Το fēnix 8 της Garmin είναι το απόλυτο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στην πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητά σου.
Σκόπια: «Aφωνη» η Ελλάδα στο Μόναχο
Ελαμψε διά της… παρουσίας της η Ελλάδα από τη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια που έγινε στο Μόναχο. Στο διεθνές φόρουμ, οι ισχυροί σύμμαχοί μας αποκάλυψαν την απόφασή τους να στηρίξουν μέχρι τέλους το αίτημα των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ομως, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και συμμετείχε στη διάσκεψη, δεν είχε εγγραφεί ως ομιλητής και παρότι προκλήθηκε δεν έλαβε τον λόγο προκειμένου να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, επιλέγοντας τον δρόμο της σιωπής.
Ελαμψε διά της… παρουσίας της η Ελλάδα από τη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια που έγινε στο Μόναχο. Στο διεθνές φόρουμ, οι ισχυροί σύμμαχοί μας αποκάλυψαν την απόφασή τους να στηρίξουν μέχρι τέλους το αίτημα των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ομως, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και συμμετείχε στη διάσκεψη, δεν είχε εγγραφεί ως ομιλητής και παρότι προκλήθηκε δεν έλαβε τον λόγο προκειμένου να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, επιλέγοντας τον δρόμο της σιωπής. Η συμπεριφορά του κ. Μεϊμαράκη προκαλεί εύλογα ερωτήματα και απορίες.
Σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία, και μάλιστα την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι προσπαθεί να προσεταιριστεί και άλλες χώρες ενισχύοντας τις ελληνικές απόψεις, ο υπουργός Αμυνας επέλεξε την παθητική στάση του παρατηρητή, λες και όλη η συζήτηση για το Σκοπιανό δεν τον αφορούσε.
Στη διάσκεψη για τη διεθνή ασφάλεια οι ισχυρές χώρες και οι πολυεθνικοί οργανισμοί έδωσαν ένα σαφές και καθαρό δείγμα των προθέσεών τους, στηρίζοντας χωρίς όρους τα συμφέροντα των Σκοπίων.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ τάχθηκε υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι με την ένταξη της ΠΓΔΜ και των Αλβανίας, Κροατίας «θα δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας κ. Ρόμπερτ Γκέιτς ισχυρίστηκε ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει «τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ αποκάλυψε ότι «θα υπάρξει υποστήριξη της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου».
Ο κ. Γκέιτς επιχείρησε να αντικρούσει την επιχειρηματολογία της Ελλάδας ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να ενταχθούν εάν προηγουμένως δεν έχει λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας, λέγοντας ότι «πολλοί σύμμαχοι πιστεύουν ότι εάν μια χώρα πληροί τα κριτήρια, τότε πρέπει να ενταχθεί χωρίς να της επιβληθούν πρόσθετα κριτήρια». Στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, ωστόσο, για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων απαιτείται ομοφωνία και συναίνεση όλων των κρατών-μελών (consensus), γεγονός το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή θα δεχτεί ισχυρές και συντονισμένες πιέσεις προκειμένου να αλλάξει τη στάση της.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας αιτιολόγησε την απόφαση στήριξης των Σκοπίων αναφερόμενος εμμέσως στα ολιγάριθμα στρατεύματα (πρόκειται για μερικές δεκάδες αξιωματικούς) της ΠΓΔΜ που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. «Η Μακεδονία δεν είναι απλώς μια υποψήφια χώρα, αλλά εκείνη που συμβάλλει ήδη τόσο πολύ ακόμη και τώρα σε αρκετές ΝΑΤΟϊκές αποστολές», είπε ο κ. Γκέιτς, αγνοώντας προφανώς την ελληνική συμβολή στις ειρηνευτικές αποστολές στο Αφγανιστάν και σε χώρες των Βαλκανίων.
Στην ίδια γραμμή με την Ουάσινγκτον, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ υπογράμμισε: «Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα θέμα με το όνομα, επειδή το θέτει ένα κράτος-μέλος, παρ’ όλα αυτά η επίσημη θέση της Γερμανίας είναι ότι οι τρεις χώρες της χάρτας της Αδριατικής (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) πρέπει να λάβουν πρόσκληση ένταξης».
Αντί του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος επέλεξε να σιωπήσει, τα ελληνικά συμφέροντα ανέλαβε να υπερασπιστεί ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Γερμανία κ. Αναστάσιος Κριεκούκης. Ο κ. Κριεκούκης ρώτησε τον παριστάμενο πρόεδρο της FYROM κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι αν η χώρα του πρόκειται να δεχτεί σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», για να λάβει την απάντηση ότι «η σύνθετη ονομασία χρησιμοποιείται ήδη εδώ και 15 χρόνια και δεν αποτελεί βήμα προόδου».
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσερβενκόφσκι έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και συγκρατημένο… ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για τη διεθνή ασφάλεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr