Νέα καταδίκη του Παύλου Ψωμιάδη για πλαστογραφία και υπεξαίρεση

Νέα καταδίκη του Παύλου Ψωμιάδη για πλαστογραφία και υπεξαίρεση

Άλλα έξι χρόνια φυλακή στο πρώην πανίσχυρο αφεντικό της ΑΣΠΙΣ, που εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης οκτώ ετών.

Νέα καταδίκη του Παύλου Ψωμιάδη για πλαστογραφία και υπεξαίρεση
Νέα καταδίκη του Παύλου Ψωμιάδη για πλαστογραφία και υπεξαίρεση
Αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές και τεχνάσματα που κάθε άλλο παρά στα όρια της νομιμότητας κινούνταν φαίνεται πως ακολουθούσε ο Παύλος Ψωμιάδης, ακόμη και την εποχή της παντοδυναμίας του, όταν ο επιχειρηματικός κολοσσός που είχε χτίσει ζούσε τα χρόνια της χρηματιστηριακής άνθησης και της οικονομικής ευημερίας.

Tρία χρόνια μετά το «κανόνι» της ΑΣΠΙΣ, που άφησε στον δρόμο ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους και ενώ ο Παύλος Ψωμιάδης βρίσκεται στον Κορυδαλλό εκτίοντας κάθειρξη οκτώ ετών, το «ΘΕΜΑ» φέρνει στο φως μια νέα, άγνωστη, καταδίκη σε βάρος του.

Με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΑΣΠΙΣ καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για τα κακουργήματα της πλαστογραφίας επιταγής  και της άμεσης συνέργειας σε υπεξαίρεση. Σύμφωνα με την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, πρόσθεσε εκ των υστέρων σε δίγραμμη επιταγή ύψους 290.535,58 ευρώ που είχε εκδώσει στο όνομα επενδυτή του ο οποίος είχε ήδη αποβιώσει και το όνομα της συμβίας του, προκειμένου εκείνη να μπορέσει να εισπράξει την επιταγή παρά το γεγονός ότι δεν ήταν δικαιούχος της.

Η επιταγή είχε εκδοθεί από τον Παύλο Ψωμιάδη για την εξασφάλιση του επενδυτή μετά τη συμμετοχή του σε «προϊόν» διάρκειας ενός έτους και με απόδοση 10%.

Κλείσιμο
Πολυετείς ποινές

Συγκατηγορούμενοι του Παύλου Ψωμιάδη ήταν η συμβία του αποβιώσαντος κατόχου της επιταγής, Αννα Σωφρονά και οι δύο γιοι της, Μιχαήλ και Παναγιώτης. Η μεν πρώτη καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση για σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απάτη επί δικαστηρίω και υπεξαίρεση, οι δε γιοι της σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση ο καθένας για την από κοινού πλαστογραφία με τη μητέρα τους.

Σε δύο παραπεμπτικά βουλεύματα περιγράφεται καρέ-καρέ το χρονικό της υπόθεσης που απασχολεί τη Δικαιοσύνη για περίπου δέκα χρόνια. Σύμφωνα με αυτά, η συμβία του αποθανόντος επενδυτή Χρήστου Καρακάση είχε πλαστογραφήσει από κοινού με τους δύο γιους της τη διαθήκη του, προκειμένου να καταστεί αυτή κληρονόμος όλης της κινητής περιουσίας του σε μετρητά, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Η πλαστογραφία ήρθε στο φως με πρωτοβουλία των τριών αδελφών του αποθανόντος, οι οποίες αμφισβήτησαν τη γνησιότητα της διαθήκης.

Τα δύο βουλεύματα τοποθετούν την εμπλοκή του άλλοτε ισχυρού άνδρα της ΑΣΠΙΣ στην υπόθεση το φθινόπωρο του 2001, μετά τον θάνατο του επενδυτή. Σύμφωνα με αυτά, ο Παύλος Ψωμιάδης με τη συνδρομή της γραμματέως του, που είχε συμπληρώσει εξαρχής το όνομα του Χρήστου Καρακάση στη δίγραμμη επιταγή, συμπλήρωσε εκ των υστέρων και το όνομα της συμβίας του Αννας Σωφρονά, για ποσό ύψους 92.761.644 δρχ. (περίπου 270.000 ευρώ). Στη συνέχεια, η τράπεζα Αspis Bank εξέδωσε επιταγή στο όνομά της, την οποία και εισέπραξε.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στα παραπεμπτικά βουλεύματα: «Ο Παύλος Ψωμιάδης δεν συμπλήρωσε ο ίδιος το όνομα της Αννας Σωφρονά στην επιταγή, αν και μπορούσε να το πράξει πολύ εύκολα ως εκδότης της, αλλά έδωσε εντολή στη γραμματέα του να το πράξει προκειμένου να εμφανίζεται ένας γραφικός χαρακτήρας. Μια τέτοια ενέργεια μεταγενέστερη της έκδοσής της θα έδιδε αρχικώς την εντύπωση ότι η επιταγή συμπληρώθηκε ως προς όλα τα στοιχεία της την ίδια στιγμή. Αυτή ήταν και η επιδίωξη του Παύλου Ψωμιάδη. Αν δεν ήθελε να δημιουργήσει αυτή την εντύπωση, τότε θα συμπλήρωνε ο ίδιος το όνομα της Αννας Σωφρονά, θέτοντας δίπλα στη νέα αναγραφή την υπογραφή του και την ημερομηνία της πρόσθεσης του δευτέρου ονόματος ή θα εξέδιδε νέα επιταγή με νέα ημερομηνία και με τους δύο δικαιούχους… Περαιτέρω ο Παύλος Ψωμιάδης δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο υπογεγραμμένο και από τον Χρήστο Καρακάση, που να αποδεικνύει τους όρους της κατάθεσης του ποσού των 90.000.000 εκατ. δραχμών».

Κεφάλαια επενδύσεων

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής κ. Αλέξανδρος Δάσκας δίνει και το στίγμα των αμφιλεγόμενων οικονομικών πρακτικών που ο Παύλος Ψωμιάδης ακολουθούσε χρησιμοποιώντας κεφάλαια τα οποία προέρχονταν από επενδύσεις πελατών του. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αξιοι δικαστές και εξαίρετοι εισαγγελικοί λειτουργοί επεξεργάστηκαν την υπόθεση για περίπου δέκα χρόνια. Τελικώς, αποδόθηκε δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν οι μηνύτριες αδελφές του Χρήστου Καρακάση.

Η ηθική όμως δικαίωση της οικογένειας από την ποινική δίκη δεν φαίνεται να έχει άμεσο αντίκρισμα στην περιουσία των 272.000 ευρώ που υπεξαιρέθηκε από την οικογένεια Σωφρονά με τη συνεργασία του Παύλου Ψωμιάδη και την πλαστογραφία της επιταγής. Πέραν όμως τούτου, ο κληρονομούμενος Χρήστος Καρακάσης είχε επενδύσει ποσό 300.000 ευρώ στον κατηγορούμενο Παύλο Ψωμιάδη με έκδοση κάποιου αποδεικτικού δικαιώματος αγοράς μετοχών της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.

Οπως όμως προέκυψε από σχετική αστική δίκη αλλά και από τη διαδικασία της πρόσφατης ποινικής, ο Παύλος Ψωμιάδης ούτε μετοχές αγόρασε για λογαριασμό του Καρακάση, ούτε κατέθεσε ως άνω ποσό των 300.000 ευρώ στην εταιρεία ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, ούτε ανευρέθηκε το πρωτότυπο του ως άνω αποδεικτικού στα αρχεία της εταιρείας. Και για τον λόγο αυτό θα ακολουθήσει σε βάρος του και κατά παντός άλλου υπευθύνου η ποινική καταγγελία και αναμένεται με ενδιαφέρον η σχετική εκ νέου ποινική δίωξή του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης