Fast track και για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Fast track και για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Σε έξι μήνες οι νέες άδειες, περιθώριο δύο ετών για να νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες....

Fast track και για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Fast Track διαδικασίες στο θέμα της αδειοδότησης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Υποδομών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που χρειάζονταν έως και τρία χρόνια για την εγκατάσταση μίας κεραίας.

Μέχρι σήμερα η διαδικασία φράκαρε στην εμπλοκή  των εννέα συναρμοδίων αρχών όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη αδειοδοτούν μία έως δύο αρχές και χρειάζονται επτά μήνες για έκδοση άδειας. Όπως μάλιστα έχουν καταγγείλει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), σε πολλές περιπτώσεις τα προσκόμματα έμπαιναν από τις Περιφέρειες και τις Πολεοδομίες, οι οποίες δεν εφάρμοζαν το νόμο, με αποτέλεσμα κεραίες να ανεβοκατεβαίνουν με κόστος για τις εταιρείες περί τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως.  

Το σχετικό νομοσχέδιο που δρομολογεί προς ψήφιση στη βουλή η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών προβλέπει ότι ο χρόνος αδειοδότησης θα συρρικνωθεί στους έξι μήνες.

Κομβικό ρόλο στις νέες διαδικασίες αναλαμβάνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών στην οποία θα δημιουργηθεί σύστημα ηλεκτρονικής υποδοχής των αιτήσεων αδειοδότησης (ΣΗΛΥΑ).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες μέσω του ΣΗΛΥΑ θα έχουν τέσσερις μήνες, από την ηλεκτρονική υποβολή του ολοκληρωμένου φακέλου, για να δώσουν θετική ή αρνητική γνωμοδότηση. Εφόσον παρέλθει ο χρόνος και δεν ανάψει το πράσινο φως η ΕΕΤΤ χορηγεί Πιστοποιητικό Πληρότητας του υποβληθέντος φακέλου.
Κλείσιμο

Το πιστοποιητικό αυτό που επιτρέπει στην εταιρεία να προχωρήσει στην τοποθέτηση της κεραίας, ανακαλείται αν απορριφθεί τουλάχιστον μια εκ των αιτήσεων – μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μέχρι να γίνει το ΣΗΛΥΑ το όλο σύστημα θα λειτουργεί χειρόγραφα με ευθύνη της ΕΕΤΤ, ενώ οι υφιστάμενες κεραίες έχουν προθεσμία δύο ετών προκειμένου να λάβουν άδεια με το ισχύον καθεστώς.

Το θέμα της αδειοδότησης εκκρεμεί πέντε χρόνια με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των κεραιών (περί τις 6.000) να λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη άδεια, παρόλο που οι περισσότερες έχουν ελεγχθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Παράλληλα με το σχέδιο νόμο για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, το υπουργείο προχωρεί και στην ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, η οποία προβλέπεται να γίνει από την 1 Ιανουαρίου του 2013. Φορέας καθολικής υπηρεσίας  θα συνεχίσουν να είναι να τα ΕΛΤΑ αλλά θα υπάρξουν και τμήματα εμπορικών υπηρεσιών που θα εκχωρηθούν σε άλλες εταιρείες.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης