Νύχτα αγωνίας για Μαρκόπουλο και Κουβαρά

Νύχτα αγωνίας για Μαρκόπουλο και Κουβαρά

Σε μικρή ύφεση η πυρκαγιά αλλά παραμένει υψηλός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης - Κάηκαν εξοχικές κατοικίες και αποθήκες - Συνεχίζεται η μάχη με τις διάσπαρτες εστίες της φωτιάς – Ως το τελευταίο φως έκαναν ρίψεις αεροπλάνα και ελικόπτερα

Νύχτα αγωνίας για Μαρκόπουλο και Κουβαρά



Κλείσιμο
Νύχτα αγωνίας θα είναι η αποψινή για τους κατοίκους στο Μαρκόπουλο και στον Κουβαρά, καθώς η πυρκαγιά μπορεί να βρίσκεται σε μικρή ύφεση, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει υψηλός.

Η μάχη μέχρι και αυτή την ώρα με τις διάσπαρτες εστίες της φωτιάς συνεχίζεται, ενώ έως και το τελευταίο φως έκαναν ρίψεις αεροπλάνα και ελικόπτερα. Οι δυνάμεις που επιχειρούν από τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή παραμένουν και συνεχίζουν με το δύσκολο έργο της κατάσβεσης. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, έντασης 6 μποφόρ, που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα. 

Αυτή την ώρα, επί τόπου επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 41 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εννέα οχήματα ΟΤΑ, 12 ιδιωτικά βυτιοφόρα και πέντε μηχανήματα σκαπτικά. Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην οδό Μυρινούντος και στα γύρω στενά. 

Νωρίτερα, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές και έκαψαν εξοχικά σπίτια και αποθήκες, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκάλεσαν επίσης υλικές ζημιές σε κτίσματα, πέργκολες, αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι προσπαθούσαν να συνδράμουν με τα δικά τους μέσα το έργο των πυροσβεστών, κουβαλώντας νερό με κουβάδες, για να σώσουν, όπως μπορούν την περιουσία τους. Παράλληλα, οι φλόγες έφτασαν και το Μοναστήρι της Αγίας Άννης, προκαλώντας ζημιές σε ένα κελί.

Αργά το απόγευμα, ακόμη, εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Διονύσου-Κερατέας και 193 παιδιά που περνούσαν εκεί τις ημέρες των διακοπών τους, μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους σε ασφαλή χώρο. Και τα 193 παιδιά είναι καλά στην υγεία τους. 

Δήμαρχος Μαρκόπουλου: «Η κατάσταση τώρα είναι πολύ καλύτερη»

«Η κατάσταση τώρα είναι πολύ καλύτερη», δήλωσε στο protothema.gr λίγη ώρα πριν τις 20:30, ο δήμαρχος Μαρκόπουλου, Σπύρος Μεθενίτης. Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει. 

Σύμφωνα με τον κ. Μεθενίτη, «η Πυροσβεστική γλίτωσε τον οικισμό του Κουβαρά, όπου απειλούνταν 2.500 κάτοικοι», ενώ, όπως φαίνεται, σώθηκε και το δάσος του Κουβαρά.

«Η Πυροσβεστική έχει αναπτύξει τέτοιες δυνάμεις που τα 40.000 στρέμματα βλάστησης δεν απειλούνται πια», είπε χαρακτηριστικά στο protothema.gr ο δήμαρχος Μαρκόπουλου, ενώ σχολίασε πως «τα σπίτια που έχουν καεί είναι ελάχιστα».

Στην ίδια γραμμή και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την οποία επικοινώνησε το protothema.gr. Με βάση την Πυροσβεστική, το έργο κατάσβεσης πηγαίνει κάπως καλύτερα, όμως οι άνεμοι πνέουν ισχυροί και η μάχη με τις φλόγες θα είναι ολονύχτια. 

Να σημειωθεί, ακόμη, πως η Πυροσβεστική έθεσε σε επιφυλακή όλες τι υπηρεσίες της στην Αττική, ενώ δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μετέβησαν το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό. 

Στην εκδοχή αυτή συνηγορεί το γεγονός ότι η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε οικόπεδα, και βέβαια ότι εκείνη την ώρα έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Υπάρχουν, μάλιστα, μαρτυρίες ότι η φωτιά ξεκίνησε από οικόπεδο όπου γινόταν ηλεκτροσυγκόλληση. 






Δήμαρχος Μαρκόπουλου: «Είμαστε σε τεράστιο κίνδυνο»

Νωρίτερα, την κατάσταση περιέγραψε με τα πιο δραματικά χρώματα, όταν η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη, ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Σπύρος Μεθενίτης, ο οποίος δήλωσε στο protothema.gr πως κινδύνεψε τέσσερις φορές να εγκλωβιστεί ο ίδιος από τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 17:25, η φωτιά ήταν κοντά στον οικισμό των πιλότων της Ολυμπιακής στην περιοχή Μαζογερέ. «Είμαστε σε τεράστιο κίνδυνο. Εάν η φωτιά φτάσει στο δάσος του Κουβαρά θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που θα έχει συμβεί στη βορειοανατολική Αττική τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ο δήμος απηύθυνε, μάλιστα, κατεπείγουσα έκκληση για βοήθεια από ιδιώτες, ώστε να συνδράμουν με υδροφόρες και φορτηγά το έργο των πυροσβεστών. 






Όπως έγραφε σε ανακοίνωση: «Παρακαλούμε θερμά, κάθε ιδιώτη ο οποίος τυγχάνει να έχει στην κατοχή του φορτηγό - υδροφόρα, να σπεύσει στην περιοχή Μερέντα και κοντά στον Ιππόδρομο, όπου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά την τελευταία ώρα, προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεσή της. Πρώτα όμως, να έρθει οπωσδήποτε σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, κο Κων/νο Μαγγανά, στο τηλ: 6944-507099 και 6975-200993».



Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, με ανάρτηση που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής στον λογαριασμό του στο Twitter, πολίτες κινδύνευσαν από τη φωτιά αλλά σώθηκαν με την παρέμβαση των πυροσβεστών. 

Να σημειωθεί, τέλος, πως η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Χεροβούνι, ανάμεσα στο Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη, απειλώντας οικισμούς με διάσπαρτα σπίτια. 









(φωτογραφίες: mesogialife.gr)

Σε συναγερμό η πυροσβεστική και το Σάββατο

Και το Σάββατο ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θα είναι πολύ υψηλός, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον ειδικό χάρτη που εκδίδει η ΓΓΠΠ, στην κατηγορία 4 κινδύνου εντάσσονται οι εξής περιοχές: Αττική, Νότια Εύβοια, Κυκλάδες, Χίο, Σάμο και Ικαρία.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης