Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Ιατρικά λάθη: γίνονται μεν, δεν καταγράφονται δε
Νοσοκομειακή περίθαλψη με ρίσκο για τους Έλληνες ασθενείς στα νοσηλευτικά ιδρύματα: ένας στους δέκα πέφτει θύμα ιατρικού σφάλματος που σχετίζεται είτε με τη διάγνωση είτε με τη φαρμακευτική αγωγή είτε με τις ιατρικές πράξεις.
Το 12% των ασθενών που εισάγονται σε νοσοκομεία αντιμετωπίζουν επικίνδυνες καταστάσεις, όπως λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, σφάλματα που συνδέονται με τη χορήγηση φαρμάκ
Νοσοκομειακή περίθαλψη με ρίσκο για τους Έλληνες ασθενείς στα νοσηλευτικά ιδρύματα: ένας στους δέκα πέφτει θύμα ιατρικού σφάλματος που σχετίζεται είτε με τη διάγνωση είτε με τη φαρμακευτική αγωγή είτε με τις ιατρικές πράξεις.
Το 12% των ασθενών που εισάγονται σε νοσοκομεία αντιμετωπίζουν επικίνδυνες καταστάσεις, όπως λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, σφάλματα που συνδέονται με τη χορήγηση φαρμάκων ή με βλάβες των ιατρο-τεχνολογικών προϊόντων και σφάλματα όσον αφορά τη διάγνωση ή τη μη ανάληψη δράσης μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Ωστόσο, έως και 40% θα μπορούσαν να μειωθούν τα ιατρικά λάθη στα νοσοκομεία της χώρας μας εάν υπήρχε μηχανισμός καταγραφής τους.
Αυτές τις επισημάνσεις έκαναν η πρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μάνατζμεντ Νοσοκομείων κυρία Αναστασία Μπαλασοπούλου και ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Κέντρου κ. Χρήστος Μπουρσανίδης, στο πλαίσιο επιστημονικής διημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα με τίτλο «Βελτίωση Ποιότητας και Διαχείριση Κινδύνου στα Νοσοκομεία».
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, στη χώρα μας υπερισχύει ο φόβος της «ενοχοποίησης» του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται καν τα ιατρικά σφάλματα. Έτσι, μοιραία τα λάθη αποτελούν καθημερινότητα στα αναισθησιολογικά τμήματα, στα χειρουργεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς επίσης και στα γυναικολογικά - μαιευτικά τμήματα αλλά και κατά την αιμοδοσία. Ωστόσο, η επίσημη καταγραφή των ιατρικών λαθών θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης κατά του προβλήματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr