Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές γαι μειώσεις των συντάξεων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές γαι μειώσεις των συντάξεων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Μετά τις προσφυγές εκατοντάδων συνταξιούχων στα Διοικητικά  Πρωτοδικεία της χώρας

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές γαι μειώσεις των συντάξεων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνεται η τύχη των περικοπών των κυρίων και επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ειδικότερα, στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του  Α΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, συζητήθηκαν τη Δευτέρα οι  προσφυγές συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων τους που έγιναν με μνημονικούς νόμους.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη οι κύριες συντάξεις, ανάλογα με το ύψος τους,  μειώθηκαν από 20% έως 40% και οι επικουρικές κατά 15%.

Εκατοντάδες συνταξιούχοι, όπως είχε αποκαλύψει το Πρώτο ΘΕΜΑ από τον Οκτώβριο του 2013 έχουν καταθέσει  προσφυγές στα Διοικητικά  Πρωτοδικεία της χώρας. Όμως, λόγω της σπουδαιότητας των νομικών ζητημάτων που ανακύπτουν, του γεγονότος ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί  μεγάλη μερίδα συνταξιούχων, αλλά  και για να μην χρονοτριβούν οι υποθέσεις αυτές στα Διοικητικά Δικαστήρια (Πρωτοδικείο και Εφετείο), ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος, πήρε ορισμένες  αγωγές που είχαν κατατεθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Πρωτεύουσας και τις εισήγαγε για άμεση εκδίκαση στο ΣτΕ.

Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν από το ΣτΕ θα αποτελέσουν τον υποχρεωτικό «πιλότο» για τα Διοικητικά  Πρωτοδικεία και  Εφετεία της χώρας που εκκρεμούν εκατοντάδες παρόμοιες  υποθέσεις.
Κλείσιμο

Στις προσφυγές οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τονίζουν ότι από 1.11.2011 οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ, μειώθηκαν κατά 20% και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ό  έτος της ηλικίας τους  μειώθηκα για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, κατά 40%.  

Μάλιστα για τη μείωση αυτή λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κυρίας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, σημειώνουν οι απόμαχοι της εργασίας.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται στις αιτήσεις,  οι επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ μειώθηκαν από το ίδιο χρονικό σημείο (1.1.2011) κατά 15%.

Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες μειώσεις παραβιάζουν σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως  και διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότας, καθώς οι μειώσεις που επιβλήθηκαν δεν είναι πρόσφορες και αναγκαίες   για την επίτευξη του επιδιωκόμενου δημοσίου  συμφέροντος, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή  του κράτους δικαίου, όπως και η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Ακόμη, σύμφωνα με τους συνταξιούχους, οι μειώσεις είναι αντίθετες στα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος που ορίζουν ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως επίσης προσκρούουν και στα άρθρα 5, 73 και 80  του συνταγματικού χάρτη.

Επίσης, υποστηρίζεται ότι οι επίμαχες μειώσεις προσκρούουν και στην ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης