Αποκαθίσταται ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια

Αποκαθίσταται ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια

Παραδίδεται στο κοινό το φθινόπωρο του 2015

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το έργο της αποκατάστασης του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια, μετά τη χθεσινή ομόφωνη έγκριση της μελέτης εφαρμογής από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2015, βάζοντας τέλος στις σκαλωσιές και τις λινάτσες που περιβάλλουν για πάνω από μία δεκαετία το μνημείο.

Οι εργασίες για τη στερέωση και αποκατάσταση του κηρυγμένου ως μνημείου ναού ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο. Στο πληγωμένο από τους δύο σεισμούς του 1981 και του 1999 μνημείο προβλέπεται μεταξύ άλλων η τοποθέτηση προσωρινού στεγάστρου εξωτερικά για την προστασία του κεντρικού κλίτους κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου, η αποκατάσταση της τοιχοποιίας και των βλαβών των κεντρικών πεσσών στήριξης του τρούλου, η αποκατάσταση των μορφολογικών διακοσμητικών στοιχείων, η κατασκευή νέας φατνωματικής οροφής στο βόρειο κλίτος όμοιας με αυτή του νότιου, η αναστήλωση των κωδωνοστασίων, η συγκόλληση των σπασμένων μαρμάρινων μελών των όψεων του ναού και η αποκατάσταση της μαρμάρινης σκάλας εισόδου.

Στο ναό, που θεμελιώθηκε το 1871, σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, είχαν γίνει το 2001 και το 2002 οι πρώτες ενέργειες για άμεση άρση της ετοιμορροπίας του. Από το 2003 ως το 2005 ακολούθησε η πρώτη φάση εργασιών αποκατάστασης, που επικεντρώθηκαν στο νότιο κλίτος και στη συνέχεια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης σταμάτησαν.

Η τωρινή δεύτερη φάση του έργου έχει προϋπολογισμό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ. Επίσης, το έργο προβλέπει εργασίες για τη στερέωση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών, που φιλοτέχνησε ο Αναστάσιος Λουκίδης, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

alvanos_main1

Η διαπίστωση για το βιασμό του 19χρονου κατηγορούμενου για τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο έγινε σύμφωνα με πληροφορίες από τους γιατρούς στον Ευαγγελισμό - Ποια είναι τα ιατρικά ευρήματα

45
rama_xeimara_main

Με απόφαση, που φέρει την υπογραφή του Αλβανού πρωθυπουργού, η παράκτια ζώνη της Χειμάρρας περνάει παρανόμως στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού - Αθήνα: Αυθαίρετη παραχώρηση ιδιωτικών περιουσιών Ελλήνων ομογενών

48