Ποιοι είναι οι μαθητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πεκίνο
«Οι περισσότεροι μαθητές, μπορούν να βρουν ένα διαγωνισμό, που να ταιριάζει στα προσόντα τους και να τα πάνε καλά – δεν χρειάζεται να είναι πρωτιά, αρκεί και η συμμετοχή», λένε στο protothema.gr
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τεχνητής Νοημοσύνης (ΠΔΤΝ), υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Μέσω της πρωτοβουλίας, αναδείχθηκε η δυναμική και η δημιουργικότητα των μαθητών και μαθητριών της χώρας στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).
Έχοντας συγκεντρώσει 239 πόντους, ο Δημήτρης Τούλης, μαθητής Γ΄Λυκείου στα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, είναι ο πρώτος βαθμολογικά στην εθνική ομάδα, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα Τεχνητής Νοημοσύνης τον Αύγουστο στην Κίνα. «Ο πανελλήνιος διαγωνισμός είχε δύο φάσεις, αμφότερες με θέματα φυσικής γλώσσας, μηχανικής μάθησης και υπολογιστικής όρασης. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, μας έδιναν πολλά δεδομένα για να ‘εκπαιδεύσουμε’ ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης και στη συνέχεια, να το διαμορφώσουμε με βάση κάποια δεδομένα», αναφέρει στο protothema.gr ο Δημήτρης.
Δημήτρης Τούλης
Για την προετοιμασία του στο διαγωνισμό, βασίστηκε στο υλικό, που πρόσφερε η ίδια η επιτροπή, το οποίο αποδεικνύεται ως επαρκές, αφού ο ίδιος δεν είχε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με ΤΝ: «Ο διαγωνισμός αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσω να ασχολούμαι με την ΤΝ. Στο σχολείο, έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα την τεχνητή νοημοσύνη μερικές φορές για να δοκιμάσω τί αποτελέσματα βγάζει, δεν τη χρησιμοποιώ όμως συνέχεια», σημειώνει για να προσθέσει πως είναι υπέρ της χρήσης της στην εκπαίδευση αλλά … με μέτρο: «Η ΤΝ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μία ολόκληρη εργασία, μπορεί όμως να σου δώσει την ιδέα για ένα θέμα, να κάνει μία αρχική έρευνα με βάση συγκεκριμένο θέμα. Αλλά μετά, πρέπει να συνεχίσεις μόνος σου».
Με στόχο τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, στο Μετσόβιο, ο Δημήτρης συνεχίζει τη συστηματική μελέτη για τις Πανελλαδικές αν και έχει ήδη εξασφαλίσει το ‘άνευ’, λόγω υψηλής διάκρισης στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής την περασμένη χρονιά. Το βιογραφικό του, πλούσιο: Φέτος, έλαβε την 3η θέση στην Β φάση του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας, όπως και την 3η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής της ΕΕΦ (βαθμολογία 97/100). Στη Β’ Λυκείου, έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στην 6η Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής στο Μαυροβούνιο και επίσης, το χάλκινο στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραματικών Φυσικών Επιστημών στο Λουξεμβούργο. Βρέθηκε, ακόμη, στην τρίτη θέση στον 34ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής.
Από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, ο Γιώργος Αγγελάκης, μαθητής της Β΄τάξης, συγκέντρωσε 160 πόντους. «Όταν έμαθα ότι θα είμαι μέλος της εθνικής ομάδας, δεν μπορούσα να το πιστέψω, ήμουν πολύ χαρούμενος! Ανυπομονώ να πάμε στο Πεκίνο, πιστεύω ότι θα είναι πολύ ωραία. Φυσικά στοχεύουμε σε μία διάκριση αλλά και η εμπειρία από μόνη της, καλή θα είναι…», θα πει εξηγώντας πως συμμετείχε διαδικτυακά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, ενώ για τη δεύτερη ήρθε στην Αθήνα. «Φτιάχναμε μοντέλα, αλγορίθμους, δηλαδή, που πρόβλεπαν το αποτέλεσμα με βάση κάποια δεδομένα - αυτή είναι η λογική της τεχνητής νοημοσύνης», συνεχίζει ενώ παραδέχεται πως έχει ήδη υιοθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη στη σχολική του καθημερινότητα: «Τη χρησιμοποιώ σε εργασίες στο σχολείο ή όταν αναζητώ πληροφορίες. Μπορώ, δηλαδή, να γράψω το ερώτημά μου και το ChatGPT αμέσως μου δίνει απάντηση, χωρίς να χρειάζεται να μπω να ψάχνω σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, καθώς μου προσφέρει μία σύνοψη. Ή μπορεί να συνθέσει κάτι με βάση πληροφορίες, που έχει συλλέξει από το ίντερνετ. Με βοηθά επίσης στη δημιουργία εικόνων. Επίσης, χρησιμοποιώ το ChatGPT για να κατανοήσω καλύτερα κάτι που δεν καταλαβαίνω – του λέω, ‘εξήγησέ το σαν να μην ξέρω τίποτε’ κι εκείνο μου το εξηγεί». Όπως επισημαίνει ο Γιώργος, στο σχολείο του, το οποίο καταγράφει πολλές διακρίσεις και συμμετοχές των μαθητών του σε μαθητικές Ολυμπιάδες, «μας έχουν κάνει ομιλίες σχετικά με το πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά το ChatGPT και την τεχνητή νοημοσύνη».
Γιώργος Αγγελάκης
Κλείσιμο
Αναφορικά με τους διαγωνισμούς, ο ίδιος λέει: «Οι καθηγητές μας, εκτός από το ότι είναι καλοί, μας ενημερώνουν για όλους τους διαγωνισμούς. Η αλήθεια είναι πως αφού υπάρχουν παιδιά, που συμμετέχουν σε Ολυμπιάδες, καλλιεργείται συνολικά ένα κλίμα αριστείας, δηλαδή γίνονται όλα τα παιδιά καλύτερα – ακόμη και όσα δεν συμμετέχουν στους διαγωνισμούς αυτούς. Σίγουρα υπάρχουν και οι πιο αδύναμοι μαθητές όμως όλο αυτό, μπορεί σε κάποιους να δώσει ένα κίνητρο να προσπαθήσουν περισσότερο. Άλλοι, που είναι σε καλύτερο επίπεδο, θέλουν να βελτιωθούν και να φτάσουν τους υπόλοιπους. Άλλωστε, υπάρχουν τόσοι διαγωνισμοί… Πιστεύω ότι οι πιο πολλοί μαθητές, μπορούν να βρουν ένα διαγωνισμό, που να ταιριάζει στα προσόντα τους και να τα πάνε καλά – δεν χρειάζεται να είναι πρωτιά, αρκεί και η συμμετοχή. Είναι σημαντικό να καλλιεργήσει κάποιος αυτό, στο οποίο είναι καλός – όλοι έχουμε κάτι, στο οποίο είμαστε καλοί».
Επίσης μαθητής της Β’ Λυκείου, ο Θοδωρής Σάρρας, που με 142 βαθμούς, σημείωσε ισοβαθμία με το Γιώργο Τζοβαϊρη (εκπαιδευτήρια Γιαννόπουλου).
Ο Θοδωρής είναι υπότροφος της Σχολής Μωραϊτης και ο μικρότερος από τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας, που επίσης έχουν υπάρξει υπότροφοι του ίδιου σχολείου - σήμερα φοιτούν οι δύο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Μετσοβίου και η τρίτη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Με σταθερό προσανατολισμό τη Θετική κατεύθυνση, ο Θοδωρής έχει ήδη πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς: «Συμμετέχω σε διαγωνισμούς Πληροφορικής, φέτος για λίγο δεν πέρασα στην Ολυμπιάδα αλλά δεν πειράζει…λαμβάνω μέρος, επίσης, σε διάφορους διαγωνισμούς Φυσικής με σταθερές διακρίσεις στην οκτάδα. Παράλληλα, ασχολούμαι με αθλητισμό – ήρθα ένατος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ζίου ζίτσου». Αν και ‘γεμάτη’ η καθημερινότητά του, δεν παραμελεί τις παρέες του: «Ευτυχώς έχω και καλούς φίλους, με στηρίζουν. Ασχολούνται κι εκείνοι με διαγωνισμούς, ξέρουν τί ακριβώς κάνω και αλληλοϋποστηριζόμαστε».
Θοδωρής Σάρρας
Όταν έμαθε για το διαγωνισμό της ΤΝ, ο Θοδωρής αποφάσισε να συμμετάσχει: «Βρήκα υλικό στο ίντερνετ, προετοιμάστηκα και κατάφερα να προκριθώ». Όσο για την προετοιμασία της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έχω ιδιαίτερο άγχος κι ας είναι η πρώτη φορά που θα πάω σε μία Ολυμπιάδα. Δεν έχω συγκεκριμένες προσδοκίες, θα προσπαθήσω όμως όσο μπορώ για ένα μετάλλιο – έχω ξεκινήσει από τώρα να προετοιμάζομαι. Το καλό είναι ότι θα γνωρίσω εκεί παιδιά με παρόμοια ενδιαφέροντα απ’όλο τον κόσμο, πιστεύω ότι θα κάνω καινούριες φιλίες». Πιθανότεροι ανταγωνιστές; «Σίγουρα η Κίνα – είναι πολύ μπροστά, όπως και οι ΗΠΑ», τονίζει ενώ δεν παραλείπει να δηλώσει πως «αν έχει κανείς στόχους, που θέλει πραγματικά να πετύχει, αρκεί να προσπαθήσει – οι διαγωνισμοί αυτοί δεν είναι κάτι άπιαστο».
Σχετικά με το διαγωνισμό
Στην τελική φάση του διαγωνισμού, με την ονομασία «Πανδώρα», προκρίθηκαν 90 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα. Το 25% εξ αυτών διακρίθηκε για τις υψηλές επιδόσεις του, ενώ 4 μαθητές επιλέχθηκαν για να στελεχώσουν την πρώτη Εθνική Ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις.
Η χρυσή τετράδα θα βρεθεί στο Πεκίνο, μεταξύ 2 και 9 Αυγούστου 2025, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Τεχνητής Νοημοσύνης ( https://ioai-official.org/ ).
Η μεγάλη συμμετοχή, το υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων και το δημιουργικό έργο των μαθητών και μαθητριών αναδεικνύουν την ανάγκη για ουσιαστική και βιωματική ένταξη της ΤΝ στην εκπαιδευτική διαδικασία ως εργαλείο ανάπτυξης καινοτομίας και σκέψης.
Πιο δυναμικό και πιο εντατικό από ποτέ, το φετινό (2025) πρόγραμμα καθαρισμών ξεκίνησε από την Άνδρο, όπου πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί σε τέσσερις περιοχές, κατά το τριήμερο 7 με 9 Μάϊου, συγκεντρώνοντας περίπου 310 κιλά απορριμμάτων.
Το COSMOTE Business Messaging Pack προσφέρει αποστολή SMS, email, Viber και RBM μέσω μίας ενιαίας cloud πλατφόρμας, εξασφαλίζοντας μετρήσιμα αποτελέσματα και στοχευμένη επικοινωνία.