Υποτονικό έως τώρα το κλίμα στις φοιτητικές εκλογές

Υποτονικό έως τώρα το κλίμα στις φοιτητικές εκλογές

Οι φοιτητές καλούνται στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα όργανα διοίκησης    

Υποτονικό έως τώρα το κλίμα στις φοιτητικές εκλογές
Υποτονικό είναι έως τώρα το κλίμα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπου οι φοιτητές καλούνται να ψηφίσουν για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα όργανα διοίκησης. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 5 το απόγευμα, ενώ παραδοσιακά ο κύριος όγκος των φοιτητών που ψηφίζει πάει  το μεσημέρι.

Πάντως, οι φοιτητικοί σύλλογοι όλων των παρατάξεων εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των φοιτητών αναμένεται να είναι μεγάλο για τις φετινές φοιτητικές εκλογές, καθώς θα είναι η πρώτη φορά μετά τις εκλογές όπου θα γίνει καταγραφή εκλογικής προτίμησης, με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και μάλιστα νέων, ενώ το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και αναμένεται η καταγραφή   των σχολίων. 

Επίσης, θα αναδειχθούν και οι εκπρόσωποι για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Η συμμετοχή εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 100.000 -δηλαδή θα κυμανθεί στα περσινά ποσοστά.
 
Σε ότι αφορά στο «τοπίο» που έχει δημιουργηθεί περιλαμβάνει την προσπάθεια της ΔΑΠ να επικρατήσει για 29η χρονιά, την κρισιμότητα που προσδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναβαθμίσει τα σχήματα της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ), φέρνοντας τα στο προσκήνιο  την προσπάθεια της ΠΑΣΠ να «κατέβει» σε όσες σχολές μπορεί και τη φοιτητική παράταξη που  πρόσκειται  στο ΚΚΕ να  επιδιώκει τη διατήρηση αλλά και την αύξηση  των δυνάμεών της.

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για την «κρισιμότητα» των φετινών φοιτητικών εκλογών  τονίζει: «Οι φετινές φοιτητικές εκλογές γίνονται σ' ένα διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με την πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε στις 25 Γενάρη, το φοιτητικό κίνημα αφενός βλέπει ορισμένα από τα πάγια αιτήματά του να υλοποιούνται από την κυβέρνηση, αφετέρου βρίσκεται μπροστά σε νέα ερωτήματα, καθώς το αιτούμενο της ανατροπής της νεοφιλελεύθερης διάλυσης των ΑΕΙ παραμένει».
Κλείσιμο

Και επισημαίνει: «Για τα μνημονιακά κόμματα και όλο το νεοφιλελεύθερο μπλοκ μέσα στις σχολές, που ετοιμάζονται να δώσουν μια μεγάλη μάχη υπερασπιζόμενοι το Πανεπιστήμιο των Μνημονίων που έφτιαξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η πολιτική επιβίωση των καθεστωτικών παρατάξεων είναι θέμα ζωής και θανάτου. Γι' αυτό το λόγο, από τη σκοπιά της Αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων στο χώρο της εκπαίδευσης, η ήττα των δυνάμεων αυτών ορίζεται ως ο βασικός μας στόχος. Άλλωστε, ήταν οι αγώνες της νεολαίας που έβαλαν την υπογραφή τους στην πτώση της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά. Τώρα, λοιπόν, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν αυτή την ανατροπή, κάνοντας τις καθεστωτικές παρατάξεις παρελθόν, όπως και τα κόμματά τους».

Σε συνέντευξη Τύπου  της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, παρουσιάστηκαν οι θέσεις της παράταξης για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι: «Αξίζει να σημειωθεί πως το Υπουργείο Παιδείας με τις αλλαγές που προωθεί προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από το σύστημα των πιστωτικών μονάδων, ένα σύστημα το οποίο έχουν υιοθετήσει όλες οι χώρες της Ευρώπης. Η πρόθεση του αυτή θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τους φοιτητές που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα Erasmus, αλλά και όσους ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό» τονίστηκε στη συνέντευξη. Οι θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για το πολυνομοσχέδιο είναι μεταξύ άλλων: Το πολυνομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο από την επαναφορά ενός παλαιότερου νόμου που ίσχυε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το γενικό σχόλιο είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν ανταποκρίνεται στα βασικά προβλήματα που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, η ασφάλεια μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ζητήματα όπως η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών».

Επίσης, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ειδικού σώματος φύλαξης «όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα στο ΑΠΘ, μετά τη συνεχιζόμενη κατάληψη  ανακοινώθηκε ότι μέσω ηλεκτρονικού συστήματος θα δοθούν από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ στους φοιτητικούς συλλόγους οι κατάλογοι των εγγεγραμμένων φοιτητών, που δικαιούνται να ψηφίσουν στις φοιτητικές εκλογές, στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, οι γραμματείες των οποίων βρίσκονται στο δεύτερο όροφο του υπό κατάληψη κτιρίου Διοίκησης.
 
Τα περσινά αποτελέσματα

Σε ότι αφορά στα  περσινά αποτελέσματα που εξέδωσαν οι ίδιες οι φοιτητικές παρατάξεις, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που πρόσκειται στη ΝΔ έλαβε σε 162 φοιτητικούς συλλόγους 42,62% και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε   η Πανσπουδαστική Κ.Σ που πρόσκειται στο ΚΚΕ με ποσοστό 17.86%, ενώ  ακολούθησε η ΠΑΣΠ  που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ με 13.44% και η ΕΑΑΚ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 12.96%. Όπως κάθε χρόνο, καθώς δεν υπάρχει από το 1996 η ΕΦΕΕ, η κάθε παράταξη εκδίδει τα δικά της αποτελέσματα  όλοι πανηγυρίζουν με τα ποσοστά τους και δηλώνουν ικανοποιημένοι. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης