Ρύθμιση για τα επιδόματα ανηλίκων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας

Ρύθμιση για τα επιδόματα ανηλίκων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας

Προβλέπει την ταυτοποίηση του παιδιού μέσα από το σχολικό περιβάλλον έως ότου ολοκληρώσει την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση

Ρύθμιση για τα επιδόματα ανηλίκων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας
Τρόπο ταυτοποίησης των ανηλίκων που να συνάδει με τις αρχές προστασίας των παιδιών αναζητεί το Υπουργείο Εργασίας μετά την αποκάλυψη της κομπίνας που είχε στήσει η οικογένεια των Ρομά στα Φάρσαλα για να εισπράττουν παράνομα πολυτεκνικά επιδόματα.  

Και δεν είναι οι μόνοι. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε εντοπιστεί πρώην αστυνομικός που κατασκεύαζε έγγραφα για να εισπράττει επίδομα πολυτέκνου ως πατέρας 19 ανύπαρκτων παιδιών.  Η ρύθμιση (νομοσχέδιο ή υπουργική απόφαση) που επεξεργάζεται ο υφυπουργός εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, αρμόδιος για θέματα πρόνοιας, προβλέπει την ταυτοποίηση του παιδιού μέσα από το σχολικό περιβάλλον έως ότου ολοκληρώσει την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, θα διακόπτεται η χορήγηση του επιδόματος αν το παιδί δεν εγγραφεί στο σχολείο ή το εγκαταλείψει με εξαίρεση τις περιπτώσεις ασθενείας.

«Μ’ αυτό τον τρόπο - επισημαίνει ο κ. Κεγκέρογλου - δε χάνουμε τα ίχνη του παιδιού, ξέρουμε ότι είναι υπαρκτό και εγγεγραμμένο σ΄ένα συγκεκριμένο σχολείο. Συγχρόνως δημιουργούμε και ένα αντικίνητρο για να περιοριστεί το ποσοστό των παιδιών που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση το οποίο στη χώρα μας ανέρχεται στο 13,2%».

Κλείσιμο
Ενδεικτικό του αλαλούμ και της απουσίας ελέγχου που επικρατεί στις υπηρεσίες πρόνοιας των νομαρχιών είναι η περίπτωση της μητέρας Ρομά που ελάμβανε επίδομα τυφλότητας και για τα πέντε παιδιά της, εμφανίζοντας κάθε φορά που περνούσε από υγειονομική επιτροπή το ένα το οποίο ήταν πραγματικά τυφλό ενώ τα άλλα τέσσερα όπως αποδείχθηκε ήταν, ευτυχώς, υγιέστατα. Κανείς γιατρός δεν είχε μπει στον κόπο να  ελέγξει τουλάχιστον τις ηλικίες και τις φωτογραφίες αφού τα παιδιά είχαν κοινό ασφαλιστικό βιβλιάριο. Αυτή η περίπτωση πολυπαραβατικότητας που εντοπίστηκε πριν από δύο χρόνια στην Πάτρα, όπως και πολλές άλλες, αναμένεται να εξαλειφθούν στο μέλλον με την υποχρεωτική χορήγηση ασφαλιστικού αριθμού ΑΜΚΑ μαζί με το πιστοποιητικό γέννησης, μόλις γεννιέται ένα μωρό. 

Ωστόσο, ο κ. Κεγκέρογλου αναζητά και άλλες ασφαλιστικές δικλείδες, πιστεύοντας ότι μόνο ο ΑΜΚΑ δεν αρκεί για να περιοριστεί το φαινόμενο των γονέων που κατασκευάζουν έγγραφα για ανύπαρκτα παιδιά προκειμένου να εμφανίζονται ως πολύτεκνοι και να λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΓΑ, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης