Το fēnix 8 της Garmin είναι το απόλυτο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στην πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητά σου.
Πέτζετελ ετών 26 πετούν ακόμη!
Χωρίς να το ομολογούν δημοσίως, οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θεωρούν τα «πυροσβεστικά» αεροσκάφη PZL απαρχαιωμένα, αφού φέτος διανύουν το 25ο (ή το 26ο, αναλόγως του έτους παραλαβής από την Πολωνία) έτος ζωής τους, παλαιότερα ως ψεκαστικά, σήμερα με την ταμπέλα του πυροσβεστικού. Παρ’ όλα αυτά το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολεμική Αεροπορία -ελλείψει εναλλακτικής λύσης- χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα τα πολωνικής κατασκευής αεροσκάφη για την επιτήρηση των περιοχών που έχουν χαρ
Χωρίς να το ομολογούν δημοσίως, οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θεωρούν τα «πυροσβεστικά» αεροσκάφη PZL απαρχαιωμένα, αφού φέτος διανύουν το 25ο (ή το 26ο, αναλόγως του έτους παραλαβής από την Πολωνία) έτος ζωής τους, παλαιότερα ως ψεκαστικά, σήμερα με την ταμπέλα του πυροσβεστικού. Παρ’ όλα αυτά το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολεμική Αεροπορία -ελλείψει εναλλακτικής λύσης- χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα τα πολωνικής κατασκευής αεροσκάφη για την επιτήρηση των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιάς και σε κάποιες περιπτώσεις (όπως στο σημερινό αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας) για την κατάσβεση πυρκαγιών.
Από τα 30 PZL που αποκτήθηκαν τη διετία 1983-1984, φέτος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, 18 αεροσκάφη μετασταθμεύουν ανά ζεύγη σε εννέα αεροδρόμια (Αμυγδαλεώνας, Λέσβος, Λαμία, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Επιτάλιο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη) και τα πληρώματά τους βρίσκονται καθημερινώς σε ετοιμότητα απογείωσης εντός 15 λεπτών από τη στιγμή που θα διαταχθούν. Σχεδόν καθημερινώς, οι πιλότοι των PZL εκτελούν επίσης αποστολές προληπτικής επιτήρησης.
Το μονοκινητήριο αεροσκάφος που συνετρίβη σήμερα στον Κατελειό της Κεφαλλονιάς, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο πιλότος του, είναι ένα από τα δύο PZL που βρίσκονται σε μόνιμη διασπορά στο νησί.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας (http://www.haf.gr/) αναφέρεται ότι «ως πυροβεστικό, το PZL είναι κατάλληλο για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους, καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%. Μπορεί να μεταφέρει 2.500 lt υγρού φορτίου».
Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στον ετήσιο προϋπολογισμό της Πυροσβεστικής εγγράφεται κονδύλι 37,5 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των PZL.
Η ταυτότητα του PZL (Mielec) M-18B «Dromader», όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας
«Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, η Π.Α. ήταν η μοναδική αεροπορία του ΝΑΤΟ που διέθετε στο δυναμικό της κάποια αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν σε χώρα του ανατολικού συνασπισμού. Αυτά δεν ήταν μαχητικά, αλλά αεροσκάφη αγροτικών εφαρμογών πολωνικής κατασκευής PZL (Mielec) M-18.
Τριάντα αγοράστηκαν μεταξύ Μαρτίου ’83 και Ιανουαρίου ’84 με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Από τότε υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ, με αποστολή αεροψεκασμούς και πυρόσβεση. Σήμερα ο ρόλος τους έχει επικεντρωθεί στην πυρόσβεση, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους αεροψεκασμούς για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος.
Ως πυροβεστικό, το PZL είναι κατάλληλο για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους, καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%. Μπορεί να μεταφέρει 2.500 lt υγρού φορτίου.
Αποτελεί ενδιαφέρον προϊόν διεθνούς τεχνολογικής συνεργασίας, καθώς το αεροσκάφος σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της αμερικανικής εταιρείας Rockwell για να κατασκευαστεί στην Πολωνία με προοπτική εξαγωγών σε δυτικές χώρες».
Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις:
* Πλήρωμα: 1-2
* Κατασκευάστρια εταιρεία: Polskie Zaklady Lotnicze
* Κινητήρες: εμβολοφόρος PZL-Kalisz, τύπος Asz-621Rm18
* Ισχύς: 967 HP
* Εκπέτασμα πτερύγων: 17,7 μ.
* Μήκος: 9,5 μ.
* Μέγιστη ταχύτητα: 228 χλμ/ώρα
* Οροφή: 4.000 μ.
* Χρήση: πυροσβεστικό - ψεκαστικό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr