Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για την υπόθεση της Marfin

Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για την υπόθεση της Marfin

Τι υποστήριξε ο δεύτερος κατηγορούμενος για την τύχη του οποίου διαφώνησαν ανακριτής και εισαγγελέας - Ποια είναι τα άγνωστα στοιχεία της δικογραφίας - Τι αναφέρεται στις καταθέσεις των αστυνομικών

Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για την υπόθεση της Marfin
Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προκύπτουν όσο ξετυλίγεται το «κουβάρι» των τραγικών γεγονότων στη Marfin Bank, όπου το Μάιο του 2010 βρήκαν τραγικό θάνατο δύο εργαζόμενοι στην τράπεζα και μία έγκυος συνάδελφός τους.

Το κτίριο της τράπεζας πήρε φωτιά, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλο συλλαλητήριο για το πρώτο Μνημόνιο, με αποτέλεσμα οι τρεις εργαζόμενοι στην τράπεζα να τυλιχτούν στις φλόγες.

Κλείσιμο
Σήμερα, περίπου τρία χρόνια μετά το τραγικό συμβάν που έκανε το γύρο του κόσμου, δύο νεαροί άντρες οδηγήθηκαν ως κατηγορούμενοι ενώπιον της Δικαιοσύνης.
 
Ο πρώτος αντιμετώπιζε κατηγορίες για την επίθεση στον «Ιανό», το βιβλιοπωλείο που βρίσκεται στην οδό Σταδίου, απέναντι από το κτίριο που στέγαζε την τράπεζα και αμέσως μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Ακολούθησε η απολογία του άλλου κατηγορουμένου, ο οποίος αντιμετωπίζει βαριά αδικήματα, όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και έκρηξη. Φέρεται δηλαδή, ως δράστης της επίθεσης στη Marfin, που στοίχισε τη ζωή στους τρεις εργαζομένους.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο εν λόγω κατηγορούμενος αρνήθηκε όσα του καταλογίζονται, ενώ ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για τον αν θα πρέπει η όχι να προφυλακιστεί. Πλέον, τη διαφωνία αυτή αναμένεται να λύσει τις επόμενες ώρες το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και μέχρι τότε ο κατηγορούμενος θα είναι κρατούμενος.
 
Ωστόσο, νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προβληματίζουν τις αρμόδιες αρχές που χειρίζονται την υπόθεση και αυτό γιατί στη δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις που από ορισμένες δικαστικές πηγές χαρακτηρίζονται «έωλες». Τα στοιχεία αυτά επικαλέστηκε κατά πληροφορίες στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή ο δεύτερος κατηγορούμενος, προκειμένου να στοιχειοθετήσει την άποψή του ότι είναι αθώος.  Κατά πληροφορίες φέρεται να ανέφερε ότι:
 
-        Στη δικογραφία υπάρχουν, μεταξύ άλλων, έξι καταθέσεις αστυνομικών που έζησαν τα γεγονότα στη Marfin. Οι πέντε, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναγνωρίζουν τον κατηγορούμενο που απολογήθηκε σήμερα και φέρεται ως δράστης της επίθεσης στη Marfin, που στοίχισε τη ζωή στους τρεις εργαζομένους. Ο έκτος αστυνομικός, αν και καταθέτει πως δεν μπορεί να αναγνωρίσει με βεβαιότητα το δράστη της επίθεσης, παρόλα αυτά, αναφέρει πως ο σωματότυπός του (του δράστη) είναι όμοιος με αυτόν του κατηγορουμένου.

-        Μετά τις καταθέσεις αυτές, ο ανακριτής, τον Οκτώβριο του 2012 με έγγραφο του στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας, ζήτησε να γίνει σύγκριση της φωτογραφίας του δράστη όπως έχει τραβηχτεί από κάμερες και του κατηγορουμένου που σήμερα απολογήθηκε. Η απάντηση που έλαβε, έλεγε πως η σύγκριση αυτή δεν είναι εφικτή, εξαιτίας της χαμηλής ποιοτικής επάρκειας του υλικού και δεδομένης της παρούσας υλικοτεχνικής υποδομής του εργαστηρίου.

-        Τα στοιχεία του συγκεκριμένου κατηγορουμένου είχαν αποσταλεί στην Ασφάλεια με επιστολή ανωνύμως. Στην επιστολή αυτή κατονομάζονταν ως δράστες της επίθεσης στη Marfin ακόμη δύο πρόσωπα.

-        Στη δικογραφία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνονται φωτογραφίες ενός κουκουλοφόρου, την ώρα που πετάει μολότοφ στην οδό Σταδίου (από τις κάμερες), όπως επίσης και του κατηγορουμένου, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία ως διαδηλωτής.

Σύμφωνα με το εν λόγω φωτογραφικό υλικό, ο κατηγορούμενος βρίσκεται στις 2 παρά 15 το μεσημέρι στην πλατεία Ομονοίας, ενώ ο κουκουλοφόρος δράστης απεικονίζεται στο φωτογραφικό υλικό στις 2 περίπου το μεσημέρι, στο ύψος της Marfin.

Οι δύο αυτοί άντρες φαίνεται να φοράνε εντελώς διαφορετικά ρούχα. Ο δράστης με καλυμμένα χαρακτηριστικά που βρίσκεται στο ύψος της Marfin φοράει ρολόι, έχει τσάντα και φοράει καπέλο τζόκεϊ εκρού χρώματος. Αντίθετα, ο κατηγορούμενος φοράει εντελώς διαφορετικά ρούχα, έχει μπλε τζόκεϊ, δεν έχει τσάντα και δεν φοράει ρόλοι.
 
Όλα τα παραπάνω στοιχεία, επικαλέστηκε κατά πληροφορίες στην απολογία του ο κατηγορούμενος, ο οποίος αναμένει τώρα την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για το αν θα προφυλακιστεί, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας ή αν θα αφεθεί ελεύθερος, όπως ζήτησε ο ανακριτής. Το δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να αποφανθεί τις επόμενες ώρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης