Το εισαγγελικό πόρισμα-«φωτιά» για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Το εισαγγελικό πόρισμα-«φωτιά» για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Βρέθηκαν ύποπτα εμβάσματα 6 εκατ. ευρώ  σε λογαριασμούς του Αγγελου Φιλιππίδη, που επιστρέφει από το εξωτερικό για εξηγήσεις την επόμενη εβδομάδα - Δίωξη κατά της προέδρου του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου

Το εισαγγελικό πόρισμα-«φωτιά» για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,  επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην πρόεδρο του, κ. Άγγελο Φιλιππίδη για τον οποίο οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα για τη σύλληψή του.
 
Στο «δια ταύτα» του πορίσματός της, η εισαγγελέας αναφέρει τα ονόματα των 30 εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση για τα οποία έχουν ασκηθεί κακουργηματικές ποινικές διώξεις για αδικήματα που επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων.

Κλείσιμο
Παράλληλα κάνει εκτενή αναφορά στον Αγγελο Φιλιππίδη, για τον οποίο η εισαγγελέας, μεταξύ άλλων  αναφέρει ότι: 

-Επί των  ημερών του έγιναν δανειοδοτήσεις κατά παρέκκλιση των διαδικασιών που προβλέπονται για την αποφυγή πιστωτικού κινδύνου.

-Λειτούργησε καταχρηστικά για να αυξήσει την περιουσία τρίτων και συγκεκριμένα επιχειρηματιών, βλάπτοντας την περιουσία του δημοσίου.

-Παραπλάνησε μέλη του ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προκειμένου να πετύχει την έγκριση της συμμετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη θυγατρική του ομίλου DEMKO εταιρεία BestLine του Δ. Κοντομηνά.

Σύμφωνα με το πόρισμα μεγάλα χρηματικά ποσά που δεν δικαιολογούνται εντοπίσθηκαν σε λογαριασμούς του Άγγελου Φιλιππίδη ο οποίος από το 2008 μέχρι το 2012 επαύξησε σημαντικά την περιούσια του με χρήματα άγνωστης προέλευσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι βρέθηκαν ύποπτα εμβάσματα ύψους 6 εκατ. ευρώ. Ο κ. Φιλιππίδης δήλωσε χθες ότι θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα για να δώσει εξηγήσεις.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους συγκαταλέγεται - σύμφωνα με το πόρισμα -  και η νυν πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, που διώκεται για απιστία. Η κα. Σακελλαρίου ήταν μέλος της επιτροπής επιχειρηματικών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η οποία φέρεται να εισηγήθηκε στην διοίκηση της τράπεζας στις 19 Ιανουαρίου του 2012 να εγκρίνει την αναδιάρθρωση δύο υφισταμένων δανείων της Demco του κ. Κοντομηνά, συνολικού ύψους 38,5 εκ. ευρώ.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο πόρισμα για τον όμιλο Γριβέα, τα δύο δάνεια συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στην εταιρία του C&C International χορηγήθηκαν χωρίς να τηρούν τους όρους του τραπεζικού δανεισμού, καθώς περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των δανείων, με πολυετή περίοδο χάριτος έναντι ανεπαρκών εξασφαλίσεων. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι χορηγούνταν σε νεοσύστατη εταιρεία.

Σύμφωνα με το πόρσμα μεγάλο μέρος των δανείων διατέθηκε για την αγορά του 100% των μετοχών εταιρειών, οι οποίες ανήκαν στον Γριβέα και στη σύζυγό του, αποκομίζοντας προσωπικό περιουσιακό όφελος...


Τα εντάλματα

Στο τέλος του πορίσματος της η εισαγγελέας αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου -βρίσκεται στο εξωτερικό και έχει διαμηνύσει στον ανακριτή ότι επισπεύδει την επιστροφή του στην Ελλάδα προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον του– διαθέτει την «υποδομή» να διαφύγει στο εξωτερικό και για αυτό το λόγο προχώρησε στην έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του.

Με το ίδιο σκεπτικό άλλωστε οι αρμόδιες δικαστικές αρχές προχώρησαν και στην έκδοση ενταλμάτων και για τα υπόλοιπα έξι πρόσωπα, από τα 25 συνολικά τα οποία διώκονται ποινικά και βρίσκονται αντιμέτωπα με σειρά κακουργηματικών πράξεων.

Δείτε εδώ το πόρισμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης