Απόκριες 2009: Το αλτερ εγκο ενος εαυτού!!!

Απόκριες 2009: Το αλτερ εγκο ενος εαυτού!!!

Τι κρύβεται πίσω απο μία μάσκα...; Τι είναι το Τριώδιο; Τι συμβολίζει η Αποκριά; Σε ποιον δεν αρέσει το μυστήριο..; Ποιος είναι αυτός που δεν θέλει να αλλάξει «αμφίεση» και να φορέσει  προσωπείο..να φτιάξει το δικό του πορτραίτο και δώσει τη δική του παράσταση;

Κληρονομώντας τη συνήθεια της  επένδυσης της εικόνας σε ένα ψευδεπίγραφο εκμαγείο ψυχής διατηρούμε αναλλοίωτη μια παράδοση που μας δίνει ίσως τη μοναδική ευκ

Απόκριες 2009: Το αλτερ εγκο ενος εαυτού!!!

Τι κρύβεται πίσω απο μία μάσκα...; Τι είναι το Τριώδιο; Τι συμβολίζει η Αποκριά; Σε ποιον δεν αρέσει το μυστήριο..; Ποιος είναι αυτός που δεν θέλει να αλλάξει «αμφίεση» και να φορέσει  προσωπείο..να φτιάξει το δικό του πορτραίτο και δώσει τη δική του παράσταση;

Κληρονομώντας τη συνήθεια της  επένδυσης της εικόνας σε ένα ψευδεπίγραφο εκμαγείο ψυχής διατηρούμε αναλλοίωτη μια παράδοση που μας δίνει ίσως τη μοναδική ευκαιρία να νοιώσουμε παράνομοι...με βελούδο, μετάξι, χρυσαφένιες κλωστές, πλούσια και λεπτοδουλεμένα υφάσματα, εκρηκτικές χρωματικές εκρήξεις...πυροτεχνήματα με άφθονη αστερόσκονη... που χαϊδεύουν την επιθυμία για ... «φανταστικά ταξίδια»... 

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας το Τριώδιο είναι  η περίοδος που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο, την ονομασία του οποίου έχει λάβει  απο το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο και περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι ύμνοι αυτοί  έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους  που έχουν εννέα.

Η πρώτη εβδομάδα λέγεται προφωνή ή προφωνέσιμη, επειδή, σε παλιότερα χρόνια κάποιος από ένα μέρος ψηλό προφωνούσε, δηλαδή διαλαλούσε ότι, αρχίζουν οι απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα κρεατινή ή ολόκριγια, επειδή τότε δεν κάνουν νηστεία και η τρίτη  τυρινή, επειδή τότε το κύριο καρύκευμα των φαγητών είναι το τυρί.

Η αρχή του Τριωδίου γίνεται κυρίως αισθητή την Πέμπτη της Κρεατινής, τη λεγόμενη Τσικνοπέμπτη. Είναι η ημέρα που καθένας «θα τσικνώσει τη γωνιά του», όπως λένε, δηλαδή κάτι θα ψήσει και η τσίκνα από το ψημένο κρέας, χοιρινό ή άλλο θα μοσχοβολήσει τον αέρα.

Κλείσιμο

Οι ύμνοι  του Τριωδίου γράφτηκαν απο τον 5ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ. Χειρόγραφα σώζονται απο τον 10ο αιώνα μ.Χ. ενώ για πρώτη φορά τυπώθηκε, το εν λόγω βιβλίο στα Ελληνικά το 1522 μ.Χ. στη Βενετία.  

Το Καρναβάλι προέρχεται απο τις λατινικές λέξεις «carrus navalis», που ερμηνεύεται ως ναυτικό αμαξίδιο.

Κατα τη διάρκεια των Ελευσίνιων  Μυστηρίων στις πομπές  για να μεταφερθεί το ιερό πέπλο της Αθηνάς στον Παρθενώνα, μέσω της Ιεράς Οδού παρήλαυνε και μια μικρογραφία Ιερού πλοίου όπως της Παράλου απο τη Δήλο ή της Σαλαμινίας. Οι μικρογραφίες αυτές είχαν ρόδες και τις στόλιζαν με άνθη και καρπούς.

Οι μεταμφιέσεις πρωτοεμφανίστηκαν  κοντά στο 2000 π.Χ. στη Ασία, συγκεκριμένα στη Μεσοποταμία και τη Βαβυλώνα. 

Η Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζει» ψυχικά και σωματικά τους Χριστιανούς.  Την ημέρα αυτή σταματά η κατανάλωση καθε αρτύσιμου φαγητού και ξεκινά η Μεγάλη Νηστεία των σαράντα ημερών. Η λαγάνα  παραπέμπει στα «άζυμα» της παλαιάς Διαθήκης.

Τα Κούλουμα προέρχονται  απο το λατινικό Cumulus, που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Γράφει δηλαδή τον επίλογο  της Αποκριάς.

 Αλλές πηγές αναφέρουν οτι προέρχεται απο την λατινική λέξη «κόλουμνα» που σημαίνει κολώνα και αυτό γιατί το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας  στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. 

Το καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη διοργάνωση σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις πληθαίνουν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και κορυφώνονται με το Κάψιμο του Τζάρου στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο Τζάρος ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια.


Στο Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης εμφανίζονται οι Κουδουνοφόροι, κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας. Με τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους, χορεύουν στους δρόμους και τις πλατείες. Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την Καθαρά Δευτέρα παρασκευάζονται γλυκές πίτες και μοιράζονται στη γειτονιά.

Η Νάξος θεωρείται η γενέτειρα του Θεού Διονύσου.

Από το πρώτο κιόλας Σάββατο της Αποκριάς, ξεκινάει ο εορτασμός, με το σφάξιμο των χοίρων και άλλων εκδηλώσεων.
Το μεσημέρι της τελευταίας Κυριακής στην Απείρανθο, εμφανίζονται οι κουδουνάτοι. Αυτοί φορούν κάπα και κουκούλα, γυρνούν το χωριό κάνοντας θόρυβο και προκαλούν με άσεμνες εκφράσεις. Οι ίδιοι κρατούν σόμπα, ξύλο που παραλληλίζεται με τον διονυσιακό φαλλό. Μαζί τους μπλέκονται ο Γέρος, η Γριά και η Αρκούδα.  

Από το 1960 στο Ρέθυμνο οι κανταδόροι με τις κιθάρες και τα μαντολίνα, μας μεταφέρουν με τις μελωδίες και τα τραγούδια τους στον παλιό καλό καιρό!


Ένας θησαυρός κρυμμένος μέσα στη πόλη περιμένει τις ομάδες να τον ξεθάψουν.


Οι ομάδες μασκαρεμένες θα περάσουν από την Μεγάλη Πόρτα και θα χορέψουν στους δρόμους της Μικρής και της Μεγάλης αγοράς, με τους ρυθμούς της φιλαρμονικής.

Γεύση από Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι παίρνουν τόσο οι Χανιώτες όσο και οι Ηρακλειώτες αφού μια βενετσιάνικη γόνδολα ταξιδεύει στους γειτονικούς νομούς προσκαλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στην γιορτή.


Στα Θυμιανά της Χίου, την περίοδο της αποκριάς και πιο συγκεκριμένα την Κυριακή της Τυρινής, λαμβάνει χώρα το έθιμο της «Μόστρας».

Οι ρίζες αυτού του εθίμου βρίσκονται στην εποχή του Μεσαίωνα.

Το βράδυ της Παρασκευής της Τυροφάγου και το πρωί της Κυριακής της Τυρινής. Σε αυτό οφείλεται και η έκφραση «την Παρασκευή την ανεβάζουμε και την Κυριακή την κατεβάζουμε».
Τελικός προορισμός είναι η κεντρική πλατεία του χωριού, όπου και χορεύουν το ταλίμι. Ταλίμι ονομάζεται ένας χορός που αναπαριστά τις μάχες των Χιωτών με τους πειρατές.  

Ρίο Ντε Τζανέιρο!!! Στη Μέκκα του Καρναβαλιού

Ενας παράδεισος που τα έχει όλα στο ζενίθ!!

Μαγευτικό, θερμό, πολύχρωμο. Το μέγεθός της είναι δεκαπέντε φορές μεγαλύτερο από τη Γαλλία και οι κάτοικοί της άνθρωποι όλων των χρωμάτων. Χώρα του καφέ, του κακάο, του καουτσούκ και του ζαχαροκάλαμου, του χρυσού και των πολύτιμων λίθων, χώρα του έρωτα, της μουσικής, του χορού και του ήλιου.

Ρίο Ντε Τζανέιρο, το σημείο που η μαγεία συνυπάρχει με την άγρια φύση και ο ρυθμός με την μουσική...

Δικαίως οι κάτοικοι το αποκαλούν, A Cidade Maraviihosa!!!!!! Εκπληκτική πόλη!!!!!!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης