Υπέρ της προσωποκράτησης ο Σανιδάς

Υπέρ της προσωποκράτησης ο Σανιδάς

Σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές, την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις είναι η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο. Αυτό υποστήριξε σε εισήγησή του προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Γιώργος Σανιδάς. Αν η εισήγησή του γίνει δεκτή από την Ολομέλεια, τότε το όλο θέμα θα κριθεί αμετάκλητα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Και αυτό διότι η Ολομέλεια του Συμβο

Υπέρ της προσωποκράτησης ο Σανιδάς

Σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές, την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις είναι η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο. Αυτό υποστήριξε σε εισήγησή του προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Γιώργος Σανιδάς. Αν η εισήγησή του γίνει δεκτή από την Ολομέλεια, τότε το όλο θέμα θα κριθεί αμετάκλητα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Και αυτό διότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή της στο παρελθόν, έχει κρίνει τα ακριβώς αντίθετα: ότι η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές.

Ειδικότερα, ο κ. Σανιδάς στην εισήγησή του προς την Ολομέλεια τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η προσωποκράτηση που προβλέπεται μέχρι ένα έτος για χρέη προς το Δημόσιο «δικαιολογείται από την επιτακτική ανάγκη ικανοποίησης ιδιαίτερα σοβαρού δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, εκείνου δηλαδή της είσπραξης, και μάλιστα εγκαίρως, των δημοσίων εσόδων». Η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, κατά τον κ. Σανιδά: «Διαχρονικά συνιστά μείζον και κρίσιμο πρόβλημα της χώρας και αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, την ικανοποίηση των αναγκών γενικά του κράτους και της κοινωνίας, καθώς και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σύμφωνα μάλιστα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «χωρίς την αποτελεσματική είσπραξη των δημοσίων εσόδων, το κράτος θα είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στον σύγχρονο κοινωνικό του ρόλο και να εκπληρώσει συνταγματικά κατοχυρωμένους κρατικούς σκοπούς, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, η απασχόληση, η δημόσια τάξη, η άμυνα και η προστασία του περιβάλλοντος».

Η εισήγηση του κ. Σανιδά είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πριν από περίπου δέκα μήνες το ΣτΕ είχε κρίνει ότι η προσωποκράτηση αποτελεί μέτρο καταναγκασμού όχι επί της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά «επ’ αυτού τούτου του προσώπου του οφειλέτη», προκειμένου «να εξαναγκασθεί αυτός στη διά παντός μέσου καταβολή του οφειλομένου ποσού». «Αυτό όμως», τόνισε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, «είναι συνταγματικώς ανεπίτρεπτο». Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ από το 2003 έχει κρίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η προσωποκράτηση για χρέη προς το ΙΚΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης