LIVE

Κορωνοϊός

Στα Πανεπιστήμια ενσωματώνονται τα ΤΕΙ!

Στα Πανεπιστήμια ενσωματώνονται τα ΤΕΙ!

Αλλαγές στο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης - Στα ΙΕΚ όσα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις - Όλοι οι εκπαιδευτικοί τους θα ενταχθούν στην πανεπιστημιακή βαθμίδα - Τι λέει στο protothema.gr ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημ. Χασάπης

Κατάργηση των ΤΕΙ και ένταξη όσων πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια στα Πανεπιστήμια προαναγγέλλει, μέσα από το protothema.gr, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης.

Ταυτόχρονα, όσα δεν πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, θα ενταχθούν σε μεταλυκειακού τύπου τεχνική εκπαίδευση, που προσεγγίζει τα ΙΕΚ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χασάπη, θα γίνει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με σύμπραξη της ΑΔΙΠ (της Ανεξάρτητης Αρχής Αξιολόγησης), προκειμένου τα τμήματα των ΤΕΙ που πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια να ενταχθούν στα Πανεπιστήμια.

Επίσης, θα υπάρχει και χωροταξικός σχεδιασμός, τονίζει ο κ. Χασάπης, καθώς δεν είναι δυνατόν στην ίδια πόλη να υπάρχουν δύο τμήματα με τα ίδια αντικείμενα, όπως είναι τώρα.

Ο κ. Χασάπης επισημαίνει ότι το σχέδιο του υπουργείου προσομοιάζει στο βρετανικό ενώ κάνει λόγο για «τακτοποίηση» και επανασχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ, ο κ. Χασάπης ξεκαθαρίζει ότι θα ενταχθούν όλοι στην πανεπιστημιακή βαθμίδα, ανεξάρτητα αν το ΤΕΙ τους ενταχθεί στην πανεπιστημιακή βαθμίδα ή στα ΙΕΚ.

Και επισημαίνει ότι και στο Πανεπιστήμιο δεν είναι όλοι καθηγητές, αλλά καταλαμβάνουν βαθμίδες ανάλογα με τα προσόντα τους. Σε κάθε περίπτωση ο γενικός γραμματέας υπογραμμίζει ότι και τα ΙΕΚ θα αναβαθμισθούν.

Σε κείμενό τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των ΤΕΙ υπογραμμίζουν: «Η υπόστασή τους δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η μόνη αναμενόμενη αναβάθμισή τους, είναι η ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους, βασισμένη σε αξιολογικά κριτήρια. Οποιαδήποτε μεταβολή στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ετεροβαρής εις βάρος των ΤΕΙ, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα ΑΕΙ, με βάση τα επιτεύγματά τους και με στοχευμένη χωροταξική διασπορά».

Η Σύνοδος πάντως αποφάσισε τη συγκρότηση τριμελούς ομάδας εργασίας για τη μελέτη και υποβολή προτάσεων για τη σχεδιαζόμενη ανασυγκρότηση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.
 
Στο πλαίσιο της 1ης έκτακτης Συνόδου 2015 των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα,  

1. Ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Ιδρυμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων 3ου κύκλου σπουδών (απονομή διδακτορικών διπλωμάτων) στα ΤΕΙ ως θεσμοθετημένου τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.

2. Επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ: Θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση, ορθολογική και οριστική επίλυση του ζητήματος της απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους όλων των Τμημάτων ΤΕΙ, όπως αυτά προκύπτουν από τις σπουδές τους.

3. Προϋπολογισμοί - Οικονομική ασφυξία των Ιδρυμάτων: Η δραματική μείωση των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα την τελευταία πενταετία κατά 70-77% δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, και φέτος χωρίς ρεαλιστική οικονομική ενίσχυση είναι εντελώς αδύνατη η λειτουργία των Ιδρυμάτων.

4. Νέες θέσεις Εκπαιδευτικού και Διοικητικού Προσωπικού: Είναι επιτακτική η ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε τα ΤΕΙ να επιτύχουν τους ακαδημαϊκούς και αναπτυξιακούς στόχους που προβλέπονται στην αποστολή τους. Επιπλέον, η ενδυνάμωση της οργανωτικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων με μόνιμο διοικητικό προσωπικό, αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

O υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (283)

μαριαννα

Το πτυχιο του τει εξω θεωρείται μπάτσελορ...Δούλευα έξω και για αυτο στο λεω και εχω τελειωσει με 9,2 το τει Αθηνών και δυο διακρίσεις στο 2ο έτος

Παύλος

παιδιά δεν ξέρω... Εγώ στο τεί Λάρισας σπούδαζα και είχα την εντύπωση ότι η εκπαίδευση είναι πολύ κατώτερη από άλλων χωρών. Τώρα που είμαι στο Λονδίνο και ασχολούμαι με αυτοματισμό διαπιστώνω ότι οι ικανότητες μου είναι ανώτερες από αντίστοιχους συναδέλφους που τελείωσαν στο UCL. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ενημερωνόμουνα και σε προσωπικό επίπεδο όσον αφορά το επάγγελμά μου μιας και το αντικείμενο των σπουδών μου τυχαίνει να είναι και χόμπι μου. Όπως και να 'χει θέλω να πιστεύω ότι αν και υστερούμε σε υποδομές, η τεχνογνωσία στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει. Επίσης θεωρώ παραγωγικότερο (ακόμα και εδώ, στον χωρώ των σχολίων μιας τυχαίας ιστοσελίδας) να προτείνουμε βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα αντί απλώς να παρατηρούμε τα ελαττώματα (που έτσι κι αλλιώς είναι εμφανή από μόνα τους)

Πάρης απάντηση σε "Πες το έτσι!"

Καλά δεν ντρέπεσαι λίγο ???

Athanasia

Κατα τη γνώμη μου ΟΛΑ τα παραϊατρικά τμήματα πρέπει απο ΤΕΙ να γίνουν ΑΕΙ . Ειναι επαγγέλματα που αντικείμενο τους ειναι η ΥΓΕΙΑ ΌΛΩΝ ΜΑΣ.

Αστροπελέκι

Πες τα κοπέλα μου να αγιάσει το στόμα σου! Των παραίατρικών είμαι και εγώ και πιστεύω ακριβώς το ίδιο

Dimitris

Και επειδή το αντικείμενο τους είναι η υγεία τι σημαίνει? Ότι πρέπει να γίνουν από ΤΕΙ σε ΑΕΙ??? Τι σχέση έχει αυτό? Ότι και καλά τα ΑΕΙ κάνουν λειτούργημα, ενώ τα ΤΕΙ κάτι κατώτερο από λειτούργημα? Τι νοοτροπία είναι αυτή ρε παιδιά?! Έλεος.

κρητικια

Οι καθηγητες τει ας κανουν τις σπουδες των πανεπιστημιακων καθηγητων και μετα ας παρουν και εδρα.να κοπιασουν να τους βγει η πιστη στο διαβασμα και στην εκπαιδευση για να παρουν το χαρισμα διδακτορα πανεπιστημιου.τοσο ευκολο δεν ειναι

Ιωαννης

Εισαι ο,τι να ναι...Οι περισσοτεροι καθηγητες μου στο ΤΕΙ ειχαν διδακτορικα κσι βιογραφικα 50 σελιδες το καθενα...

Θάνος

Ελα ρε μεγάλε για πες μας και τίποτα αλλο;; Αυτά ολα γιατι;;; Για να δουλεύουν στα κολοχανια που έχουμε για πανεπιστήμια;;; Σοβαρέψου φίλε το επίπεδο στην Ελλάδα ειναι ίσως απο τα χαμηλότερα στην Ευρώπη!!!

.

Τα περισσότερα ΤΕΙ είναι για γέλια και άνευ αντικειμένου και θα έπρεπε απλώς να κλείσουν διότι υπερκαλύπτονται από τα ΑΕΙ και σε επίπεδο σπουδών και σε αντικείμενο. Υπάρχουν όμως μερικά ΤΕΙ διαμαντάκια που θα άξιζε να αναβαθμιστούν σε επίπεδο ΑΕΙ ή τέλος πάντων να λαμβάνονται πιο σοβαρά υπόψη γιατί έχουν πραγματικό αντικείμενο εργασίας. Αυτά όμως είναι λίγα και συγκεκριμένα. Αντί των σημερινών άκυρων ΤΕΙ θα έπρεπε να υπάρχουν σοβαρές τεχνικές σχολές που διδάσκουν σε πχ 2 έτη ή όσο χρειάζεται και με την αντίστοιχη έμφαση στην παροχή πρακτικής εμπειρίας πραγματικές τεχνικές δουλειές όπως ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, ψυκτικός, γεωργός (που οι περισσότεροι είναι αστοιχείωτοι και ούτε τους γεωπόνους ακούνε), ξυλουργός, ελαιοχρωματιστής κα γενικά τέτοιες δουλειές που πάσχουν εν Ελλάδι από επαγγελματισμό καθώς ο καθένας πάει και τις μαθαίνει σε κάνα γνωστό εμπειρικά ως παραγιός...

Νικόλας

ΕΤΣΙ είναι!!!

anta

παιδιά κάποιοι μάλλον που προσπαθούν να κάνουν τους έξυπνους δεν έχουν καταλάβει ότι οι βάσεις των σχολών δεν διαμορφώνεται με βάση το επίπεδο της σχολής αλλά με το πόσα άτομα έχουν δηλώσει αυτή την σχολή και ανάλογα διαμορφωνεται ο βαθμός....δηλαδη τι διαφορετικο μαθαίνει ενας νοσηλευτη του τει με ενα του τει;;;ξερει λιγοτερα;;σπουδαζει λιγοτερα χρονια;;ή δεν μπορει να κανει μεταπτυχιακο;;;;;αλλάξτε κάποιοι την νοοτροπιά σας επιτέλους γιατι τα αει τα περνανε καποιοι και με 5 κ 6 δεν σημαινει ομως οτι θα ειναι και καλοι σ'αυτο που κανουν επειδη απλα εχουν ενα πτυχια απο αει!!!!

sturnari

Θες λίγο ψάξιμο ακόμα στα μαθηματικά αφού μας λες ότι έτσι προσδιορίζονται οι βάσεις.......

nk

oi vaseis einai h zhthsh ths kathe sxolhs kai sugkekrimena o vathmos prosvashs tou teleutaiou. otan mia sxolh exei megalh zhthsh, o teleutaios tha exei megalutero vatmo. ti thn krazete thn kopela..

Kostas

αφού ειστε τόσο απολυτοι εκαστος για τη σχολή του απαιτείστε ΤΩΡΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΑΣΕΠ ΠΑΝΤΟΥ! Ασεπ για αδεια ασκησης επαγγελματος , ασεπ για προσληψη ιδιωτικό ή δημοσιο τομεα. Και Ασεπ αξιολογηση καθε δυο χρόνια. Να δω ποιος διαφωνει..

alani

ΑΣΕΠ κια για τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών ΑΣΕΠ κια για άδεια οδήγησης νταλίκας ΑΣΕΠ και για τις ιερόδουλες!

Αστροπελέκι

Φυσικά και πρέπει ορισμένα ΤΕΙ να γίνουν Πανεπιστήμια. Οι περισσότεροι στρέφουν τη συζήτηση στους μηχανικούς αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα ΤΕΙ. Εμείς που τελειώσαμε παραϊατρικά επαγγέλματα μας έχουν εντελώς παραγκονισμένου. Οι περισσότεροι μπήκαμε με βάσεις 15 και 16, η φυσικοθεραπεία μάλιστα είχε 17 το 2010. Εγώ είμαι Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων μπήκα με 15.013 μόρια (τόσο είχε το τμήμα) και δε μας επιτρέπουν να υπογράφουμε. Οι βιολόγοι και οι χημικοί όμως μπορούν. Ακόμα και να κάνουμε μεταπτυχιακά και διδακτορικά πάλι δε μας το επιτρέπουν. Τόσο ανώτεροι είναι αυτοί των ΑΕΙ που 4 χρόνια τουε επιτρέπουν να υπογράφουν και ενας με διδακτορικο και μεταπτυχιακο (9 χρόνια) είναι ακόμα κατώτερος και δε μπορεί να υπογράψει; Δεν είμαστε ούτε άτομα χαμηλής νοημοσύνης ούτε περιορισμένης ευθύνης. Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Σαφώς υπάρχουν σχολές που έχουν περιέργο αντικείμενο που δε χρειάζεται να είναι πανεπιστήμιο αλλά ειδικά τα Επαγγέλματα Υγείας το αξίζουν να είναι.

GIANNIS GRIG

@ Αστροπελέκι03/03/2015 16:43..................... Αστο μεγάλε/η καλλίτερα. Μην ανοίξω το στόμα μου και αρχίσω εγω τα αστροπελέκια μου. ...... Μην τα θέλετε τα εμά εμα και τα εσα εμα και ειδικά με αυτά τα διδακτορικά και τα μεταπτυχιακά. Αυτά που ολως παραδόξως ....."παρακολουθούνται -λέμε τώρα" απο τους ενδιαφερόμενους ειδικά στο πανεπιστήμιο μιας πόλης της ΒΔ Ελλάδος. και πως λαμβάνονται αυτοί οι τίτλοι .... Και πάλι που ολως παραδόξως παρακολουθούνται κατα 99 τοις εκατό απο μόνιμους νοσηλευτές η αντίστοιχους παραϊατρικών κλάδων των δημοσίων νοσοκομείων. Που μετά που θα μπειτε στο δημόσιο, τότε σας πιάνει ο οίστρος για την μετεκπαίδευση. ..Κατι που ουτε θα μπορούσατε να το διανοηθείτε πριν που δουλεύατε στα διάφορα διαγνωστικά κέντρα η ιδιωτικές κλινικές...... Ετσι για την έξτρα αδειά μας , την κοπάνα μας ρε γαμώτο!. ... Και ας μένει η εντατική στο νοσοκομείο χωρίς τους νοσηλευτές και να μην μπορεί να λειτουργήσει εξ αιτίας του "αδειούχου σε μετεκπαέδευση προσωπικού" σωστά, και να κάνουν οι ελάχιστοι εναπομείναντες μαζί με τους γιατρούς τα αδύνατα δυνατά να λειτουργήσουν κρεββάτια.

ΣΚ

Όσον αφορά τα πανεπιστημιακα ιδρύματα που κατά την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα γίνουν και αυτά ΙΕΚ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης