Θέμα αντισυνταγματικότητας της ΝΕΡΙΤ έθεσε ο Αλιβιζάτος

Θέμα αντισυνταγματικότητας της ΝΕΡΙΤ έθεσε ο Αλιβιζάτος

Η ουσία του νομοσχεδίου θα «υπονομευτεί» εάν η μεταβατική διοίκηση προχωρήσει σε προσλήψεις, σημείωσε ο εμπνευστής του σχεδίου για τη νέα ραδιοτηλεόραση - Θετικός ο Π. Καψής να συζητηθούν τυχόν προβλήματα για τη μεταβατική περίοδο

Θέμα αντισυνταγματικότητας της ΝΕΡΙΤ έθεσε ο Αλιβιζάτος
Θέμα αντισυνταγματικότητας για τη μεταβατική λειτουργία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, έως ότου τεθούν σε εφαρμογή οι πάγιες διατάξεις του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ, έθεσε ο καθηγητής  Νίκος Αλιβιζάτος και εμπνευστής του σχεδίου για το νέο σχήμα.

Επιπροσθέτως, ο κ. Αλιβιζάτος μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου, είπε ότι η «προσπάθεια της εξυγίανσης δεν ξεκίνησε καλά και γι αυτό αρνήθηκα να συμμετέχω στην προσπάθεια όταν μου ζητήθηκε».

Πιο αναλυτικά, ο καθηγητής είπε ότι «η λειτουργία καναλιού ως διάδοχος ΕΡΤ είναι εξαιρετικά δύσκολη. Με ποια διαδικασία θα μπει κάποιος να ανοίξει τον διακόπτη;».

Πέραν αυτών εξήγησε ότι θα «υπονομευτεί» η ουσία του νομοσχεδίου εάν η μεταβατική διοίκηση – που θα οριστεί από την κυβέρνηση – προχωρήσει στις κρίσεις και προσλήψεις προσωπικού. Πρόσθεσε ότι το μεταβατικό σχήμα θα πρέπει να λειτουργήσει με το «μίνιμουμ» του προσωπικού για 3 – 4 μήνες «το πολύ» μεταδίδοντας δελτία ειδήσεων και με εκμετάλλευση του αρχείου.

Επίσης, ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε ότι για τις προσλήψεις πρέπει να «υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης» και παρέθεσε και ορισμένα κριτήρια βάσει των οποίων το εποπτικό συμβούλιο θα μπορούσε να κάνει την επιλογή από τους περίπου 2.600 απολυμένους της ΕΡΤ για το νέο προσωπικό της ΝΕΡΙΤ λέγοντας ότι πρέπει να αποκλειστούν όσοι είναι: «διπλοθεσίτες, βρίσκονται κοντά σε σύνταξη (6 μήνες) και είχαν προσληφθεί στο παρελθόν εκτός ΑΣΕΠ». Τέλος επισήμανε ότι τόσο ο αριθμός των εργαζομένων όσο και ο αριθμός των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της νέας εταιρίας πρέπει να καθοριστεί από το 10ετές στρατηγικό πλάνο και το μονοετές επιχειρησιακό που θα καταρτίσει το εποπτικό συμβούλιο.
Κλείσιμο

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης υπερασπίστηκε την νομιμότητα του νομοσχεδίου και των κυβερνητικών χειρισμών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας».

Εκτός αυτών, τα μέλη της επιτροπής ακροάστηκαν και τους φορείς μεταξύ των οποίων και ο κ. Παναγιώτης Καλφαγιάννης πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ ο οποίος είπε πως «εμείς ήμασταν αυτοί που φωνάζαμε για την ρουσφετολογία στην ΕΡΤ και για τις ορδές συμβασιούχων που έφερε η ΝΔ… και τώρα ήρθαν και έβαλαν μαύρο στις οθόνες, στις οικογένειες μας και στην ζωή μας. Ελεος, υπάρχει και Θεός! Τόσα χρόνια λέγαμε για την ανάγκη εξυγίανσης και σήμερα μας κατηγορούν ότι εμείς μολύναμε την ΕΡΤ».

Πρόσθεσε ότι «οι μεταδόσεις κόπηκαν από κουκουλοφόρους της ΕΚΑΜ με την απειλή όπλου και υποχρέωσαν τους εργαζόμενους στον Υμηττό να κλείσουν τους πομπούς…». Υποστήριξε ότι οι απολυμένοι δεν κάνουν κατάληψη στο ραδιομέγαρο αλλά «εξακολουθούμε να παράγουμε πρόγραμμα, πολιτισμό και ενημέρωση. Αφιλοκερδώς και εθελοντικά. Δεν κάνουμε κατάληψη περιμένουμε τον διαχειριστή να του παραδώσουμε. Εμείς καλύπτουμε το κενό της κυβέρνησης που εξακολουθεί να δίνει μαύρο».

Τέλος, κατήγγειλε διαχρονικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις και ενέργειες που ζημίωσαν την ΕΡΤ προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

Π. Καψής: Ανοιχτός να συζητήσουμε τυχόν προβλήματα για μεταβατική περίοδο στο νομοσχέδιο της ΝΕΡΙΤ

Σε σύντομη παρέμβασή του ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής ανέφερε πως είναι θετικός στο να συζητηθούν τυχόν προβλήματα για τη μεταβατική περίοδο το νομοσχέδιο της ΝΕΡΙΤ, εάν υπάρχουν όπως τόνισε ο ίδιος.

Επικαλούμενος την αναφορά του κ. Αλιβιζάτου, ότι με το νομοσχέδιο για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την κυβέρνηση, σημείωσε ότι αυτό είναι το μείζον και δεν αναιρείται από το θέμα της μεταβατικής περιόδου. Ακόμα, αντέτεινε ότι το εποπτικό συμβούλιο δεν εκτελεί κομματικές εντολές, ενώ έδωσε έμφαση στις προσλήψεις που θα γίνουν στον νέο φορέα, για τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα είναι αξιοκρατικές.

Ο κ. Καψής διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ότι το Ραδιομέγαρο δεν είναι υπό κατάληψη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι στη νέα προσπάθεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει.

Επιπρόσθετα υποστήριξε ότι ούτε το επιχείρημα για πλεονασματική ΕΡΤ δεν ισχύει, καθώς όπως είπε «όταν επιδοτείται εξ ορισμού τρώει την επιδότηση του κράτους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης