Έλλειψη νοσηλευτών: Μια σιωπηλή πρόκληση για το σύστημα υγείας
Για την επίμονη έλλειψη νοσηλευτών, τις συνέπειές της στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων και την ανάγκη για ουσιαστικό επανασχεδιασμό του συστήματος υγείας, μιλά ο κ. Δημήτρης Σκουτέλης, Πρόεδρος Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ)
Η έλλειψη νοσηλευτών αποτελεί μία από τις πιο σταθερές και ταυτόχρονα πιο υποτιμημένες προκλήσεις των σύγχρονων συστημάτων υγείας. Δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε ξαφνικά ούτε για μια συγκυριακή δυσλειτουργία. Είναι το αποτέλεσμα ετών συσσωρευμένων ελλείψεων στον σχεδιασμό ανθρώπινου δυναμικού, σ’ έναν κλάδο που βρίσκεται στον πυρήνα της καθημερινής φροντίδας του ασθενούς.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα αισθητή, καθώς ο αριθμός των νοσηλευτών σε σχέση με τον πληθυσμό παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό το στοιχείο δεν είναι αφηρημένο. Η υποστελέχωση δεν αποτελεί απλώς οργανωτικό πρόβλημα. Έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της φροντίδας και στην αντοχή του συστήματος.
Στην αριστοκρατική, κοσμοπολίτικη και καταπράσινη Κέρκυρα, συνεχίστηκε από τις 17 μέχρι και τις 19 Ιουνίου το φετινό πρόγραμμα Plastic Free Greece, με εκτεταμένες δράσεις παράκτιων και υποθαλάσσιων καθαρισμών, που είχαν εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Με την υπηρεσία Nexi DCC (Δυναμική Μετατροπή Νομίσματος), οι επιχειρήσεις κερδίζουν περισσότερα από τις πληρωμές με διεθνείς κάρτες, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να πληρώνουν στο νόμισμά τους.
Η Flora Food Greece συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα «Μεγάλη Αγκαλιά», προσφέροντας ουσιαστική υποστήριξη σε περισσότερες από 500 ανάδοχες οικογένειες που ανοίγουν το σπίτι και την καρδιά τους στα παιδιά που το έχουν ανάγκη