LIVE

Κορωνοϊός

Άρειος Πάγος: Νόμιμο το επιτόκιο 16,50% στις πιστωτικές

Άρειος Πάγος: Νόμιμο το επιτόκιο 16,50% στις πιστωτικές

Ανεξάρτητα εάν το επιτόκιο αυτό  είναι μεγαλύτερο από το συνήθως επιβαλλόμενο διατραπεζικό

Νόμιμο κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο  το ύψος του "εξωτραπεζικού " επιτοκίου (16,50%) που επιβάλλουν οι Τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες, ανεξάρτητα εάν το επιτόκιο αυτό  είναι μεγαλύτερο από το συνήθως επιβαλλόμενο διατραπεζικό.

Τον Νοέμβριο του  2004  εκδόθηκε πιστωτική  κάρτα. Το τραπεζικό επιτόκιο, όπως είχε καθορισθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το σχετικό νόμο, ανερχόταν στο χρόνο της σύμβασης [16.11.2004] σε ποσοστό 8% ετησίως, αλλά  η Τράπεζα στο έντυπο του συμβολαίου το οποίο και υπέγραψε η ενδιαφερόμενη καταναλώτρια ανερχόταν σε ποσοστό 15.90%.

Το Επιτόκιο αυτό υπολογίζεται επί του άληκτου πιστωθέντος κεφαλαίου, δηλαδή του υπολοίπου, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σ' αυτό και η προβλεπόμενη εισφορά του νόμου  128/1975, με την άθροιση της οποίας το συνολικό ετήσιο επιτόκιο ανέβαινε σε ποσοστό 16,50%.
           
Έτσι η καταναλώτρια διαπίστωσε ότι   ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο συμβατικό (τραπεζικό) επιτόκιο για την απόκτηση και χρήση της πιστωτικής κάρτας ανερχόταν τότε  σε 8%, αυτή δέχθηκε υπογράφοντας την σχετική σύμβαση να πληρώσει  τραπεζικό  επιτόκιο 15,90%, που ήταν πολύ μεγαλύτερο από το εξωτραπεζικό και υπολογιζόμενη και η εισφορά έφθανε στο 16,50%.

Από το Εφετείο δικαιώθηκε η καταναλώτρια, αλλά ο Άρειος Πάγος είχε αντίθετη άποψη.
Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι δεν είναι παράνομο το επιτόκιο, ότι  δεν είναι άκυρος ο όρος και η σύμβαση που κατάρτησαν τα δύο μέρη, ενώ δεν υπάρχει το στοιχείο του παρανόμου για να θεμελιωθεί αξίωση από τις διατάξεις περί αδικοπραξιών, ούτε από τις διατάξεις του νόμου 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή.

Επιπλέον, δεν παραβιάσθηκε η θεμελιώδης αρχή της προστασίας του καταναλωτή, που είναι η διαφάνεια, επισημαίνει ο Άρειος Πάγο.

Ακόμη, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι οι  οικονομικές συνέπειες και επιβαρύνσεις από τον σχετικό όρο του συμβολαίου είναι ευκρινείς για την καταναλώτρια, υπό την έννοια, ότι «μπορούν να γίνουν άμεσα κατανοητές από αυτήν ως μέση καταναλώτρια, η οποία δεν διαθέτει εξειδικευμένες νομικές και οικονομικές γνώσεις».

Η διατύπωση του όρου στο συμβόλαιο υπήρξε σαφής και κατανοητή, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση και προσθέτει ότι «ο τρόπος υπολογισμού του επιτοκίου ήταν για την καταναλώτρια σαφώς περιγεγραμμένος και προσδιορισμένος και η  καταναλώτρια, μπορούσε να αντιληφθεί με πλήρη σαφήνεια την αναλαμβανόμενη υποχρέωση ως προς το ύψος του επιτοκίου του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

vadi

Συγχαρητήρια, κι αυτοί, να λειώσουν τον κόσμο νόμιμα.

Nikos

Άρα η ελληνική δικαιοσύνη νομιμοποιεί την τοκογλυφία και δεν θεωρεί παράνομους και καταχρηστικούς αυτούς τους όρους εφόσον υπάρχει ενυπόγραφη συναίνεση του δανειολήπτη. Τί τους συλλαμβάνετε τότε τους φουκαριάρηδες τους εξωτραπεζικούς τοκογλύφους και δεν τους αφήνετε να κάνουν και αυτοί χρυσές δουλειές σε καιρούς κρίσης? Αφήστε και τις εισπρακτικές εταιρείες να κάνουν τη δουλειά τους να μαζέψουν κανά φράγκο πανικοβάλλοντας, απειλώντας και προσβάλλοντας τους οφειλέτες. Έτσι και αλλιώς σε αυτή τη χώρα όλα επιτρέπονται.

han solo

Σε ποια χώρα της Ευρωζώνης υπάρχει επιτόκιο 16 και 18 % στις κάρτες ????? . Αφήσατε τα επιτόκια που είχατε όταν είχαμε δραχμές (σχεδόν) ΙΔΙΑ μέχρι σήμερα. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΡΑΒΑΤΩΜΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ. Όσο για την Ελληνική δικαιοσύνη μα βέβαια όπως είναι γνωστό είναι το ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.

αρεοπαγίτης

Σε ποια χώρα υπάρχουν τόσοι μπαταχτσήδες ?

πολιτης

Καλυψη των τραπεζικων ζομπυ-λαμογιων με υπεροχη δικαστικη αποφαση των φωστηρων δικαστων. Ελλας το μεγαλειο σου. Θα παρουν το 3ο το μακρυτερο......

Batman

Πού' ναι ο Μπαλτάκος να μας πει αν έπεσε κι εδώ τηλεφώνημα........

JFA

Απλώς, θα ήθελα να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη δεν είναι απόφαση της Ολομέλειας, αλλά συγκεκριμένου τμήματος, συνεπώς δεν δεσμεύει ούτε νομικά ούτε ηθικά τους υπόλοιπους Δικαστές κατά την απονομή της Δικαιοσύνης, και, απλώς, απηχεί τις απόψεις των συντακτών της. Επίσης, ας σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλαπλάσιες αποφάσεις του ίδιου Δικαστηρίου, με άλλους Εισηγητές και διαφορετικές συνθέσεις, που υποστηρίζουν, με ισχυρότερα νομικά επιχειρήματα από αυτά της συγκεκριμένης απόφασης, τα εντελώς αντίθετα.

ΑΣΤΟΣ

ΜΠΑΧΑΛΟ δηλ. το Σύστημα! Τι να τις κάνει "τις απόψεις" η ενάγουσα πολίτης?

ΑΧΒΑΧ

Τι θα αποφάσιζανε τα μεγαλο κοράκια του Αρειου Πάγου? υπερ του κόσμου? η επαγγελματική συντεχνεία των δικαστικών που είχε αποφασίσει ότι οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων ήταν νόμιμες γιατί ήταν για το καλό της χώρας. Μερικούς μήνες μετά, αποφάσισαν στο ίδιο δικαστήριο, ότι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων στους δικαστικούς ήταν παράνομες και ότι το κράτος όχι μόνο πρέπει να επιστρέψει τις μειώσεις αλλά να δώσει και αναδρομική αύξηση. Οι πυλώνες της δικαιοσύνης. ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ

βαχ αχ

οξω απ το χωρο πολλα τραγουδια.

Αφροδίτη Ρήγα

Δυστυχώς ειναι ετσι ακριβώς .

ΜΚ

ΥΓ. Και να ήταν 8% το επιτόκιο της ΕΚΤ, (ή το Euribor), η ΤτΕ ορίζει ότι αυτό λαμβάνεται ως δείκτης αναφοράς ως προς την αναπροσαρμογή του επιτοκίου π.χ των καρτών. Αυτό σημαίνει ότι μία τράπεζα δεν μπορεί να τροποποιήσει τα αρχικώς συμφωνημένα επιτόκια παρά μόνο εάν υπάρξει τροποποίηση του επιτοκίου αναφοράς (ΕΚΤ, euribor κλπ)

MK

δεν έχω διαβάσει την απόφαση, αλλά μάλλον έχετε μπερδέψει την ορολογία. Εκτιμώ ότι 8 % ήταν το εξωτραπεζικό συμβατικό επιτόκιο (δεν νομίζω το επιτόκιο της ΕΚΤ να ήταν τόσο υψηλό). Το ύψος των τραπεζικών επιτοκίων (δηλ. αυτό που συμφωνούν οι τράπεζες με τους πελάτες τους στις μεταξύ τους συμβάσεις) καθορίζεται καταρχήν ελεύθερα από τις τράπεζες (δηλ. δεν υπόκειται στο όριο του εξωτραπεζικού) και αναπροσαρμόζεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις βλ. ΕΤΠΘ 178/2004 κλπ

Γιάννης

Εμ τί θα λέγανε...Πολλές φορές εκεί που σταματάει η λογική ξεκινούν τα ελληνικά δικαστήρια!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης