Συζήτηση για τις διεθνείς συνεργασίες στο φόρουμ «Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης»

Συζήτηση για τις διεθνείς συνεργασίες στο φόρουμ «Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης»

Στην πρώτη ημέρα του φόρουμ, στις εργασίες του οποίου για ένατη φορά 5.000 συμμετέχοντες από 140 χώρες συνέβαλαν στον διάλογο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημάνθηκε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια μπορούν να διασφαλιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο

Συζήτηση για τις διεθνείς συνεργασίες στο φόρουμ «Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης»
Την προώθηση ισότιμων διεθνών συνεργασιών, με την ταυτόχρονη ανάληψη συλλογικής ευθύνης σε παγκόσμιο επίπεδο έθεσαν στο επίκεντρο του φόρουμ «Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης» (European Development Days - EDD) τόσο ο πρόεδρος της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Σαμ Κουτέσα, όσο και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
 
Στην πρώτη ημέρα του φόρουμ, στις εργασίες του οποίου για ένατη φορά 5.000 συμμετέχοντες από 140 χώρες συνέβαλαν στον διάλογο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Κουτέσα επεσήμανε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια μπορούν να διασφαλιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο όταν απειλές όπως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός οι εμφύλιες και διακρατικές διαμάχες αντιμετωπίζονται με συλλογική δουλειά.
 
Απ΄ την πλευρά της η κα Μογκερίνι τόνισε την ανάγκη δημιουργίας δυναμικών κοινοτήτων με αυτοπεποίθηση προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα λήψης γενναίων αποφάσεων από τη διεθνή κοινότητα. «Το να έχουμε ισχυρούς εταίρους δεν μας αποδυναμώνει, αλλά μας κάνει και εμάς δυνατούς» ανέφερε.
 
Ο κ. Κουτέσα στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε ότι ο στόχος είναι η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και η επένδυση στους νέους, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο για οποιαδήποτε χώρα, με παράλληλες δράσεις αντιμετώπισης της βίας, της διαφθοράς και της παρανομίας.
 
Όσον αφορά τα αυξανόμενα μεταναστευτικά και τα προσφυγικά ρεύματα η κα Μογκερίνι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι αιτίες των προβλημάτων των λαών μέσω της δημιουργίας δυνατοτήτων για win-win συμφωνίες, ενώ βασική προϋπόθεση αποτελεί η προστασία των προσφύγων και η πολιτική σύμπνοια μεταξύ των κρατών της ΕΕ και ιδιαίτερα μεταξύ των πολιτών, μέσω της χρήσης όλων των απαιτούμενων συνθηκών της Ένωσης.
Κλείσιμο
 
«Να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες σε επίπεδο συνεργασίας με τις χώρες και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών. Να αντιμετωπίσουμε τους δικούς μας φόβους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Επίσης, η κα Μογκερίνι έκανε ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με βάση την οποία «μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σε πολλά άλλα πεδία», όπως είπε.
 
Απ΄ την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος για τη διεθνή συνεργασία και την ανάπτυξη Νέβεν Μίμιτσα εξήγγειλε ότι στόχοι της ΕΕ είναι να ενδυναμώσει η συνεργασία και ο πολιτικός διάλογος με τις χώρες της Αφρικής τόσο σε αναπτυξιακό όσο και σε εμπορικό επίπεδο.
 
Όπως είπε, η συνεργασία αυτή αναμένεται να ισχυροποιηθεί περαιτέρω μετά το 2015, επισημαίνοντας την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων και μεθόδων προκειμένου η Ευρωπαϊκή αρωγή να φθάσει άμεσα στους πολίτες, για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας, συστημάτων υγείας, και την καταπολέμηση της φτώχειας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στα ζητήματα της μετανάστευσης.

Ο κ. Μίμιτσα τόνισε ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να επαναδεσμευτούν σε σχέση με τη συνεισφορά τους για τις διεθνείς συνεργασίες και για την εφαρμογή των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτοί πρόκειται να οριστούν μετά τη σύνοδο για το κλίμα στο Παρίσι, ενώ έκανε επίσης λόγο για την εφαρμογή δίκαιης φορολόγησης μεταξύ των πολιτών και για την ανάπτυξη μεγαλύτερης διαφάνειας στη διάθεση των πόρων.
 
Όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ο κ. Μίμιτσα ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά όργανα, ευρωπαϊκά μέσα χρηματοδότησης προκειμένου να στηρίξουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, συμπληρώνοντας την αντίθεσή του στο να διατεθούν οι πόροι για την ανάπτυξη και τη διεθνή συνεργασία προς άλλα κράτη μέλη.
 
Σημαντικές παράμετροι για τη διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπτυξη αποτελούν επίσης η λογοδοσία και η διαφάνεια, η παρακολούθηση και η ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων, καθώς επίσης και η προσβασιμότητα προς τα συγκεκριμένα κεφάλαια, τα οποία ανέρχονται σε 64 δισ. το χρόνο.
 
 
Τέλος, νέοι από όλο τον κόσμο, μελλοντικοί ηγέτες για τη βιώσιμη ανάπτυξη έθεσαν στο επίκεντρο της συζήτησης ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την εισοδηματική ανισότητα, τη διαφθορά, τη βία, τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διακυβέρνηση, την ανταγωνιστικότητα και τις ευκαιρίες για τους νέους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης