Παράνομη η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ

Παράνομη η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ

Άγνωστο πώς θα αντιδράσουν οι συνδικαλιστές - Η κυβέρνηση έδωσε προθεσμία λίγων ωρών στους απεργούς να επιστρέψουν στις θέσεις τους και το πρωί προχώρησε στην επιστράτευσή τους

Παράνομη η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ
Με απόφασή του λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Παρασκευής το Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε παράνομη και εν μέρει καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Στο δικαστήριο εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ υποστήριξαν την απεργιακή κινητοποίηση  των εργαζομένων, ενώ εκπρόσωποι του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) τάχθηκαν κατά της απεργιακής κινητοποίησης και ζήτησαν από το δικαστήριο να την κηρύξει παράνομη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι με συνδικαλιστές και εργαζόμενους να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο.

Το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, όμως, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, κυβερνητικοί κύκλοι διεμήνυαν ότι θα δώσουν προθεσμία λίγων ωρών στους εργαζόμενους για να επιστρέψουν στη θέση τους, διαφορετικά θα εκδώσουν φύλλα πορείας. Έτσι και έγινε, καθώς σήμερα το πρωί η κυβέρνηση προχώρησε σε πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων, ζητώντας από τα συνδικαλιστικά σωματεία να συμμορφωθούν με την απόφαση. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά
Κλείσιμο


Πάντως, τα αρμόδια όργανα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, ενώ σε δηλώσεις του νωρίτερα την Παρασκευή  ο πρόεδρος του συνδικάτου, Σταμάτης Ρέλλιας, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της επιστράτευσης, λέγοντας ότι, «θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, όπως το να συνεχίσουν την απεργία παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου ή να μην κηρύξει νέα απεργία η ΓΕΝΟΠ, αλλά τα σωματεία τα οποία ανήκουν σε αυτή. Στη δεύτερη περίπτωση θα ακολουθήσει μια ατελείωτη δικαστική κούρσα, καθώς, η διοίκηση της εταιρείας ενδεχομένως κάθε φορά να προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να βγάζει παράνομη την εκάστοτε απεργία.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ ψηφίστηκε επί της αρχής την Τετάρτη από τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Υπερ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψηφίζει. Πλέον η συζήτηση συνεχίζεται για τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτό θα εισαχθεί για συζήτηση στο Α’ θερινό τμήμα την ερχόμενη Τρίτη για να ψηφιστεί την Τετάρτη.









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης