Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Το κόκκινο σκαθάρι απειλεί τους φοίνικες και στη Λέσβο
Μετά την Κρήτη και το Βάι, το παγκόσμιας φήμης φοινικόδασος του Λασιθίου που συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, το «κόκκινο σκαθάρι» που κατατρώει τους φοίνικες απειλεί και τη Λέσβο!
Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί το επικίνδυνο έντομο στους φοίνικες του νησιού, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, της Νομαρχίας, της ΤΕΔΚ, της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων και του Κεντρικού Λ
Μετά την Κρήτη και το Βάι, το παγκόσμιας φήμης φοινικόδασος του Λασιθίου που συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, το «κόκκινο σκαθάρι» που κατατρώει τους φοίνικες απειλεί και τη Λέσβο!
Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί το επικίνδυνο έντομο στους φοίνικες του νησιού, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, της Νομαρχίας, της ΤΕΔΚ, της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι δυνατότητες προληπτικών ελέγχων στις εισαγωγές, για να αποτραπεί η είσοδος του σκαθαριού είτε από πλανόδιους εμπόρους φυτών, είτε από ιδιώτες που θα εισάγουν στο νησί φοίνικες που δε θα διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
Η διακίνηση φοινίκων στη χώρα επιτρέπεται μόνο όταν συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, το οποίο διαβεβαιώνει ότι τα συγκεκριμένα φυτά έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και δεν προέρχονται από προσβεβλημένες περιοχές. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η εξάπλωση του εντόμου που έχει εξελιχθεί στη χειρότερη μάστιγα για τους φοίνικες όλης της χώρας.
Ο κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος των φοινίκων, ένα έντομο μήκους μόλις τριών εκατοστών με την επιστημονική ονομασία Rhynchophorus ferrugineus, έχει ήδη αρχίσει να καταστρέφει δεκάδες φοινικόδεντρα στο Ηράκλειο της Κρήτης. ‘Όπως διαπιστώθηκε, ο μικροσκοπικός «δολοφόνος» των φοινίκων μεταφέρθηκε στην Κρήτη με φοίνικες της ποικιλίας Washingtonia sp. που εισήχθησαν στο Ηράκλειο από την Αίγυπτο το Μάιο του 2005. Οι κλιματολογικές συνθήκες το βοήθησαν να επιβιώσει και άρχισε να προσβάλλει και άλλες ποικιλίες φοινικοειδών που φύονται στην Κρήτη, όπως την Phoenix canariensis!
Η ζημιά που προκαλεί το σκαθάρι, γίνεται ορατή μόνο όταν είναι μη αναστρέψιμη… Κάθε θηλυκό γεννά γύρω στα 300 αυγά που εκκολάπτονται σε δύο έως πέντε ημέρες, οπότε ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η τροφή! Οι προνύμφες που γεννιούνται στην κορυφή, τη βάση των φύλλων και τον κορμό του φοίνικα, τρέφονται με μαλακές ίνες. Τρώγοντας, μετακινούνται προς το εσωτερικό του κορμού ανοίγοντας στοές και μεγάλες κοιλότητες που φτάνουν έως και το ένα μέτρο! Έτσι, τα φύλλα πέφτουν και ο κορμός σαπίζει, με συνέπεια οι φοίνικες να ξεραίνονται. Όταν νεκρωθούν όλοι οι κοντινοί φοίνικες και λιγοστέψει η τροφή, το έντομο πετάει σε άλλες συστάδες!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr