Κόβονται 1.000 φάρμακα επειδή οι εταιρείες χρωστάνε

Κόβονται 1.000 φάρμακα επειδή οι εταιρείες χρωστάνε

Εφόσον εφαρμοστεί ο νόμος και «τιμωρηθούν» οι εταιρίες που δεν έχουν πληρώσει rebate, τα φάρμακά τους δεν θα αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥΠερισσότερα από 1.000 φάρμακα είναι υποψήφια να «κοπούν» από τη θετική λίστα, δηλαδή από τον κατάλογο με τα σκευάσματα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς οι εταιρίες παραγωγής και κυκλοφορίας τους δεν έχουν καταβάλλει το rebate (πρόκειται για το ποσό επιστροφής που καθορίζεται εκ του νόμου με βάση τις πωλήσεις τους).

Την τελική απόφαση θα λάβει ο υπουργός Υγείας, ο οποίος έχει στη διάθεσή του και τον κατάλογο με τα «κόκκινα» σκευάσματα αλλά και τις εταιρίες- οφειλέτες. Ζητούμενο είναι η εφαρμογή του νόμου και η προστασία των εταιριών που πληρώνουν αλλά κυρίως η διασφάλιση της πρόσβασης των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, πρόκειται για 1.092 φάρμακα 67 εταιριών, ως επί το πλείστον ελληνικών. Τα περισσότερα φάρμακα είναι γενόσημα. Οι εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις των εταιριών προς τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 7,8 εκατ. ευρώ και αφορούν στη διετία 2011 και 2012 καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, στην επίμαχη λίστα με τις εταιρίες που δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ για τα φάρμακα που διακίνησαν στην εγχώρια αγορά βρίσκονται μεταξύ άλλων οι εταιρίες Lavipharm, Γερολυμάτος, Cleva, Unpharm, Inovedia, Pharmellas, Novopharm.

Πηγές της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αναφέρουν πάντως ότι η Ένωση υποστηρίζει την καταβολή του rebate και ενθαρρύνει τα μέλη της να επιδεικνύουν συνέπεια στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά τηρουμένων των αναλογιών, δηλαδή των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Από το υπουργείο Υγείας ωστόσο επισημαίνουν ότι έχει εξαντληθεί η όποια καλή διάθεση απέναντι στις εταιρίες, καθώς αρκετές εξ αυτών έχουν αγνοήσει κάθε εισπρακτικό σημείωμα ενώ άλλες προχώρησαν σε διακανονισμό χωρίς όμως να αποπληρώσουν ούτε δόση.

Ένα στα πέντε φάρμακα «βγαίνει» εκτός λίστας


Εφόσον εφαρμοστεί ο νόμος και «τιμωρηθούν» οι εταιρίες που δεν έχουν πληρώσει rebate,  τα φάρμακά τους δεν θα αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ, τον μεγαλύτερο πελάτη της φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακά τους θα βγουν από την θετική λίστα. Στη γλώσσα των αριθμών, αυτό σημαίνει ότι από τα 6.500 σκευάσματα θα αφαιρεθούν τα 1.092, δηλαδή σχεδόν ένα στα πέντε φάρμακα της λίστας.

Το rebate είναι ένα από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν λόγω μνημονίου στις εταιρίες του φαρμακευτικού χώρου προκειμένου να εξορθολογιστεί η υψηλή φαρμακευτική δαπάνη της χώρας. Βάσει του νόμου 4052/2012 οι εταιρίες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν αναδρομικά για το 2011 ένα ειδικό τέλος, ως «εισιτήριο» εισαγωγής για να ενταχθούν τα φάρμακά τους στη λεγόμενη θετική λίστα του υπουργείου Υγείας, αυτή που περιλαμβάνει τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, από 1-1-2012 υποχρεούνται σε πρόσθετη κλιμακούμενη επιστροφή «rebate» από 2% -8%, ανάλογα με τον συνολικό όγκο πωλήσεων του κάθε φαρμακευτικού προϊόντος ανά τρίμηνο. 

Έκτοτε, όλες οι φαρμακευτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα λαμβάνουν το «ραβασάκι» από τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί με βάση τις πωλήσεις που παρουσιάζουν μέσω των συνταγολογίων των ασφαλισμένων του Οργανισμού.

Νέο δελτίο τιμών

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα περιλαμβάνει μειώσεις σε όλα τα φάρμακα. Οι τιμές των φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους θα μειωθούν τουλάχιστον στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία ενώ οι τιμές των γενοσήμων «πέφτουν» στο 65% (από 80% που είναι μέχρι σήμερα) της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς. Εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μεσοσταθμικά μείωση τιμών κατά 18,75%.ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fotia-nixta

Kαίει δασική περιοχή με πουρνάρια και βελανιδιές σε ορεινή και δύσβατη περιοχή  - Αισιόδοξοι οι πυροσβέστες ότι θα την ελέγξουν γρήγορα

samos-neos-basket

Τραγική φιγούρα ο πατέρας του: Έκανα εγώ μπάι πας και δεν κάναμε τις ετήσιες εξετάσεις του Νίκου για την υπερτροφία του μυοκαρδίου που είχε - Ο 20χρονος πεσμένος στο έδαφος του γηπέδου περίμενε μιάμιση ώρα το ασθενοφόρο, που ήρθε από την άλλη πλευρά του νησιού