Η Αθήνα στις φλόγες

Η Αθήνα στις φλόγες

Στάχτη το κτίριο του "Kosta Boda" και ο κινηματογράφος "Αττικόν" - Φωτιές σε δεκάδες τράπεζες και καταστήματα - Βομβαρδισμένο τοπίο το κέντρο της πόλης - 54 πολίτες τραυματίες και 100 αστυνομικοί - Πλιάτσικο και σε οπλοπωλείο στην Ομόνοια

Η Αθήνα στις φλόγες
Σε πύρινη κόλαση μετατράπηκε την Κυριακή το κέντρο της πόλης όπου περισσότεροι από 100.000 πολίτες διαδηλώσαν με οργή κατά των νέων, σκληρών μέτρων, ενώ οι μάχες με τους γνωστούς – άγνωστους έκαναν την Αθήνα να μοιάζει ξανά με βομβαρδισμένο τοπίο.

Καταστροφές ανυπολόγιστου κόστους έγιναν σε κινηματογράφους, καφετερίες, πολλές τράπεζες, βιβλιοπωλεία και καταστήματα στην Αθήνα, ενώ τουλάχιστον 40 πυρκαγιές ξέσπασαν σε Σταδίου, Πανεπιστημίου και σε άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας.

Παράλληλα, έγινε πλιάτσικο σε πολλά καταστήματα με ρούχα, ηλεκτρικά είδη και κάβες από το Πανεπιστήμιο έως το Μοναστηράκι καθώς επίσης και σε οπλοπωλείο στην Ομόνοια. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από το κατάστημα στην Ομόνοια πήραν σπαθιά και αεροβόλα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο ακραίων δυνάμεων.

Η Αθήνα στις Φλόγες


Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα τυλίχθηκαν στις φλόγες τράπεζες στη Συγγρού καθώς και καταστήματα στην Ακαδημίας και στην Ερμού.

Eπίσης κάηκε το κτήριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Μοναστηράκι και το υποκατάστημα της τράπεζας Κύπρου στην Αθηνάς, ενώ μεγάλη φωτιά ξέσπασε επίσης σε τράπεζα στη Διονυσίου Αεροπαγείτου.

Νωρίτερα, μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο κτίριο της Alpha Bank, στην οδό Πανεπιστημίου 58. Μάλιστα στο υπόγειο του κτιρίου βρίσκονταν τρία άτομα, τα οποία απεγκλωβίστηκαν με την βοήθεια της πυροσβεστικής.

Στις φλόγες τυλίχθηκε και εγκαταλελειμμένο κτίριο στη γωνιά Σταδίου και Αμερικής, ενώ πυρκαγία ξέσπασε και στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας.

Το πρώην κατάστημα «Costa Boda» στην Σταδίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς και ο κινηματογράφος «Αττικόν» έγινε στάχτη. Πυρκαγιές ξέσπασαν και σε κτίριο της οδού Ιπποκράτους και Ακαδημίας, ενώ κινδύνευσε και το γειτονικό κτίριο του ΔΟΛ, στη Χρ. Λαδά.

Φωτιά ξέσπασε στις 21:45 στην οδό Γεωργίου Σταύρου και Αιόλου σε γραφεία, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκαν και τα εκδοτήρια έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Παρανάλωμα του πυρός έγινε επίσης λίγο μετά τις 19:30 η καφετέρια Starbucks, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε ο κινηματογράφος "Άστυ" και η τράπεζα  Eurobank στην πλατεία Κοραή.

Σημειώνεται ότι η πυροσβεστική δυσκολεύτηκε να φτάσει στα σημεία που είχαν ξεσπάσει οι φωτιές λόγω των οδοφραγμάτων που είχαν στηθεί στους δρόμους.

Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ απηύθυναν έκκληση ζητώντας από τους πολίτες να τους αφήσουν να προσεγγίσουν στα σημεία που υπάρχουν πύρινες εστίες και τραυματίες.

Διάσπαρτες εστίες έντασης σε όλο το κέντρο

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. Οι δράστες πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ αλλά καταδιώχθηκαν από τους αστυνομικούς και «εξαφανίστηκαν» στα στενά των Εξαρχείων.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών στο Σύνταγμα προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται ξανά στην πλατεία. Μάλιστα, έγινε ρίψη χημικών στο ιατρείο που έχει στηθεί στην πλατεία για τους πολίτες.

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά διαστήματα στην Πανεπιστημίου, στη Νομική, στην οδό Μητροπόλεως γύρω από την Μητρόπολη και στην Λ Β. Αμαλίας, στην περιοχή του Ζαππείου και στο Καλλιμάρμαρο.

Ο απολογισμός καταγράφει 22 προσαγωγές,  54 πολίτες τραυματίες και 100 αστυνομικούς, δύο από τους οποίους χειρουργήθηκαν λόγω σοβαρών ορθοπεδικών προβλημάτων

Αργά το βράδυ, ομάδα ατόμων, εισέβαλε στο Δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που μετά από επιχείρηση συνέλαβαν 23 άτομα που οδηγούνται στην Ασφάλεια.

Σε Σταδίου, Πανεπιστημίου και Φιλελλήνων όλη νύχτα σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών. Ένταση επικράτησε και στα στενά της Ερμού καθώς και σε Κριεζώτου, Ζαλοκώστα και Ακαδημίας.

Ένταση επικράτησε και στην Καραγιώργη Σερβίας.


Κλείσιμο
video platform video management video solutions video player {SEO}


Επεισοδιακές οι διαδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Ομάδες αγνώστων προκάλεσαν φθορές σε εμπορικά καταστήματα και σε υποκαταστήματα τραπεζών στην παραλιακή λεωφόρο, στην Εθνικής Αμύνης και στη Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Αλέκα Παπαρήγα: «Βούλιαξε η Αθήνα, παρά τις καταιγίδες»

Κατά την ομιλία της στη Βουλή η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου συζητούνταν το νέο Μνημόνιο, η γ.γ. του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρήγα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «βούλιαξε η Αθήνα, παρά τις καταιγίδες».

«Έγινε φοβερή χρήση δακρυγόνων, επειδή λέει υπήρχαν κουκουλοφόροι. Ο βασικός πυρήνας, το μεγαλύτερο μέρος των κουκουλοφόρων είναι δικοί σας μηχανισμοί. Δεν χρειαζόταν καμία περιφρούρηση», είπε η κ. Παπαρήγα.

«Οι 50 κουκουλοφόροι δεν θα έκαναν τίποτα, αυτά τα κάνουν όταν υπάρχουν ΜΑΤ. Για να γίνουν επενδύσεις δεν πρέπει να παλεύει ο κόσμος και το έχετε πει 50 χιλιάδες φορές. Ξέρετε ότι η κοινωνική σύνθεση των διαδηλωτών είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

«Φοβάστε ένα κίνημα που έχει ταξικά χαρακτηριστικά, το τρέμετε. Τα σημερινά επεισόδια ήταν μέσα στο σχεδιασμό σας, αυτό είναι καθαρό», είπε η γ.γ. του ΚΚΕ.


video platform video management video solutions video player {SEO}






Επεισόδια στην οδό Μητροπόλεως



Επεισόδια στην οδό Ερμού



Επεισόδια στην οδό Σταδίου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης