Αλαμουντίν: Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει δίκιο

Αλαμουντίν: Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει δίκιο

Ο Παρθενώνας εκπροσωπεί την κοιτίδα του σύγχρονου πολιτισμού, σύμφωνα με τη δικηγόρο - Συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου - Αναμένεται ξενάγηση στον Ιερό Βράχο

Αλαμουντίν: Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει δίκιο

Ο Παρθενώνας εκπροσωπεί την κοιτίδα του σύγχρονου πολιτισμού, σύμφωνα με την δικηγόρο Αμάλ Αλαμουντίν η οποία δέκα λεπτά πριν τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης έφτασε στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και ξεναγήθηκε από τον Δημήτρη Παντερμαλή.

Στη διάρκεια της ξενάγησης, που κράτησε μισή ώρα, η λιβανέζικης καταγωγής 36χρονη δικηγόρος στάθηκε αρκετή ώρα μπροστά στις αρχαϊκές κόρες, παρατηρώντας τις λεπτομέρειες και την πολύχρωμη διακόσμηση των ενδυμάτων.

Μάλιστα, άγγιξε φευγαλέα τη «Χιώτισσα», τη μικρή κόρη που ανασηκώνει χαριτωμένα τον ιωνικό της χιτώνα με το αριστερό της χέρι και φέρει περίτεχνη κόμμωση.

Η ξενάγηση συνέχισε με μια στάση μπροστά στο άγαλμα του γυμνού εφήβου «Παιδί του Κριτίου» και σε άλλα αριστουργήματα της αίθουσας με τα αρχαϊκά έργα, όπως στη «Νίκη Σανδαλιζομένη» -τμήμα πλάκας που παριστάνει μια Νίκη που σκύβει να τακτοποιήσει το σανδάλι του ανασηκωμένου δεξιού ποδιού της ενώ η ίδια στρέφεται προς τα αριστερά με τα φτερά της απλωμένα πίσω της.

Κλείσιμο


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι από το αμφιθέατρο του Μουσείου, η κυρία Κλούνεϊ είπε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο και πως το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να το αναγνωρίσει. Ωστόσο, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λυθεί το θέμα φιλικά και αυτή θα αποφασίσει.

Τασούλας: «Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη για τα Μάρμαρα»

«Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην Unesco, με τη διαμεσολάβηση την οποία αποδέχτηκε ο διεθνής οργανισμός ως προς το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι».

Τα παραπάνω δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Τασούλας, στη συνέντευξη Τύπου.

Πάντως, μετά τις δηλώσεις της ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο του Μουσείου, ενώ στη συνέχεια αναμένεται ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.




Νωρίτερα την Τετάρτη η κυρία Κλούνεϊ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και μαζί με τους συνεργάτες της, παρουσίασε τις προτάσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση.
















Χθες η κυρία Αλαμουντίν και η ομάδα της συναντήθηκαν με τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα στο γραφείο του στο υπουργείο Πολιτισμού.  Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν η διερεύνηση της καλύτερης δυνατής νομικής φόρμουλας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.


Ο Νόρμαν Πάλμερ μετά τη συνάντηση δήλωσε αισιόδοξος ότι «μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για επιστροφή των μαρμάρων, αλλιώς πρέπει να εξεταστούν άλλες προσεγγίσεις».

Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Τασούλας δήλωσε: «Θα λάβω υπ' όψιν τις συμβουλές των διακεκριμένων νομικών για συγκρότηση πρότασης σχετικά με τη νομική διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα. Η σημασία της διεκδίκησης δεν είναι μόνο ένα θέμα ελληνικό αλλά διεθνές. Με σύσταση που έχει απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός της Unesco το θέμα έχει ήδη διεθνοποιηθεί».



Πριν τη συνάντηση η κυρία Αλαμουντίν ευχαρίστησε τον υπουργό κ. Τασούλα για το θερμό καλωσόρισμα και στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα ελληνικά νησιά. Ο υπουργός εξήγησε στην κυρία Αλαμουντίν-Κλούνεϊ ότι ο ίδιος δεν κατέστη δυνατό να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά, φέτος το καλοκαίρι, λόγω φόρτου εργασίας, και εκείνη εξέφρασε την επιθυμία της να το κάνει στο μέλλον.





Στη συνάντηση, συμμετείχαν η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής και η προϊσταμένη της Εφορείας   Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών.

Η 36χρονη δικηγόρος μετά τη συνάντηση γευμάτισε με τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη στο εστιατόριο Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου στο Μικρολίμανο, ενώ το βράδυ μαζί με τους συνεργάτες της δείπνησαν στο σπίτι της εφοπλίστριας Λίας Δανιόλου.











Το δείπνο στα νότια προάστια


Στα νότια προάστια (Γλυφάδα) βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν, για να παρακαθίσει σε δείπνο προς τιμήν της.



Η ακτιβίστρια δικηγόρος, μετά τις συναντήσεις και το γεύμα που είχε με τον Κωνσταντίνο Τασούλα και την Όλγα Κεφαλογιάννη, μετέβη, μαζί με τους συνεργάτες της, στο σπίτι της εφοπλίστριας Λίας Δανιόλου.



Στο δείπνο ήταν παρών και ο υπουργός Πολιτισμού, ενώ δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για παρουσία και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο η Αμάλ Αλαμουντίν θα συναντηθεί την Τετάρτη το πρωί.



Στο δείπνο μετείχαν και μέλη άλλων ελληνικών εφοπλιστικών οικογενειών.

Η οικοδέσποινα, Λία Δανιόλου, μέλος της γνωστής οικογένειας, με καταγωγή από την Άνδρο, συνδέεται φιλικά με τον Αντώνη Σαμαρά.



Μάλιστα, από το 2012, η κυρία Δανιόλου εργάζεται ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού, έχοντας στην ευθύνη της και τις επαφές του με διεθνείς προσωπικότητες.

Δείτε φωτογραφίες



















































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης