Ανεμβολίαστοι και οι 15 νεκροί από τη γρίπη

Ανεμβολίαστοι και οι 15 νεκροί από τη γρίπη

Από τους 50 ασθενείς σε ΜΕΘ μόνον ένας είχε κάνει αντιγριπικό εμβόλιο

Ανεμβολίαστοι και οι 15 νεκροί από τη γρίπη
Ανοχύρωτοι αποδεικνύονται κι εφέτος οι Έλληνες απέναντι στη γρίπη. Το αντιγριπικό εμβόλιο, το μοναδικό «όπλο» του ευάλωτου πληθυσμού απέναντι στην εποχική γρίπη,  έμεινε στα… ψυγεία αντί να χορηγηθεί στους ηλικιωμένους και τους ασθενείς που αποτελούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Είναι ενδεικτικό ότι και οι 15 άνθρωποι που έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους εξαιτίας της νόσησης με γρίπη δεν είχαν εμβολιαστεί, παρότι όλοι είχαν πολύ επιβαρυμένο ιστορικό με βαριά και χρόνια νοσήματα.
 
Η ίδια απογοητευτική εικόνα επικρατεί και στους ασθενείς που εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τους 50 ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τώρα σε Μονάδες λόγω των σοβαρών  επιπλοκών που παρουσίασαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη, μόλις ο ένας είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο.
 
Με δεδομένο ότι ο τομέας των ΜΕΘ στη χώρα μας έχει σημαντικές ελλείψεις και τουλάχιστον 15 ασθενείς κάθε μέρα  διασωληνώνονται στους θαλάμους και στους διαδρόμους μέχρι να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ, αντιλαμβάνεται κανείς τις δραματικές διαστάσεις που λαμβάνει η εξεύρεση κρεβατιού για τους πάσχοντες από αναπνευστικές ή άλλες επιπλοκές εξαιτίας της γρίπης.

Όπως παραδέχονται οι εντατικολόγοι στις ΜΕΘ του ΕΣΥ ασκείται συχνά ιατρική ακραίων συνθηκών, πχ πολέμου ή φυσικής καταστροφής, καθώς τα κρεβάτια δεν αρκούν για όλους και πρέπει να επιλέγονται οι ασθενείς με ευρύτερα κριτήρια και όχι αμιγώς ιατρικά.
Κλείσιμο
 
Εμβολιασμός και αντιικά φάρμακα για τους χρονίως πάσχοντες
 
Το κύμα της γρίπης βρίσκεται σε ανοδική φάση στη χώρα μας  και αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες.

Τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν στην κοινότητα είναι μέχρι τώρα ο υπότυπος Α(Η3Ν2), ο υπότυπος Α(Η1Ν1) και  πολύ λιγότερο ο τύπος Β.

Μάλιστα, κατά τους ειδικούς το στέλεχος Α(Η3Ν2) φαίνεται ότι προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα της νόσου στην κοινότητα, αλλά το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1) είναι υπαίτιο για τους περισσότερους θανάτους.
 
Ο εμβολιασμός θεωρείται από τους ειδικούς ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη.

Συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο κάθε χρόνο, αλλά ιδίως για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς χρονίων νοσημάτων μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
 
Σε κάθε περίπτωση, οι λοιμωξιολόγοι συστήνουν κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, οι ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα να λαμβάνουν έγκαιρα, μέσα στο πρώτο 48ωρο, αντιικά φάρμακα χωρίς να περιμένουν την εργαστηριακή επιβεβαίωση του ιού της γρίπης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης