Ολομέλεια Αρείου Πάγου: «Ναι» στη προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο

Το παρασκήνιο των επιστροφών Κολιούση, Σωτηροπούλου

Δεκτή έκανε, κατά πληροφορίες, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την εισήγηση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Γιώργου Σανιδά σύμφωνα με την οποία η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές, την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις.  

Μετά την εξέλιξη αυτή το ζήτημα της προσωποκράτησης αναμένεται να κριθεί οριστικά από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Και

Δεκτή έκανε, κατά πληροφορίες, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την εισήγηση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Γιώργου Σανιδά σύμφωνα με την οποία η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές, την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις.  

Μετά την εξέλιξη αυτή το ζήτημα της προσωποκράτησης αναμένεται να κριθεί οριστικά από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Και αυτό διότι η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή της, έχει κρίνει στο παρελθόν τα ακριβώς αντίθετα: ότι δηλαδή η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές.  

Ειδικότερα, ο κ. Σανιδάς στην εισήγησή του, την οποία κατά τις πληροφορίες έχει υιοθετήσει η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τόνιζε μεταξύ άλλων ότι η προσωποκράτηση που προβλέπεται μέχρι ένα έτος για χρέη προς το Δημόσιο «δικαιολογείται από την επιτακτική ανάγκη ικανοποίησης ιδιαίτερα σοβαρού δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, εκείνου δηλαδή της είσπραξης, και μάλιστα εγκαίρως, των δημοσίων εσόδων».  

Η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, κατά τον κ. Σανιδά: «Διαχρονικά συνιστά μείζον και κρίσιμο πρόβλημα της χώρας και αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, την ικανοποίηση των αναγκών γενικά του κράτους και της κοινωνίας, καθώς και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σύμφωνα μάλιστα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «χωρίς την αποτελεσματική είσπραξη των δημοσίων εσόδων, το κράτος θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στον σύγχρονο κοινωνικό του ρόλο και να εκπληρώσει συνταγματικά κατοχυρωμένους κρατικούς σκοπούς, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, η απασχόληση, η δημόσια τάξη, η άμυνα και η προστασία του περιβάλλοντος».  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣτΕ από το 2003 έχει κρίνει αντισυνταγματική ακόμη και την προσωποκράτηση για χρέη προς το ΙΚΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

c3u3m7y6

Την απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας της πήραν από κοινού οι πρυτανικές αρχές και η κοσμητεία της Σχολής - «Δεν θα επιτρέψουμε την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους 

polakis1

Η Ομοσπονδία αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση που έσπευσε να κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στον λογαριασμό του αμέσως μολις η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε τις συνθήκες νοσηλείας στο νοσοκομείο της Πάτρας.

kan_009

«Η αντιμετώπιση έκνομων πράξεων και πράξεων βίας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, επειδή οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως ασύμβατες με την ακαδημαϊκή λειτουργία»

xeiropedes-1021x576-1

O 17χρονος, μαζί με τουλάχιστον έξι συνεργούς του που αναζητούνται, είχαν συστήσει συμμορία και με τη χρήση σωματικής βίας ή με την απειλή πιστολιού και μαχαιριού, αφαιρούσαν από διερχόμενους κινητά τηλέφωνα, χρήματα καθώς και άλλα προσωπικά τους αντικείμενα

5