Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δικαστικών

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δικαστικών

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θίγουν σωρεία συνταγματικών διατάξεων, επιχειρηματολογεί ο Άρειος Πάγος

Αυστραλία: υποψίες ότι γιατρός  μετέδωσε ηπατίτιδα  σε εγκύους
Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δικαστικών
Πρωτοφανής και επιλεκτική είναι η μείωση στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών που έφερε το τρίτο Μνημόνιο και δεν εξυπηρετεί στην μείωση των δημοσιονομικών δαπανών αλλά αποβλέπει στην πλήρη κατάλυση του μισθολογίου τους. Αυτό είναι και το «δια ταύτα» της απόφασης που έλαβε η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία συνεδρίασε για να κρίνει την συνταγματικότητα των περικοπών από 19% έως 24%, στις αποδοχές των λειτουργών της Δικαιοσύνης ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν.

Η απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ανοίγει πλέον το δρόμο για τη δικαίωση των δικαστών από το Μισθοδικείο στο οποίο τα προεδρεία των δικαστικών ενώσεων έχουν ανακοινώσει ότι θα προσφύγουν για να ακυρώσουν τις νέες περικοπές στις αποδοχές τους. Τα προσχέδια μάλιστα των σχετικών αγωγών που προτίθενται να καταθέσουν είναι ήδη έτοιμα.

Παράλληλα, η απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας, που ήταν ομόφωνη, αν και δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να δικαιωθούν από τα αρμόδια δικαστήρια, εφόσον προσφύγουν, και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες (ειδικά μισθολόγια, κ.λπ). που επίσης έχουν υποστεί βάση του τρίτου Μνημονίου μεγάλες μειώσεις.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου – συγκροτείται από 44 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς – η οποία έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Βασίλη Λυκούδη, οι νέες μειώσεις στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών:
-    Είναι πρωτοφανείς και επιλεκτικές και συμβάλλουν ελάχιστα στη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί είναι μόλις 4.000.
-    Οι μειώσεις με δεδομένο ότι δεν αποφέρουν μεγάλα έσοδα αποβλέπουν στην πλήρη κατάλυση του μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών.
Κλείσιμο
-    Οι μειώσεις δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με τη μείωση των αποδοχών των υπολοίπων οργάνων της εκτελεστικής της εξουσίας και όλων των λειτουργών και αξιωματούχων του δημοσίου τομέα.

Τι προβλέπεται για δικαστές και εισαγγελείς

Με το νέο ειδικό μισθολόγιο για τους δικαστές, καθορίζονται περικοπές στις αποδοχές τους από 19% έως 24%, ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υψηλοί βαθμοί της δικαστικής ιεραρχίας (πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων, αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας, αρεοπαγίτες, κ.λπ.) δέχονται τη μεγαλύτερη μείωση στις αποδοχές τους έναντι των συναδέλφων τους των μικρότερων βαθμών (Πρωτοδικών, κ.λπ.).

Για παράδειγμα, ο αρεοπαγίτης με το ισχύον μισθολογικό καθεστώς λαμβάνει μικτά μηνιαίως 7.169 ευρώ και σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχονται μειώσεις της τάξεως των 1.680 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μεικτός μηνιαίως μισθός να φτάνει τα 5.489 ευρώ. Ως βάση υπολογισμού του νέου μισθολογίου λαμβάνεται ο μισθός του Πρωτοδίκη ο οποίος ανέρχεται στα 1.778 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο μισθός των υπολοίπων βαθμών πολλαπλασιάζεται με συντελεστές οι οποίοι καθορίζονται σύμφωνα με τον βαθμό που κατέχει ο κάθε δικαστής.
 
Η πάγια αποζημίωση για τους δικαστικούς λειτουργούς, από το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και αντίστοιχων μέχρι και το βαθμό του Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου, ορίζεται στα 560 ευρώ. Από το βαθμό του Ειρηνοδίκη Δ` Τάξης μέχρι και το βαθμό του Εισηγητή του ΣτΕ και αντίστοιχων η πάγια αποζημίωση ορίζεται στα 460 ευρώ.
 
Επιπλέον, η καταβολή των δόσεων των αναδρομικών αποδοχών που είχαν κερδίσει οι δικαστές με αποφάσεις του Μισθοδικείου μετατέθηκε για τα επόμενα δύο έτη (2013 και 2014).

Το αίτημα για άμεση σύγκληση της διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου, το οποίο υπέβαλαν πολλοί αρεοπαγίτες, έγινε αμέσως αποδεκτό από την πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας κυρία Ρένα Ασημακοπούλου. 

Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ

«Πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής, που απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ του προς ψήφιση μνημονιακού νομοσχεδίου, η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αποτελεί κόλαφο για την κυβερνητική πλειοψηφία. Μετά από παρεμφερείς αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, καταδεικνύεται ότι σωρεία διατάξεων του νομοσχεδίου για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας παραβιάζουν το Σύνταγμα».

»Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό από μια κυβέρνηση που δεν διστάζει εντελώς κυνικά και απροκάλυπτα  να καταδικάζει την πλειοψηφία της  κοινωνίας στην ανεργία και τη φτώχεια. Το Σύνταγμα όμως ακόμα κι αν είναι κουρελόχαρτο για την  κυβέρνηση, δεν είναι για τον ελληνικό λαό. Αυτός θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και τη δημοκρατία».

 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης