LIVE

Κορωνοϊός

Στη «Φωλιά» του real estate

Στη «Φωλιά» του real estate

Μπίζνες εκατομμυρίων για έναν ακόμη υπουργό της κυβέρνησης. Ο Χρήστος Φώλιας και η οικογένειά του απέκτησαν 32 ακίνητα και ένα ολόκληρο χωριό στην Κρήτη από το 2007, όταν ήταν υφυπουργός, έως σήμερα 

ΣΟΒΑΡΟ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ δημιουργεί η αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» ότι ένας ακόμη υπουργός της κυβέρνησης εμπλέκεται μέσω οικογενειακής εταιρείας σε μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ με real estate επενδύσεις.

Μπίζνες εκατομμυρίων για έναν ακόμη υπουργό της κυβέρνησης. Ο Χρήστος Φώλιας και η οικογένειά του απέκτησαν 32 ακίνητα και ένα ολόκληρο χωριό στην Κρήτη από το 2007, όταν ήταν υφυπουργός, έως σήμερα 

ΣΟΒΑΡΟ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ δημιουργεί η αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» ότι ένας ακόμη υπουργός της κυβέρνησης εμπλέκεται μέσω οικογενειακής εταιρείας σε μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ με real estate επενδύσεις.

Πρόκειται για τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, η σύζυγος και τα παιδιά του οποίου είναι ιδιοκτήτες εταιρείας που αγοράζει, αναπαλαιώνει και πωλεί ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα μέσω της εταιρείας MIST Α.Ε. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο, όταν ο κ. Φώλιας ήταν υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για τα κοινοτικά κονδύλια, στους δε σκοπούς του καταστατικού της προβλέπεται και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων! Η εταιρεία MIST Α.Ε. της οικογένειας Φώλια έχει ήδη αναπτύξει μια εντυπωσιακή κατασκευαστική δραστηριότητα

(αγόρασε και αναπαλαιώνει 32 σπίτια και ένα ολόκληρο χωριό,ενώ διαχειρίζεται πολλά άλλα) σε Κρήτη, Κάρπαθο και Χαλκιδική, για την οποία απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια. Η MIST Α.Ε., που σήμερα έχει πάγια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργήθηκε με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ, με μετόχους και μέλη του Δ.Σ. τη σύζυγο του κ. Φώλια κυρία Παναγιώτα Βαγιανού και τα τρία τους παιδιά, Σωτήρη, Μαρία και Ζαφειρία, όπως προκύπτει από την «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» καιτην καταχώρηση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Η MIST Α.Ε., βάσει των όσων αναφέρονται στο site της και στα προσεγμένα διαφημιστικά φυλλάδια, τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, είναι μεταφρασμένα στην αγγλική και στη ρωσική γλώσσα, έχει ως στόχο να προσεγγίσει επενδυτές από Αμερική και Ευρώπη.

Συνταξιούχους από κάθε γωνιά της Ευρώπης και όχι μόνο, που έχουν γνωρίσει τις ομορφιές της Ελλάδας και σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας. Ρώσους επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι βλέπουν την Ελλάδα ως έναν επίγειο παράδεισο. Αλλά και συμπατριώτες μας, οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσουν το εξοχικό των ονείρων τους. Τρεις λοιπόν μέχρι σήμερα οι περιοχές στις οποίες απλώνεται η δραστηριότητα της οικογενειακής επιχείρησης του υπουργού Ανάπτυξης, δεκάδες όμως τα ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία της και έχουν ανακαινιστεί, έτοιμα να ανοίξουν τις πόρτες τους σε κάθε ενδιαφερόμενο πελάτη. Σε έξι χωριά, στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, έχουν τεθεί προς πώληση μέχρι σήμερα 19 παραδοσιακές και μοντέρνες κατοικίες, την κατασκευή των οποίων είχε αναλάβει αποκλειστικά η εταιρεία της οικογένειας Φώλια, καθώς η σύζυγός του είναι αρχιτέκτων. Μόνο η αξία των ακινήτων της Σητείας, με βάση τις τιμές που έχουν ορίσει στο site της εταιρείας, φτάνει τα 3.235.000 ευρώ.

Στο παραπάνω ποσό δεν έχει υπολογιστεί το χρηματικό ποσό που θα εισπράξουν σε περίπτωση πώλησης ενός ολόκληρου χωριού (!) που βρίσκεται στην ιδιοκτησία τους και το οποίο περιλαμβάνει 16 ακόμα κατοικίες, εκ των οποίων οι οκτώ είναι πετρόκτιστες και οι υπόλοιπες οκτώ είναι νέες μοντέρνες κατασκευές με παραδοσιακό χαρακτήρα.

Δεν έχουν υπολογιστεί επίσης ούτε και τα κέρδη που θα αποκομίσει η MIST Α.Ε. από την πώληση δύο πολυτελέστατων κατοικιών στην περιοχή Μοχλός, σε απόσταση 35 χλμ. από το αεροδρόμιο της Σητείας, 600 και 400 τ.μ. αντίστοιχα, σε οικόπεδα 8 και 5 στρεμμάτων, για τις οποίες οι τιμές δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμες και είναι υπό διαπραγμάτευση,όπως σημειώνεται στο site της εταιρείας. Οσον αφορά στις δραστηριότητες της MIST Α.Ε. στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στη Χαλκιδική και στην Κάρπαθο, όπου η εταιρεία διαχειρίζεται - μεσιτεύει την πώληση δεκάδων εκλεκτώνακινήτων, στα οποία περιλαμβάνονται σπίτια και εκτάσεις, η εταιρεία δεν δίνει τιμές τόσο στο site όσο και στα διαφημιστικά φυλλάδιά της. Πιο συγκεκριμένα, στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής, μπροστά στην παραλία, είναι προς πώληση 12 πολυτελέστατες βίλες, δύο εκ των οποίων διαθέτουν και εσωτερικές πισίνες.

Ως ημερομηνία παράδοσής τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες στο site της MIST Α.Ε., έχει οριστεί ο Ιούνιος του 2009. Στη Χαλκιδική επίσης η οικογενειακή πιχείρηση του υπουργού διαχειρίζεται την πώληση παραθαλάσσιας εκτάσεως 3.000 στρεμμάτων που «βλέπει» στο Ορος Αθως. Στην παραλία Φούρκα στη Χαλκιδική, η MIST Α.Ε. έχει συμβάλει στην ανέγερση της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας «Olympion Sunset» και ζητάει επενδυτές, χωρίς και εδώ να αναφέρει το χρηματικό ποσό που ζητάει. Παραθαλάσσια έκταση 140 στρεμμάτων διαχειρίζεται και στην Κάρπαθο, σε μόλις χλμ. Απόσταση από το αεροδρόμιο του νησιού, η οποία, σύμφωνα με τη MIST Α.Ε., ενδείκνυται και έχει τις προδιαγραφές για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. Η εταιρεία MIST Α.Ε., σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο site της, «ξεκίνησε ως μια παρέα παλιόφιλων που δεν τους ενδιαφέρουν μόνο οι ευκαιρίες που εντοπίζονται στο real estate κομμάτι της Ελλάδας, αλλά η ευκαιρία που τους παρουσιάζεται να προσφέρουν στον πελάτη μια μοναδική εμπειρία:  την επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και στις αληθινές αξίες». Μόνο που σ’ αυτή την «παρέα των παλιόφιλων», όπως περιγράφεται, περιλαμβάνονται και όλα τα μέλη της οικογένειας Φώλια.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα οι βουλευτές της Ν.Δ.ζητούσαν την κεφαλή επί πίνακι του πρώην υπουργού__]

Από την πλευρά του, ο κ. Xρήστος Φώλιας υποστηρίζει ότι η εν λόγω εταιρεία της συζύγου του, στην οποία δραστηριοποιούνται και οι δυο του κόρες, είναι απολύτως νόμιμη και δεν έχει καμία σχέση με το Δημόσιο και το κράτος.

Τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης δόθηκαν από τον ίδιο και δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό. Ούτε παράνομο ούτε ανήθικο είναι να δουλεύει η γυναίκα ενός πολιτικού μαζί με τις κόρες της όταν δεν έχουν καμία σχέση και καμία εμπλοκή με το Δημόσιο. Είναι έγκλημα, αναρωτιέται στους συνομιλητές του, να αγοράζουν εγκαταλειμμένες οικίες σε ορεινά χωριά και με μεράκι να τις αναπαλαιώνουν με σκοπό την πώλησή τους; Υπάρχει κάποιος νόμος που να υποχρεώνει τα μέλη  της οικογένειας ενός πολιτικού να ασχολούνται με τα οικιακά μέχρι τη λήξη της θητείας του;

ΣΤΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» του 2006, ο υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει καταθέσεις 950 χιλ. ευρώ, τη στιγμή που οι επενδύσεις της real estate εταιρείας ξεπερνούν τα 3 εκατ. Ευρώ 950.000€ ΣΤΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»από το 2007 η οικογενειακή εταιρεία Φώλια

Από την πλευρά του, ο κ. Xρήστος Φώλιας υποστηρίζει ότι η εν λόγω εταιρεία της συζύγου του, στην οποία δραστηριοποιούνται και οι δυο του κόρες, είναι απολύτως νόμιμη και δεν έχει καμία σχέση με το Δημόσιο και το κράτος.

Τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης δόθηκαν από τον ίδιο και δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό. Ούτε παράνομο ούτε ανήθικο είναι να δουλεύει η γυναίκα ενός πολιτικού μαζί με τις κόρες της όταν δεν έχουν καμία σχέση και καμία εμπλοκή με το Δημόσιο. Είναι έγκλημα, αναρωτιέται στους συνομιλητές του, να  γοράζουνεγκαταλειμμένες οικίες σε ορεινά χωριά και με μεράκι να τις αναπαλαιώνουν με σκοπό την πώλησή τους; Υπάρχει κάποιος νόμος που να υποχρεώνει τα μέλη της οικογένειας ενός πολιτικού να ασχολούνται με τα οικιακά μέχρι τη λήξη της ητείας του; του υπουργού Ανάπτυξης κ. Φώλια εμπνεύστηκε παράλληλα με τις πολιτικές δραστηριό-τητες του άνδρα της τη δημιουργία μιας εταιρείας που θα διαχειρίζεται ακίνητα που θα αγοράζει και στη συνέχεια θα ανακαινίζει προκειμένου να τα πουλήσει.

Παράλληλα το καταστατικό της ίδιας εταιρείας προβλέπει και τη μελέτη για συμμετοχή και αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, αν και συμπτωματικά την ίδια περίοδο ο κ. Φώλιας είναι πολιτικός προϊστάμενος γι’ αυτά τα θέματα.Η εταιρεία, στους σκοπούς της, που δημοσιεύτηκαν στις 11 Ιανουαρίου 2007 (περίοδο κατά την οποία ο κ. Φώλιας ήταν αρμόδιος υφυπουργός σε θέματα ΚΠΣ), αναφέρει ευθέως πως αντικείμενό της, μεταξύ άλλων, είναι: «η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα επενδύσεων καθώς και  στην αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων».

Στο ΦΕΚ 234/11.01.2007, τα τέσσερα μέλη της οικογένειας του υπουργού Ανάπτυξης καταχωρούνται ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας MIST A.Ε. Ομως, 18 ημέρες μετά (ΦΕΚ 669/29.01.2007)η σύνθεση του οικογενειακού διοικητικού συμβουλίου αλλάζει, με τις αποχωρήσεις των τριών παιδιών του υπουργού και την παραμονή μόνο της συζύγου του. Στα αξιοσημείωτα των δραστηριοτήτων της MIST A.Ε. είναι πως φτάνει να κατέχει ένα ολόκληρο παραδοσιακό χωριό, το Sotira Eco Village, του οποίου η αξία μέχρι στιγμής είναι απροσδιόριστη, καθώς δεν έχουν κατασκευαστεί προς το παρόν κατοικίες. Πάντως, με βάση εκτιμήσεις ειδικών, η συνολική αξία σε ακίνητα και γη της εταιρείας της οικογένειας Φώλια φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη και όλα τα παραπάνω με ένα μετοχικό κεφάλαιο το οποίο αρχικά έφτανε στις 60 χιλ. ευρώ, χωρίς να έχει υπάρξει στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας της καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου!

Περιήγηση στα σπίτια της MIST Α.Ε. με ξεναγό την κόρη του υπουργού 

Οι κατοικίες, όπως μας εξήγησε η κυρία Μαρία Φώλια, αγοράστηκαν από την οικογένειά της με σκοπό να ανακαινιστούν ολοκληρωτικά, διατηρώντας ωστόσο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Απώτερος σκοπός της εταιρείας τους, όπως εξήγησε, είναι η προσέλκυση πελατών, κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν την Ελλάδα και έχουν μαγευτεί από τις ομορφιές της, βιώνοντας την εμπειρία του παραδοσιακού τρόπου ζωής. «Αυτό ακριβώς προσφέρουμε σε όποιον μας εμπιστευτεί. Πλήρως ανακαινισμένες και επιπλωμένες κατοικίες, που προσφέρουν όλες τις ανέσεις, διατηρώντας παράλληλα την παράδοση», σημείωσε, εξηγώντας ταυτόχρονα τους λόγους για τους οποίους θέλησε να ασχοληθεί με το real estate. «Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να δίνεις ζωή σε ένα άψυχο αντικείμενο που μαράζωνε στο πέρασμα των χρόνων, βοηθώντας παράλληλα το χωριό να αποκτήσει τη χαμένη του ζωντάνια».

Το ραντεβού με την κόρη του υπουργού Ανάπτυξης, στο οποίο, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, παρουσιαστήκαμε ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές,πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία του χωριού Μαρωνία. Εκεί, η εταιρεία του υπουργού Ανάπτυξης αγόρασε δύο εγκαταλειμμένα χωριατόσπιτα σε αρκετά χαμηλή τιμή, μεταμορφώνοντάς τα σε αληθινά παλάτια, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεσιτών της περιοχής, τα προσφέρει σε ιδιαίτερα τσουτερές τιμές.

Επρόκειτο για μια παραδοσιακή πετρόκτιστη κατοικία 100 τ.μ., η οποία διαθέτει δύο κρεβατοκάμαρες, μία πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, δύο μπάνια, μπάρμπεκιου αλλά και γραμμή Ιντερνετ.«Την προσφέρουμε στις 225.000 ευρώ», ανέφερε η κόρη του υπουργού, αιτιολογώντας το υψηλό κόστος στο γεγονός ότι η κατασκευή του σπιτιού είναι από πέτρα.

Η δεύτερη κατοικία, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από την πρώτη, προσφερόταν κατά 70.000 ευρώ φθηνότερα, καθώς η κατασκευή της είναι από μπετόν.Και στις δύο ανακαινισμένες κατοικίες έχουν διατηρηθεί τα παραδοσιακά στοιχεία«Τη διαρρύθμιση και τη διακόσμηση έχει αναλάβει η μητέρα μου, η οποία είναι αρχιτέκτονας», ανέφερε η κυρία Μαρία Φώλια. Επόμενη στάση της ξενάγησης το χωριό Σκλάβοι.

Μια εντυπωσιακή κατοικία 104 τ.μ., ιδιοκτησία της MIST Α.Ε., με δύο κρεβατοκάμαρες, δύο μπάνια, σε απόσταση 20 χλμ. από το αεροδρόμιο της Σητείας. Η τιμή, 195.000 ευρώ. «Είναι φθηνότερη από την πρώτη που είδαμε στη Μαρωνία, που κοστίζει 225.000 ευρώ, γιατί δεν είναι χτισμένη από πέτρα», είπε η κόρη του υπουργού απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την απόκλιση των τιμών. Εγκαταλείποντας το χωριό Σκλάβοι, κατευθυνθήκαμε με προορισμό το χωριό Αγιος Σπυρίδων. Εκεί θα βλέπαμε μια πετρόκτιστη κατοικία 65 τ.μ., το κόστος της οποίας ανερχόταν στις 160.000 ευρώ. Ομως στα μέσα της διαδρομής, η κυρία Μαρία Φώλια ενημερώθηκε από τη μητέρα της τηλεφωνικώς ότι για το συγκεκριμένο σπίτι είχαν εισπράξει ήδη προκαταβολήαπό άλλον αγοραστή…__

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης