συμμάχους σε πολιτικό επίπεδο. Το θέμα είναι να παρθεί μια τελική απόφαση για το πού θα κινηθεί η οικονομία και η πολιτική γιατί... δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο όσον αφορα Αμερική-Ρωσία .

μαρια

Μ' αρεσει που προετρεπαν τους νεους να γινουν αγροτες. Να πεινασουν και να περιμενουν εναν Ιβαν για να τους σωσει. Πρωτη φορα Αριστερα

themis toumba

Μαλλον εισαι ακομα σε συγχυση από τη χαρα που σου προκαλεσε η υπογραφη του μνημονίου από τους προηγουμενους γιατι ξεχασες ότι αυτοι που οδηγησαν τη χωρα στο μνημονιο ηταν αυτοι προετρεπαν τους νεους να γινουν γεωργοι και αυτοι που τους κατεστρεψαν με το εμπάργκο.Βλεπεις η εξαρτηση μας μονο από τη δυση εχει και συνεπειες μοσχαρι που ειρωνεύεσαι κι'ολας.

jim

ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΕΙΣ?ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΟΥ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΙΝΤΑ Κ ΕΙΧΕΙΣ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ Κ ΜΙΛΑΣ ΡΕ?ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 8,5% Κ ΠΟΝΑΕΙ ΠΟΛΥ ΕΕΕΕ

@

Συνοψίζοντας: ένας επιχειρηματίας αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των αγροτών της Β. Ελλάδας εξασφαλίζοντας την οικονομική επιβίωσή τους και ενισχύει τις εξαγωγές της χώρας... Γιατί αυτή η είδηση δεν μπήκε πάνω-πάνω στην ιστοσελίδα;

Κωνσταντίνος

Ο Σαββίδης θα κάνει μία πολύ καλή αρπαχτή και θα πουλήσει και εξυπηρέτηση στην Κυβέρνηση Τσίπρα! Οι αγρότες (όπως πάντα) θα πάρουν κάτι ψιχουλάκια για το βουλώσουν για φέτος... Η Κυβέρνηση θα πουλά πνεύμα στο πόπολο ότι βοηθά τον Έλληνα αγρότη.... Το Κόμμα θα χαίρεται που έκανε σπάσιμο στους αφέντες της ΕΕ.... και ΑΝ κάποια στιγμή στο μέλλον εάν ακούσετε ότι χαρίστικε το Macedonia Palace στον Ρωσοπόντιο Άρχοντα της Β. Ελλάδος τότε μην απορήσετε όλοι! Ο Σαβίδης δεν ήρθε στην Ελλάδα για να σώσει ή να δώσει! ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΛΕΙ!!!

themis toumba

Σε πειραζει ο Σαββιδης αλλα για τους "πατριωτες"βαρδηνογιαννηδες που τους χαριστηκε 1,2 δις ευρω από τους σωτηρες του μνημονίου(ΠΑΣΟΚ-νδ)λεξη δε γραφεις.

νικη

Μαλλον απο ιστορια εισαι ασχετος,δεν υπαρχει λεξη ρωσοποντιος αλλα παλινοστουντες. Ειναι σαν να λες τον ελληνα που ζεισλ στον καναδα.. κρητικοκαναδεο, ελεος με την χωριατιλα μερικων.

Μπράβο

Εξαιρετική είδηση! Αλλά δεν τη βάζετε στις πρώτες, μην και πείτε κάτι καλό για τη Ρωσία ή την κυβέρνηση. Κάνει τζιζ για το Πρώτο Θέμα. Κρίμα, κάποτε σας διάβαζα.

Γ

ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΔΙΟΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ,ΑΠΑΓΟΡΕΨΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΑΠΟ ΕΕ,ΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ.....ΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ, ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ....

Χρηστος

καλα τι λες;Αν κανει αρση του εμπαργκο στην Ελλαδα ολα τα Ευρωπαικα προιοντα απλα θα περνανε απο την ελλαδα και θα πηγαινουν ρωσσια ή απλα θα παιρνουν σφραγιδα, γιατι λετε πραγματα που δεν ξερετε;

Χρήστο

Είσαι τσόφλι και άσχετος, φαφλατά.

Μπραβο να και κάτι θετικό κοντα στα άλλα....

η ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει σταθερή στάση. Η αγοροπωλησία είναι ανάσες σε μια κατεστραμμένη χώρα......

Χαρης

Οι ΣΥΡΙΖΟ ΑΝΕΛ πρεπει να δουν τι θα γινει φετος με το συγκεκριμένο ζητημα. Δεν ειναι μονο η ΕΡΤ που ζει οικογενειες κυριοι

@Χάρης

Η ΕΡΤ μπορεί να ζει κάποιες οικογένειες αλλά είναι γάγγραινα για χιλιααάδες άλλες! Μακάρι να έχει αποτέλεσμα η κίνηση του Σαββίδη. Αυτός, ναι, ζει πολλές οικογένειες και μπράβο του!

Η ερτ και οι καθαρίστριες είναι οι

σοσιολιστικές αδυναμίες που εγκλώβισαν ιδεολογικά και ισοπέδωσαν τη σοβιετία.....Οι ίδιοι οι κουκουέδες λένε δεν θα ξανακάνουμε τα λάθη του παρελθόντος και θα επανέλθουμε και θα τη κάνουμε πιο καλά τη δουλειά........οι συριζαίοι αποδεικνύονται πιο αρτηριοσκληρωτικοί και απ το κκε που το κατηγορούν για ισχυαλγία.....και δογματισμό......σε αυτο το τομέα αποδεικνύονται οτι είναι βαθύ πασοκ......τώρα φάτε στη μάπα την ερτ......αυτό είναι ρεαλισμός.......

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

peripoliko_1

Πέντε άτομα με καλυμμένα πρόσωπα σταμάτησαν στο βενζινάδικο και προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν τον υπάλληλο – Κατάφερε να ξεφύγει και ειδοποίησε την αστυνομία

cyprus_foureira

Την ώρα που συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, στην Κύπρο ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, φωτογραφίζονταν με την Ελένη Φουρέιρα, αφού παρακολούθησαν τη συναυλία της

3