Ρέθυμνο: Συμμετοχή του δήμου στη δράση «Πράσινες συνεργασίες»

Ρέθυμνο: Συμμετοχή του δήμου στη δράση «Πράσινες συνεργασίες»

Αντικείμενο του προγράμματος ήταν η τεχνική υποστήριξη των περιφερειών, πόλεων και τοπικών κοινοτήτων, η ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και στρατηγικών σε σχέση με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση εμποδίων, για την εφαρμογή των βιώσιμων ενεργειακών σχεδίων τους

Ρέθυμνο: Συμμετοχή του δήμου στη δράση «Πράσινες συνεργασίες»
Με κύριο στόχο τη βελτίωση των πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα σε θέματα ενέργειας, ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετείχε ως συνεργαζόμενος εταίρος του Πολυτεχνείου Κρήτης-Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, στη δράση “Πράσινες συνεργασίες”.

Η συγκεκριμένη δράση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος MED και αφορά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στον άξονα «Προστασία περιβάλλοντος και προώθηση της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης» καθώς και στην «Προώθηση των ΑΠΕ και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης». Έντεκα χώρες της Μεσογείου συμμετείχαν, μεταξύ αυτών η Σλοβενία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον Δήμο Ρεθύμνου, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία και το Μαυροβούνιο.

Αντικείμενο του προγράμματος ήταν η τεχνική υποστήριξη των περιφερειών, πόλεων και τοπικών κοινοτήτων, η ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και στρατηγικών σε σχέση με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση εμποδίων, για την εφαρμογή των βιώσιμων ενεργειακών σχεδίων τους.

Κλείσιμο
Ο δήμος, μέσω της εκπροσώπου του Μαρίας Μπιρλιράκη, από το γραφείο Προγραμματισμού, έκανε μια πλήρη παρουσίαση του σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, των έργων που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα και των μελλοντικών στόχων. Παράλληλα, υπήρξε συνάντηση με την αντιδήμαρχο του δήμου του Μάριμπορ Jelka Cernivec και υπηρεσιακούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες στην οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος, τουρισμού και πολιτισμού. Μάλιστα, με την ευκαιρία, παρουσιάστηκε το Ρέθυμνο ως τουριστικός προορισμός.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης εκπόνησε μελέτες που αφορούν πιλοτικά έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημόσιου φωτισμού στην παλαιά πόλη, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αντλιοστασίων και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό εξωτερικού χώρου αστικής περιοχής για τη δημιουργία πράσινης γειτονιάς. Τα έργα αυτά εντάσσονται στις προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης και βοηθούν στην προετοιμασία που αφορούν σε ώριμες μελέτες οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης