Το fēnix 8 της Garmin είναι το απόλυτο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στην πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητά σου.
Οι χαφιέδες του ΥΠΠΟ κυνηγάνε τον Λιάπη
Την ώρα που ο «θησαυρός των Σερρών» (η εικόνα της αποκαθήλωσης του Χριστού που εκλάπη το 1978 από μοναστήρι των Σερρών) επιστρέφει στην Ελλάδα, το υπουργείο Πολιτισμού επιμένει να γυρίζει την πλάτη στους πληροφοριοδότες που ζητούν τα χρήματά τους από υποθέσεις στις οποίες αυτοί είχαν τον πρώτο ρόλο στην εξιχνίασή τους. Περισσότεροι από πέντε πληροφοριοδότες προσπαθούν να διεκδικήσουν είτε με αγωγές είτε εξωδικαστικά εκατοντ
Την ώρα που ο «θησαυρός των Σερρών» (η εικόνα της αποκαθήλωσης του Χριστού που εκλάπη το 1978 από μοναστήρι των Σερρών) επιστρέφει στην Ελλάδα, το υπουργείο Πολιτισμού επιμένει να γυρίζει την πλάτη στους πληροφοριοδότες που ζητούν τα χρήματά τους από υποθέσεις στις οποίες αυτοί είχαν τον πρώτο ρόλο στην εξιχνίασή τους. Περισσότεροι από πέντε πληροφοριοδότες προσπαθούν να διεκδικήσουν είτε με αγωγές είτε εξωδικαστικά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που, σύμφωνα με τον νόμο, δικαιούνται αφού βοήθησαν να αποκαλυφθούν μεγάλες ή μικρότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας. Ομως, αν και υπάρχουν ειδικοί λογαριασμοί στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να πληρώνονται τα εύρετρα, συνήθως οι υπεύθυνοι αρνούνται να τα καταβάλλουν. Είτε γιατί υποστηρίζουν ότι οι λογαριασμοί είναι άδειοι είτε γιατί πρέπει πρώτα να πληρωθούν άλλες περιπτώσεις… Ετσι, είναι συχνό το φαινόμενο να κατατίθενται αγωγές πληροφοριοδοτών εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, για να πάρουν τα χρήματά τους.
«Ο νόμος λέει ότι δικαιούσαι από το 25%-50% από την αξία του αντικειμένου που βοήθησες να βρεθεί. Δηλαδή, αν οι εκτιμητές αποφανθούν ότι το αντικείμενο αξίζει 1.000.000 ευρώ, εγώ ως πληροφοριοδότης πρέπει να εισπράξω από 250.000 έως 500.000 ευρώ. Ομως ποτέ η αμοιβή δεν φτάνει στο μέγιστο ποσό. Μόνο όταν γίνονται αγωγές, τα ποσά αυξάνονται. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι και αυτό είναι «ψαλιδισμένο», αφού το περίπου 20% κρατείται από την Εφορία. «Φυσικά, αν χρωστάς στο Δημόσιο, τότε τα χρήματα παρακρατούνται και έτσι δεν εισπράττεις ούτε δραχμή», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γιώργος (σ.σ. τα πλήρη στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας) και προσθέτει: «Εγώ είμαι ένας από τους ανθρώπους που έχω βοηθήσει την αστυνομία στην εξιχνίαση σημαντικών υποθέσεων. Και όμως αυτή τη στιγμή μου χρωστούν περίπου 80.000 ευρώ. Εκανα αγωγή, εκδικάστηκε και κέρδισα. Ομως, στη συνέχεια την απέσυρα και αποφασίσαμε να βρεθεί λύση εξωδικαστικά. Σαν τη δική μου περίπτωση γνωρίζω πως υπάρχουν άλλες δύο, όμως από τις συνομιλίες που έχω με συναδέλφους μου προκύπτει πως οι περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής, ύστερα από κάθε εξιχνίαση σοβαρής υπόθεσης στην οποία βοήθησε κάποιος ιδιώτης, στέλνει έγγραφο στο υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο αναφέρει τη συμβολή τού πληροφοριοδότη. Και αυτό γιατί η αστυνομία δεν διαθέτει χρήματα, και μάλιστα σήμερα στη συγκεκριμένη υπηρεσία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την παροχή κονδυλίων καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι αστυνομικοί αναγκάζονται να βάλουν ακόμη και χρήματα από την τσέπη τους για να προχωρήσουν μια υπόθεση.
Φυσικά, για κάθε περίπτωση το ποσό διαφέρει και έχει να κάνει όχι μόνο με την αξία του χαμένου θησαυρού αλλά και με τον βαθμό βοηθείας που προσέφερε ο πληροφοριοδότης. Διαφορετικό ποσό θα λάβει κάποιος που θα αρκεστεί μόνο στο να ενημερώσει την αστυνομία για μια επικείμενη αγοραπωλησία, διαφορετικό θα λάβει σε περίπτωση που χωθεί βαθιά μέσα στο κύκλωμα και παρουσιαστεί ως αγοραστής των αντικειμένων. Αξίζει να τονιστεί πως στις περισσότερες περιπτώσεις, η συμβολή των πληροφοριοδοτών είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη στο έργο της αστυνομίας, καθώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και άκρες στον υπόγειο κόσμο των κυκλωμάτων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ανάλογες υπηρεσίες του εξωτερικού χρησιμοποιούν ως ανθρώπους-κλειδιά πληροφοριοδότες για την εξιχνίαση μεγάλων υποθέσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr