303 ιερείς στην υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας

303 ιερείς στην υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας

Σε 303 ανέρχεται συνολικά ο αριθμός των ιερέων, οι οποίοι, πέραν του ιερατικού λειτουργήματος, υπηρετούν σε φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή

303 ιερείς στην υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας
Σε 303 ανέρχεται συνολικά ο αριθμός των ιερέων, οι οποίοι, πέραν του ιερατικού λειτουργήματος, υπηρετούν σε φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων 'Αννα Διαμαντοπούλου.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ Αθανάσιου Πλεύρη και 'Αδωνη Γεωργιάδης οι οποίοι είχαν ζητήσει από την υπουργό να τους ενημερώσει "αν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να αναγκάσει σε παραίτηση ιερείς που εργάζονται ως δάσκαλοι ή καθηγητές ή να τους μειώσει το μισθό στο 30% κατατάσσοντας τους αυθαίρετα στη λογική των διπλοθεσιτών του δημοσίου".
Κλείσιμο

Στην απάντηση της υπουργού επισημαίνεται η απόφαση που έλαβε ο Πρωθυπουργός, τον περασμένο Μάιο, για τη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής με σκοπό τη μελέτη και επίλυση όλων των θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα ενημερώνει ότι σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Θρησκευμάτων, ο συνολικός αριθμός των λειτουργών/υπαλλήλων, που κατέχουν παράλληλα και εφημεριακή θέση και υπηρετούν σε φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, Εκκλησιαστικά Γυμνάσια-Λύκεια, αποσπασμένοι στο εξωτερικό) ανέρχεται συνολικά σε 303.

Ωστόσο η υπουργός Παιδείας απαντά στους βουλευτές του ΛΑΟΣ ότι "στοιχεία που αφορούν τον αριθμό ιερέων, οι οποίοι κατέχουν παράλληλα και δεύτερη θέση σε άλλους φορείς του Δημοσίου τομέα (ιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι, κλπ), δεν υπάρχουν στην αρμόδια Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Περιουσίας του Υπουργείου, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει ακόμη η πλήρης ένταξη των ιερέων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους", με ημερομηνία 11.7.2011.

Τέλος σχολιάζοντας την εκτίμηση που διατυπώνουν οι βουλευτές, ότι "απώτερος σκοπός είναι να μην υπάρχουν ορθόδοξοι ιερείς στα ελληνικά σχολεία, στο πλαίσιο αποχριστιανισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση στην ελληνική εκπαίδευση", η υπουργός Παιδείας απαντά ότι "προκαλεί τουλάχιστον απορία η προσπάθεια ορισμένων να εμφανιστούν χριστιανικότεροι των Χριστιανών, δεδομένου ότι η Ιερά Σύνοδος, προς τιμήν της, πρότεινε για το ζήτημα αυτό, να ισχύσουν και για τους ιερείς τα ίδια μέτρα και σταθμά που ισχύουν για όλους όσους κατέχουν δύο θέσεις του Δημοσίου".

Ακραίες στάσεις, λογικές και αντιλήψεις που συνοδεύονται από την καλλιέργεια αδικαιολόγητων φόβων, υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας να βγει από τη σημερινή κρίση, αναφέρει επίσης η κ. Διαμαντοπούλου.

Πάντως αναφορικά με το μισθολογικό καθεστώς των ιεροδιδασκάλων από το υπουργείο Οικονομικών έχουν διαβιβαστεί το τελευταίο διάστημα δύο έγγραφα προς απάντηση σχετικών ερωτήσεων των βουλευτών της ΝΔ Γ. Καρασμάνη και Σπύρου Γαληνού.

Στο ένα (σ.σ.: με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ανέφερε ότι τα ζητήματα των αποδοχών των εφημέριων που είναι ταυτόχρονα και εκπαιδευτικοί εξετάζονται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου μισθολογίου.

Στο δεύτερο έγγραφο (σ.σ.: με ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου) ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι οι αποδοχές των ιερέων που είναι ταυτόχρονα και εκπαιδευτικοί καθορίζονται με υπουργική απόφαση του 2004. Σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτή οι εφημέριοι που είναι ταυτόχρονα και υπάλληλοι (πχ εκπαιδευτικοί) δικαιούνται από την υπαλληλική τους θέση όλες τις αποδοχές του μισθολογικού κλιμακίου του ν. 3205/2003, στο οποίο έχουν καταταγεί και από την εφημεριακή τους θέση μόνο το βασικό μισθό του μισθολογικού κλιμακίου, στο οποίο έχουν καταταγεί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης