Ρωγμές στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Ρωγμές στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Οι πρώτες ρωγμές στον άξονα Μαξίμου - υπουργείου Εξωτερικών όσον αφορά στον χειρισμό του ευαίσθητου εθνικού θέματος της ονομασίας των Σκοπίων άρχισαν να διαφαίνονται με αφορμή τη διαρροή του κειμένου των προτάσεων Νίμιτς στην εφημερίδα το «Βήμα».

Η τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου για τη διαρροή ήταν εξαιρετικά σκληρή: «Η κυβέρνηση καταδικάζει τη διαρροή του εγγράφου και σημειώνει ότι αυτή δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση». Σε ερώτηση για το αν θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί αν η διαρροή

Ρωγμές στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Οι πρώτες ρωγμές στον άξονα Μαξίμου - υπουργείου Εξωτερικών όσον αφορά στον χειρισμό του ευαίσθητου εθνικού θέματος της ονομασίας των Σκοπίων άρχισαν να διαφαίνονται με αφορμή τη διαρροή του κειμένου των προτάσεων Νίμιτς στην εφημερίδα το «Βήμα».

Η τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου για τη διαρροή ήταν εξαιρετικά σκληρή: «Η κυβέρνηση καταδικάζει τη διαρροή του εγγράφου και σημειώνει ότι αυτή δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση». Σε ερώτηση για το αν θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί αν η διαρροή έγινε από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε «θεωρώ την ερώτησή σας υβριστική ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού». Το Μέγαρο Μαξίμου, αφού απέρριψε μετά βδελυγμίας ότι μπορεί να έχει γίνει από το γραφείο του πρωθυπουργού η διαρροή, υποχρέωσε την κυρία Μπακογιάννη -έστω και με καθυστέρηση- να αναλάβει την ευθύνη, κάτι που έπραξε η υπουργός Εξωτερικών χθες το απόγευμα μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής. Η διαμάχη περί τη διαρροή αντανακλά τις διαφορετικές απόψεις για τον χειρισμό του θέματος στο επίπεδο της ελληνικής κοινής γνώμης. «Γαλάζιοι» παρατηρητές σημειώνουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών θέλησε αφενός να σφυγμομετρήσει την κοινή γνώμη και αφετέρου να δημιουργεί θετική προδιάθεση υπέρ των προτάσεων Νίμιτς, που άλλωστε τη θεωρεί θετική.

Η διαφορά αποχρώσεων όμως έχει αρχίσει και διαφαίνεται από τις παρασκηνιακές αναφορές γύρω από το θέμα. Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει προβληματισμένο από την πρόταση Νίμιτς και ζητά να συγκεκριμενοποιηθεί. Από την άλλη πλευρά, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Μπακογιάννη σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες της σημειώνει ότι η φορά των πραγμάτων και η αποδοχή από την ηγεσία των Σκοπίων της διαπραγμάτευσης αναιρεί τη δυνατότητα του βέτο και ότι θα πρέπει να κλείσει το θέμα σε κάθε περίπτωση. Η απόφαση για το βέτο πάντως ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος άλλωστε έχει δεσμευθεί επανειλημμένως με τις δηλώσεις του στην περίπτωση που δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση. Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις έχουν τη σημασία τους για το παιχνίδι των ευθυνών μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών στο τέλος της διαδικασίας, που σε κάθε περίπτωση θα είναι επώδυνο για την ελληνική κυβέρνηση.

Η πρόταση Νίμιτς δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση για την ελληνική πλευρά, ενώ αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια στα Σκόπια. Γι’ αυτό ήδη η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήθηκε ότι από τις πέντε ονομασίες που προτείνονται απορρίπτει τις τέσσερις και δέχεται μόνο το «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», που εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Αντίθετα, τα Σκόπια απορρίπτουν μόνο τη μία και δέχονται για συζήτηση τις υπόλοιπες. Καθώς η ηγεσία των Σκοπίων δείχνει ότι εγκαταλείπει την αδιάλλακτη στάση της, θα είναι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να πάρει την ευθύνη του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων και ακολούθως να βάλει και βέτο για την ένταξή τους  στο ΝΑΤΟ. Επισήμως η κυβέρνηση μιλά για σκληρή διαπραγμάτευση και προσπαθεί να διατηρήσει το εσωτερικό μέτωπο. Υπάρχει όμως σοβαρός προβληματισμός και κατήφεια στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. και ήδη υπήρξε η πρώτη διαφοροποίηση από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι «θα πρέπει να συμφωνηθεί μία ονομασία για κάθε χρήση και ότι η χώρα μας ό,τι ήταν να δώσει στο θέμα το έχει δώσει». Είναι πολλοί οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα που συμφωνούν με την άποψη του κ. Γκιουλέκα και στο παρελθόν είχαν πάρει θέση εναντίον της διπλής ονομασίας που τώρα αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης της ηγεσίας τους. Προς το παρόν ακολουθούν την κεντρική γραμμή και χρησιμοποιούν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι η πρόταση Νίμιτς θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ωστόσο στο καφενείο της Βουλής συζητείται ήδη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών όποια κι αν είναι η εξέλιξη και κυρίως αν η κυβέρνηση βάλει βέτο, όπως ευελπιστούν οι περισσότεροι προκειμένου να διασώσει το κύρος της.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης