LIVE

Κορωνοϊός

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης

Η τελετή 

Δύσκολα μπορούσαν να κρύψουν τη συγκίνηση τους ο Υπουργός Πολιτισμού, κ.Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος του μουσείου κ.Δημήτριος Παντερμαλής την ώρα του επίσημου χαιρετισμού τους προς τους δημοσιογράφους. Ένα όνειρο πολλών ανθρώπων και πολλών ετών-το νέο μουσείο της Ακρόπολης- αποκτούσε, επιτέλους, σάρκα και οστά διεκδικώντας με αξιώσεις μια θέση ανάμεσα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Τα εγ

Η τελετή 

Δύσκολα μπορούσαν να κρύψουν τη συγκίνηση τους ο Υπουργός Πολιτισμού, κ.Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος του μουσείου κ.Δημήτριος Παντερμαλής την ώρα του επίσημου χαιρετισμού τους προς τους δημοσιογράφους. Ένα όνειρο πολλών ανθρώπων και πολλών ετών-το νέο μουσείο της Ακρόπολης- αποκτούσε, επιτέλους, σάρκα και οστά διεκδικώντας με αξιώσεις μια θέση ανάμεσα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα πριν λίγες ώρες ενώπιον των διαπιστευμένων δημοσιογράφων οι οποίοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του εντυπωσιακού, ομολογουμένως, κτηρίου-ιδανικό σύμβολο πολιτισμού και μεγαλοπρέπειας. Σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης, ο λιγομίλητος και φανερά συγκινημένος ο κ.Σαμαράς κρατούσε από το χέρι τη σύζυγό του και άκουγε με προσοχή τις περιγραφές του κ.Παντερμαλή. «Κάθε μεγάλο έργο προκαλεί και σκανδαλίζει» τόνισε ο Υπουργός σημειώνοντας πως το «μουσείο συνιστά ταυτόχρονα το σύμβολο μιας Ελλάδας που σέβεται συγχρόνως το παρελθόν της και το προβάλλει προς τα έξω με αυτοπεποίθηση». Ο κ.Σαμαράς καταφέρθηκε με έντονα λόγια κατά της ανένδοτης βρετανικής στάσης και μίλησε για αναφανδόν «καταστροφές εκ μέρους του λόρδου Έλγιν στα μάρμαρα».  

Το νεό μουσείο  

Το νέο μουσείο της Ακρόπολης στηρίζεται σε τρία επίπεδα σε ανοδική φορά, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της Ακρόπολης και φωτίζεται από παντού μέσα από τις τεράστιες γιάλινες τζαμαρίες-ίσως ως ένα σχόλιο για το Απολλώνιο φως της Αθήνας. Πραγματικά, είναι ιδανικός ο τρόπος που εκτίθενται τα κομμάτια από τη ζωφόρο και τις μετόπες στη θρυλική αίθουσα του Παρθενώνα, όπου διαφαίνονται ξεκάθαρα -χωρίς προσπάθεια ιδανικής επανένωσης όπως κάνουν τα ξένα μουσεία- ποια είναι τα γνήσια κομμάτια και ποια είναι τα εκμαγεία τα οποία κατασκευάστηκαν κατά τα πρότυπα των Ελγινείων που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο. Ίσως με αυτό τον τρόπο καθίσταται ακόμη πιο ξεκάθαρο το μέγεθος του σκανδάλου που έλαβε χώρα εις βάρος του ελληνικού πολιτισμού και των ανόητων επιχειρημάτων που προβάλλουν κατ’εξακολούθηση οι Βρετανοί. Κι οι υπόλοιπες ωστόσο αίθουσες έχουν μελετηθεί υποδειγματικά από τον αρχιτέκτονα Τσουμί - η πανέμορφη αίθουσα των Κλιτύων με τα πανέμορφα αγάλματα και την Αίθουσα των Αρχαϊκών όπου μπορεί ο καθένας να θαυμάσει τα εκθέμτα αό όλες τις πλευρές. Γενικότερα μιλώντας, η δημιουργία ενός τόσο εκπληκτικού έργου όπως το μουσείο της Ακρόπολης δεν μπορεί να αφήνει ασυγκίνητο κανέναν Έλληνα και η προσφορά του χαμηλού εισιτηρίου (τιμή 1 ευρώ) αναμένεται να αποτελέσει άλλο ένα βασικό κίνητρο για την επίσκεψη του. Μοναδική παραφωνία κατα την πρώτη ημέρα των εγκαινίων θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την τελετή του αγιασμού(!), κάτι που δεν φαίνεται και τόσο να συνάδει με την εικόνα ενός αρχαιολογικού χώρου - την ώρα που λίγο πιο κει έστεκαν περήφανα τα κομμάτια από τις ανατολικές μετόπες οι οποίες έχουν υποστεί πρωτοφανείς φθορές από τους εκπροσώπους του Χριστιανισμού. Οι τελετές στο μουσείο θα συνεχιστούν καθημερινά μέχρι το Σάββατο, όπου θα κορυφωθούν με τα επίσημα πλέον εγκαίνια στα οποία θα παραστούν εκπρόσωποι από ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης