Φθιώτιδα: Από την Ολλανδία ήρθαν οι «τρελές αγελάδες»

Φθιώτιδα: Από την Ολλανδία ήρθαν οι «τρελές αγελάδες»

Σε καραντίνα η μονάδα στη Λοκρίδα - Στην Περιφέρεια Στερεάς έχει σημάνει συναγερμός και άμεσα θα συγκροτηθεί επιτροπή διαχείρισης κρίσης

Φθιώτιδα: Από την Ολλανδία ήρθαν οι «τρελές αγελάδες»
Δύο θετικά κρούσματα της νόσου των «τρελών αγελάδων» σε νεκρά βοοειδή επιβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς.

Τα άρρωστα ζώα εντοπίστηκαν σε μεγάλη μονάδα στη Λοκρίδα Φθιώτιδας και σύμφωνα με πληροφορίες από τα δέκα νεκρά ζώα που πάρθηκαν δείγματα για έλεγχο στα δυο εντοπίστηκε η νόσος της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και η μονάδα τέθηκε σε καραντίνα, ενώ θα ελεγχθούν και τα υπόλοιπα ζώα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το LamiaReport
τα δυο ζώα που βρέθηκαν θετικά οι κτηνοτρόφοι τα έχουν πάρει από την Ολλανδία. 

«Πρέπει να εξεταστεί άμεσα με το σύστημα της ιχνηλασιμότητας η ταυτότητα των άρρωστων ζώων...», δήλωσε στέλεχος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Στην Περιφέρεια Στερεάς έχει σημάνει συναγερμός και άμεσα θα συγκροτηθεί επιτροπή διαχείρισης κρίσης για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία θα πραγματοποιήσει έρευνα σε βάθος και θα έχει την ευθύνη εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να ληφθούν απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνονται η άμεση και καθολική απαγόρευση εισόδου και εξόδου των ζώων και των προϊόντων τους από την προσβεβλημένη εκτροφή.

Δεύτερον, η ενημέρωση του κτηνοτρόφου και των εμπλεκόμενων φορέων για υποχρεωτική τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης της νόσου.

Τρίτον, η ενίσχυση και εντατικοποίηση σε όλα τα σφαγεία της χώρας των επισήμων ελέγχων στα σφάγια ενήλικων βοοειδών που υποχρεωτικώς εξετάζονται για ενδεχόμενη παρουσία της νόσου πριν δοθούν στην κατανάλωση και τέταρτον η γνωστοποίηση των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης