Ποιος είναι ο «χρυσαυγίτης» ψυχίατρος από το Δαφνί

Ποιος είναι ο «χρυσαυγίτης» ψυχίατρος από το Δαφνί

Κατεπείγουσα έρευνα για τον διευθυντή μίας εκ των εννέα κλινικών του ιδρύματος που φέρεται να είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής και χορηγεί πιστοποιητικά ψυχικής κατάστασης για την έκδοση αδειών οπλοφορίας

Συνελήφθη ο δραπέτης των φυλακών Λάρισας
Ποιος είναι ο «χρυσαυγίτης» ψυχίατρος από το Δαφνί
Μέχρι την περασμένη Δευτέρα στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) το μείζον ζήτημα που απασχολούσε εργαζομένους και διοίκηση ήταν η «απομάκρυνση» των πρώτων 100 (υπερηλίκων) ασθενών σε εξωτερικές δομές που πρέπει να γίνει έως τον Δεκέμβριο και που δρομολογεί ουσιαστικά το σχέδιο κατάργησης του ψυχιατρείου.

Η καταγγελία που έκανε στην αρχή της εβδομάδας ο διευθυντής της 9ης κλινικής για τον ομόλογό του της 4ης ότι είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την άσκηση της ιατρικής στους ψυχικά ασθενείς, -καθώς θεωρούνται από την οργάνωση όπως και οι ομοφυλόφιλοι και οι ανάπηροι «ιδιαίτερη» κατηγορία ανθρώπων- , ανέδειξε ένα θέμα που όλοι συζητούσαν με ψιθύρους μέχρι τώρα στο νοσοκομείο.

Κλείσιμο

Πού σταματά η ελευθερία της ιδεολογίας; Μπορεί να ελεγχθεί η ιδεολογία ενός δημόσιου λειτουργού, και δη ιατρού; Καταδικάζονται οι ιδεολογίες; Μπορεί ένας ψυχίατρος να σέβεται τους ασθενείς του όταν η παράταξη, της οποίας είναι υψηλό στέλεχος, τους πετά στον Καιάδα;

Και ποιος το ελέγχει; Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν δίνει εύκολα τις απαντήσεις – η αναζήτηση των πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών που ακολουθήθηκε και στην προκειμένη περίπτωση με εντολή του υπουργού Υγείας μοιάζει περισσότερο αναγκαίος μονόδρομος παρά διέξοδος. Το βέβαιον είναι ότι στο προσκήνιο δεν βρίσκονται απλώς δύο γιατροί, διευθυντές ψυχίατροι του ΕΣΥ, ένας καταγγέλλων κι ένας καταγγελλόμενος, αλλά η επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο φασισμός και η κουλτούρα του μίσους.

Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ο τροτσκιστής γιατρός της αποασυλοποίησης

Ο κ. Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής του 9ου Ψυχιατρικού Τμήματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), συμπληρώνει σχεδόν 35 χρόνια στο σύστημα δημόσιας υγείας. Οι φίλοι του θεωρούν το όνομά του ταυτισμένο με τους αγώνες για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση των ασθενών και την ένταξή τους στην κοινωνία, οι «εχθροί» του πάλι του καταλογίζουν ότι κομματικοποίησε το ψυχιατρείο – σταθερός κι αμετακίνητος τροτσκιστής γαρ από τα νεανικά του χρόνια με την ανάγκη για «διαρκή επανάσταση» να μην εφησυχάζει ποτέ, ανεξάρτητα από το αν βρίσκει πολιτική στέγη.


Αναμφίβολα η επαγγελματική του διαδρομή εκτυλίσσεται σε καιρούς καταραμένους, όπως αναφέρει το ασιατικό ρητό που θεωρεί τυχερούς ανθρώπους όσους ζουν σε καιρούς ενδιαφέροντες. Πρώτος σταθμός του κ. Μεγαλοοικονόμου στο ΕΣΥ ήταν το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου και μάλιστα στην πιο «κολασμένη» περίοδό του, όταν  «Οι γυμνοί και καταδικασμένοι της Λέρου» γίνονται πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Observer. Ως νέος τότε ειδικευμένος ψυχίατρος συμμετέχει σε πρωτοποριακό πρόγραμμα παρέμβασης στα Περίπτερα 11 και 16 του Θεραπευτηρίου -εκεί όπου έχουν εγκαταλειφθεί τα πιο βαριά περιστατικά- ανοίγοντας την πόρτα εξόδου στους ασθενείς. Το 1993 -και με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση να τελεί υπό την εποπτεία και τη χρηματοδότηση της ΕΕ-  μετακινείται στο Δαφνί, το άλλο ψυχιατρείο – «ντροπή» της χώρας.



Η δεκαετία 1995- 2005 θεωρείται η «χρυσή»  δεκαετία της μεταρρύθμισης καθώς με την οικονομική στήριξη της ΕΕ χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν εκτός των ιδρυμάτων. Ο κ. Μεγαλοοικονόμου στηρίζει καταρχήν την αποασυλοποίηση, αλλά διαφωνεί κάθετα με την ανάθεσή της σε ΜΚΟ και ιδιώτες. Η Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, την οποία συστήνει, μεταφέρει την καταγγελτική φωνή του σε αρμόδιους και μη, καθώς διαπιστώνει ότι «η περίφημη ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει αναχθεί σε εμπορευματοποίηση, απορρύθμιση, κατακερματισμό και υποβάθμιση του συστήματος των υπηρεσιών ψυχικής υγείας».



Η ανέλιξή του στη θέση του διευθυντή μιας εκ των κλινικών του ΨΝΑ, της 9ης σήμερα, και τα αυξημένα καθήκοντα του δεν τον απομάκρυναν από την πολιτική. Δραστηριοποιείται στον νοσοκομειακό χώρο μέσα από την Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση αλλά και εκτός ΕΣΥ – ήταν υποψήφιος με το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα. Η περίοδος του μνημονίου και της κρίσης κινητοποιεί ακόμη περισσότερο τον κ. Μεγαλοοικονόμου. Οι αναφορές- καταγγελίες του κοινοποιούνται ασταμάτητα για θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία. Οι καιροί «καταραμένοι», όπως στο ξεκίνημα της ιατρικής του πορείας, τον βρίσκουν πλέον να πολεμά το κλείσιμο των ψυχιατρείων. Στον αγώνα του να μην βρεθούν στον δρόμο οι 400 ασθενείς των 21 κλινικών των δημόσιων ψυχιατρείων βρήκε το τελευταίο εξάμηνο πολλούς υποστηρικτές. Με την τελευταία του καταγγελία για τον χρυσαυγίτη συνάδελφό του, διευθυντή της 4ης Κλινικής του ΨΝΑ, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο. Απεναντίας, πολλοί συνάδελφοί του τού καταλόγισαν ότι ζητεί να τεθεί εκτός ΕΣΥ ένας επαγγελματίας της υγείας, όχι για την ιατρική που ασκεί, αλλά για τη δημόσια εικόνα του. «Ως στέλεχος μιας εγκληματικής οργάνωσης ο διευθυντής ψυχίατρος του ΨΝΑ έχει το δικό του μερίδιο συνενοχής και ευθύνης για τις εγκληματικές της ενέργειες» αναφέρει χαρακτηριστικά στην καταγγελία του προς τη διοίκηση του ΨΝΑ.

Κωνσταντίνος Παρασχάκης, ο αθόρυβος γιατρός με τις προκλητικές πολιτικές θέσεις

Ο κ. Κωνσταντίνος Παρασχάκης, διευθυντής της 4ης Κλινικής στο Δαφνί, βρίσκεται στο μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της χώρας από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Εκεί ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στην ψυχιατρική μετά τις σπουδές του στην Ιταλία για να τοποθετηθεί στη συνέχεια στο ιατρικό δυναμικό. Από το 2002 διευθύνει την 4η Κλινική, έχοντας στην ευθύνη του 25 κρεβάτια για οξεία ψυχιατρικά περιστατικά όπως και οι άλλοι διευθυντές του νοσοκομείου. Είχε μια συνηθισμένη επαγγελματική διαδρομή, λένε χαρακτηριστικά συνάδελφοί του, περιγράφοντας έναν τυπικό νοσοκομειακό γιατρό του ΕΣΥ. Μάλιστα, στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης των ασθενών έχει την επιστημονική ευθύνη δύο ξενώνων του ΨΝΑ στην Ομόνοια και τον Άγιο Παντελεήμονα με 24 ψυχικά ασθενείς.


Το 2012 το σκηνικό αλλάζει. Στην 4η Κλινική πυκνώνουν οι επισκέψεις φίλων του διευθυντή της: πρόκειται για στελέχη της Χρυσής Αυγής. Η ενασχόληση του ψυχιάτρου με την πολιτική χαρακτηρίστηκε «εκκωφαντική», ακόμη και από τους πιο κοντινούς του συναδέλφους με τους οποίους μοιραζόταν τις πολιτικές του ανησυχίες για με το κόμμα της ΝΔ. Μάλιστα, κάποιοι θυμήθηκαν ότι μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών το 2011, ο κ. Παρασχάκης είχε περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ, χωρίς όμως να εκλεγεί. Πάντως, τον Μάιο του 2012 ο κ. Παρασχάκης ανακοινώνει στο νοσοκομείο ότι είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή στο νομό Λασιθίου, τόπο καταγωγής του. Το ίδιο καλοκαίρι ο κ. Παρασχάκης «ανακαλύπτει» την αξία του facebook στην επικοινωνία. Αναρτά μια φωτογραφία του με τον σκύλο του και αρχίζει να μοιράζεται με τους διαδικτυακούς φίλους του τα νέα της Χρυσής Αυγής.


Τον πανηγυρικό τόνο της ανακοίνωσής του ότι κατέρχεται υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στις εκλογές σκιάζει μια βαρύτατη καταγγελία συναδέλφου του, διευθυντή της 9ης Κλινικής, του κ. Μεγαλοοικονόμου η οποία τον φέρνει για πρώτη φορά ενώπιον πειθαρχικού οργάνου του νοσοκομείου –και δεν θα είναι η μοναδική. Σύμφωνα με την καταγγελία, φέρεται να έδωσε, στη διάρκεια εφημερίας, δυο πιστοποιητικά για έκδοση άδειας οπλοφορίας σε δύο άτομα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «τη συγκεκριμένη μέρα δέχθηκα τηλεφώνημα από δύο γνωστούς μου (τον κ. Ζησιμόπουλο και τον κ. Μπούκουρα, σ.συντ: βουλευτές της ΧΑ) για εθιμοτυπική επίσκεψη. Τους δέχθηκα και όταν μου ζήτησαν πληροφορίες για έκδοση πιστοποιητικών τους εξήγησα τη σχετική διαδικασία και έφυγαν χωρίς να εκδώσω πιστοποιητικό ή βεβαίωση». Το ΔΣ δέχθηκε τον ισχυρισμό του.

Η νέα καταγγελία, και πάλι από  τον κ. Μεγαλοοικονόμου, την περασμένη  Δευτέρα, είναι επίσης βαριά. «Το ναζιστικό αυτό μόρφωμα, τόσο μέσα από τις ιστοσελίδες του, όσο και με (προ μηνών)  δηλώσεις βουλευτών του, έχει ταχθεί υπέρ του ναζιστικού προγράμματος «στείρωσης και ευθανασίας» των ψυχικά πασχόντων και αναπήρων (Ματθαιόπουλος κλπ). Πώς είναι δυνατόν να είναι διευθυντής ενός ψυχιατρικού τμήματος, να υποδέχεται και να έχει την θεραπευτική ευθύνη ψυχικά ασθενών στη σημερινή Ελλάδα ένα στέλεχος νεοναζιστικού μορφώματος με αυτές τις θέσεις και πρακτικές;» διερωτάται ο κ. Μεγαλοοικονόμου και ζητεί από η διοίκηση να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια της ψυχιατρικής κοινότητας και του νοσοκομείου. Επίσης, καταγγέλλει ότι υπάρχει υλικό από τηλεοπτική εκπομπή στη διάρκεια της οποίας ο κ. Παρασχάκης καλεί τους στρατιωτικούς να πάρουν τα όπλα και να σώσουν τη χώρα. Ο κ. Παρασχάκης την περασμένη Τετάρτη εμφανίστηκε ενώπιον του ΔΣ του νοσοκομείου και ζήτησε να δώσει εξηγήσεις για ό,τι του καταλογίζει ο συνάδελφός του. Ενημερώθηκε ότι θα κληθεί στο πλαίσιο της κατεπείγουσας διευρυμένης έρευνας που διέταξε ο υπουργός Υγείας μετά και τη δεύτερη καταγγελία. Στη συνέχεια μέσω του facebook ευχαρίστησε τους διαδικτυακούς φίλους του για τη συμπαράστασή τους στο προσωπικό του πρόβλημα, όπως το χαρακτήρισε, που αντιμετωπίζει μετά την καταγγελία του συναδέλφου του και έκλεισε το σύντομο μήνυμά του με τις λέξεις «ΑΙΜΑ» και «ΤΙΜΗ»…

 

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης