LIVE

Κορωνοϊός

1.000.000 Έλληνες θα βρουν το δίκιο τους σε... δέκα χρόνια!

1.000.000 Έλληνες θα βρουν το δίκιο τους σε... δέκα χρόνια!

Σε εκκρεμότητα σωρεία από προσφυγές, αγωγές και μηνύσεις - Δραματική εικόνα περιέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες βρίσκονται μπλεγμένοι στα γρανάζια της Δικαιοσύνης, καθώς προσφυγές τους, αγωγές, μηνύσεις κ.ά βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιλτιάδης Παπαιωάννου, ενημερώνοντας για την πορεία του διαλόγου που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης με δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους σχετικά με την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής δικαίου.

Ο κ. Παπαιωάννου περιέγραψε την κατάσταση ως δραματική. Όπως είπε, πάνω από 1.000.000 Έλληνες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους και δεν το βρίσκουν ή θα το βρουν μετά από δέκα χρόνια. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν 35.631 υποθέσεις και στο Ελεγκτικό Συνέδριο 30.365 υποθέσεις. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο αριθμός των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί αγγίζει τις 238.230 χιλιάδες, ενώ στα διοικητικά πρωτοδικεία ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν φτάνει στις 421.946 υποθέσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα διοικητικά πρωτοδικεία, χωρίς να εισαχθούν άλλες υποθέσεις, χρειάζονται περίπου έξι χρόνια, για να μηδενίσουν τη σημερινή εκκρεμότητά τους, ενώ τα εφετεία, στα οποία εκκρεμούν 41.111 υποθέσεις, χρειάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες περίπου τρία χρόνια.

Για την  επίλυση του προβλήματος μεταξύ των προτάσεων που κατετέθησαν  στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι:

- Αρχειοθέτηση μηνύσεων από τον εισαγγελέα χωρίς αιτιολόγηση, όπως επίσης και δυνατότητα αρχειοθέτησης των ανωνύμων αναφορών
- Κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά και συντόμευσης της διάρκειάς της
- Κατάργηση της αυτοπρόσωπης εμφάνισης του κατηγορουμένου ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου και κατάργηση της παρουσίας του εισαγγελέα
- Δημιουργία μονομελών εφετείων κακουργημάτων από πρόεδρο εφετών ή αρχαιότερο εφέτη.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει ανακύψει με αφορμή την επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, η παρουσία του κλιμακίου στα δικαστήρια ήταν για να διαπιστώσουν τα ίδια τα μέλη του κλιμακίου την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δικαστήρια. Όλα όσα λέγονται απο την πλευρά του προέδρου της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, κ. Ιωάννη Αδαμόπουλου, ότι υπήρξαν συναλλαγές δικαστών κτλ, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

dimitris46

 Άλλο πράγμα είναι οι μισθοί των δικαστών, άλλο η ανεπάρκεια ορισμένων, άλλο η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων 1)Καταρχάς οι μισθοί των δικαστών σήμερα είναι 1500 ευρώ για νεοεισερχόμενο(τους μισούς τους στέλνουν στα νησιά για αναγκαστικές εξορίες),2000-2500 για πρωτοδίκη και 3.000-3500 για πρόεδρο πρωτοδικών.Αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των δικαστών που βγάζουν και τη μισή δουλειά. Υπάρχουν βέβαια και 400 περίπου σε σύνολο 3.800 ανώτατοι που παίρνουν(μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας)4.000-5.000 ευρώ.Τα υπόλοιπα ποσά που ακούτε είναι μπαρούφες του Κύρτσου και άλλων "αντικειμενικών δημοσιογράφων" 2)Δυστυχώς υπάρχουν όντως κάποιοι δικαστές που έχουν μπει στο σώμα και αρνούνται απλά να δουλέψουν. Αυτούς σπανίως τους διώχνουν.Αντίθετα με διάφορους τρόπους(λ.χ. αναρρωτικές, επίκληση ασθενειών κλπ.)δεν εργάζονται μονίμως φορτώνοντας στους συναδέλφους τους τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν αυτοί(απόλυτη πρωτοτυπία: στο Δημόσιο, όταν λείπει ο υπάλληλος, απλά δεν γίνεται η δουλειά σου. Το ίδιο ισχύει και για λειτουργούς λ.χ. πανεπιστημιακούς)Οι υπόλοιποι, και αυτοί που αργούν στην έκδοση αποφάσεων να είστε σίγουροι ότι δουλεύουν όχι 8ωρα αλλά 16ωρα και οι δήθεν δικαστικές διακοπές είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο: Στις διακοπές τους όλοι οι δικαστές βγάζουν(ευτυχώς για αυτούς και τον κόσμο)την εκκρεμότητα που έχει συσωρευθεί από όλη τη χρονιά. 3)Για την καθυστέρηση είναι αλήθεια ότι ευθύνονται και οι δικαστές. Από υπερβολική προσήλωση και επαγγελματισμό διηλίζουν τον κώνωπα και αναλώνονται συχνά σε μη ουσιώδεις για την υπόθεση πτυχές. Ωστόσο, κατά 70% τουλάχιστον υπεύθυνες είναι: α)η τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη δικηγορική=δικαστική ύλη. Για 3.800 δικαστές υπάρχουν 43.000 δικηγόροι, οι οποίοι φυσικά λόγω της ανεργίας που είναι συνέπεια του εξωφρενικού αριθμού τους(Ιαπωνία με 130.000.000 κατοίκους=17.000 δικηγόροι)παράγουν στην κυριολεξία εντελώς άχρηστη και περιττή ύλη: Πας σε έναν και σου λέει, α σου χρωστάει διατροφή έ. Λοιπόν θα κάνουμε ασφαλιστικά, αγωγή, μήνυση δεύτερη αγωγή για επικοινωνία τέκνου, κλπ. Μόλις τελειώσουν αυτές οι δίκες, μηνύσεις στους μάρτυρες για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση κ.ο.κ. έτσι από έναν πελάτη(μύγα)προσπαθεί να βγάλει τα έξοδα μηνός(ξύγκι). β)ο πολύ μικρός αριθμός δικαστών(3.800) και γραμματέων. Ενώ αλλού γίνονται όλα αυτά τα χρόνια συνεχείς περιττές προσλήψεις τα δικαστήρια λειτουργού ΜΟΝΙΜΩΣ με οργανικά κενά(ακόμα και αν καλύπτονταν δεν θα έφταναν, πολλώ δε μάλλον τώρα).3)η πολυνομία και η μανία του Δημοσίου να ασκεί έφεση και αναίρεση σε ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις υποθέσεις ου. 4)η φτηνή πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε συνδυασμό με την δικομανία των Ελλήνων. Αυτά για να μαθαίνουν μερικοί που ακούν και αναμεταδίδουν ότι τους πουν διάφοροι άσχετοι.Θα επανέλθω, λόγω χώρου σε άλλο σχόλιο.

Αηδιασμενος

 Και αλλα 9.000.000 δεν θα το βρουν ποτε εκτος αν λυντσαρουν με τα ιδια τους τα χερια τους προδοτες.

Maximi Dikhgoros

  Για την προνομιούχα τάξη των συμβολαιογράφων προβλέπεται τίποτε; Το πιο κλειστό επάγγελμα που υπήρξε ποτέ! Όσο για την επιτάχυνση: 1ον το αντικείμενο που θα μεταφερθεί στη συμπαθή τάξη των συμβολαιογράφων ουδόλως καθυστερεί τους Δικαστές, καθώς για την ταχεία εξυπηρέτηση του πολίτη τις αποφάσεις των εν λόγω υποθέσεων τις γράφουν οι Δικηγόροι και τις πηγαίνουν μόνο για έλεγχο και θεώρηση στους Δικαστές και έτσι οι σχετικές αποφάσεις εκδίδονται τάχιστα χωρίς ταλαιπωρία του πολίτη. 2ον οι καθυστερήσεις γενικότερα οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού -Δικαστών και Δικαστικών Υπαλλήλων- και υλικοτεχνικής υποδομής- το γνωρίζετε κύρις Υπουργέ ότι τους φακέλους και τις κόλλες για να γραφούν οι αποφάσεις των Δικαστηρίων τις καλύπτουν οι Δικηγόροι από την τσέπη τους γιατί το Υπουργείο Σας δεν διαθέτει κονδύλια για γραφική ύλη-ως όφειλε; 3ον για να μην μιλήσουμε για την ανεπάρκεια ορισμένων-επαναλαμβάνω ορισμένων- Δικαστών, τους οποίους συνήθως λούζεται η Επαρχία. Ο κος Υπουργός θα πρέπει να σκεφτεί πως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Η επαρχία δεν έχει τα κακουργήματα και τις υποθέσεις εκατομμυρίων και δεν μπορεί να εκτελεί εν ψυχρώ μία ολόκληρη επαγγελματική τάξη, χωρίς εμφανή οφέλη για τον πολίτη ή για το Δημόσιο. YΓ. και να ¨απαντήσω στο χρήστη "λογική" ότι οι δικηγόροι καθόλου δεν βγάζουν χαλαρά τα λεφτά τους και γι΄αυτό αναζητούν θέσεις με σταθερό εισόδημα για να αφήσουν τη Δικηγορία. Όσο για Δικαστές που επιστρέφουν στη Δικηγορία δεν γνωρίζω ούτε ένα και όσοι επιστρέφουν στη Δικηγορία την ασκούν από άλλο μετερίζι και για άλλους λόγους τους¨"φεύγουν"

@Λογικη

 οι μισθοι των δικαστων ειναι τεραστιοι. μη λες ανοησιες. ολοι με τζιπαρες ειναι και με πορσιδια. ολοι μενουν φιλοθεες κτλπ.. αλλου το παραμυθι. το οτι δουλευουν ειναι αληθεια. πολλες ωρες. και ειναι και αληθεια οτι παιρνουν και ατελειωτες ωρες δουλεια σπιτι κτλπ. Αλλα οι μισθοι τους ειναι εξωφρενικα υψηλοι. και δε μιλαμε για αρειοπαγιτες κτλπ γιατι εκει αμοιβονται με τεραστια ποσα. Βεβαια πρεπει να ειναι υψηλοι οι μισθοι τους για να ειναι αδιαφθοροι. γιατι αν επαιρναν 1500 που λες δε θα υπηρχε τιμιος δικαστης στην ελλαδα.

dim kass

 Δεν είναι πάντα έτσι, τον Απρίλιο του 2002 μου κατέθεσε μήνυση στο πολυάσχολο πρωτοδικείο Αθηνών η πρώην σύζυγος και προσδιορίστηκε δικάσιμος για τον Οκτώβριο του 2002 (ιδου η ταχύτητα της δικαιοσύνης) , το ότι η αντίδικος υπηρετούσε στην εισαγγελία πρωτοδικών παλιότερα αποτελεί ''απλή σύμπτωση'' και φυσικά όλοι τους έκαναν τον ανίδεο , ακόμη και αναφορά στον Αρειο Πάγο ΄΄πνίγηκε''

Λογικη

Επειδή βλέπω οι περισσότεροι δεν ξέρουν τα βασικα να ενημερώσω: -1) Στην Ελλάδα παράγονται δίκες σε αριθμό όσο η Γερμανία των 100.000.000!!! 2) Ναι υπάρχει τρέλα με τις δίκες μια και όλοι πάνε για το παραμικρό! 3)Ο αριθμός των Δικαστών είναι 1/2 από αυτο που έπρεπε να είναι μόνο για την Ελλάδα των 10.000.000 4)Κάθε Έλληνας Δικαστής βγάζει 10πλασιες δίκες από οποιοδήποτε Δικαστή στην Ευρώπη.!!!! 5)Ο Δικαστής δεν έχει άδεια ούτε ωράριο, γιατί δεν ειναι υπάλληλος με βάση το Σύνταγμα! Απλά όταν κλεινουν τα δικαστήρια το καλοκαίρι ισως να του βγεί 15 μέρες η δυνατότητα να φύγει.Στην πράξη όλοι γράφουν υποθέσεις ακόμα και το καλοκαίρι. Υπάρχουν Δικαστες που δεν έβγαλαν ουτε 1 μέρα λογω ελλείψεων. 6)Οι μισθοί τους είναι 1.500 των περισσοτερων μετα και τις μειώσεις και όπως των γιατρών 1.200 με όλα τα επιδόματα!!.,Ένώ του λιμενεργάτη 6.500, στην ΕΘΕΛ 2.500 κτλ. 6)Δεν είναι τυχαίο ότι 20% των δικαστων παραιτήθηκε και γύρισε στη δικηγορία πέρυσι και υπάρχει συνέχεια! Γιατί να δουλεύει σαν σκυλί χωρις ωράριο, χωρίς χρήματα και με μεταθέσεις συνεχώς. Σαν δικηγόρος βγάζει τα ιδια ηρεμα και ωραία! Οι παραιτήσεις συνεχίζουν! 7) Η τρόικα είπε το αυτονόητο υπάρχουν υποθέσεις που στο εξωτερικό δεν παιρνάνε από ενα Δικαστή πχ συναινετικό διαγυγιο. Εδώ όμως επειδή οι δικηγόροι τα κερδίζουν πολλά χρήματα χαλαρά λένε όχι πρεπει να μεινουν στα δικαστηρία και ποιος νιάζεται αν στο εξωτερικό απλά τα κανονίζουν οι συμβολαιογράφοι! 8)Στην Ελλάδα τους άνθρωπους με ευθύνες ,μόρφωση και γνώση κοιτάξαμε να τους διαβάλουμε και να τους εξεφτιλίζουμε αρχίζοντας από τα οικονομικά τους. Γιατί??? επειδή μάθαμε να κλεβουμε τους άλλους και το ρουσφέτι είχε αξία οχι η μόρφωση και η γνώση. Αυτή ειναι η Ελλάδα μας! 9) Οι ξένοι είπαν από μόνοι τους οι μισθοί των Δικαστών, Ιατρών ΕΣΥ και Πανεπιστημιακων είναι πολύ χαμηλοί ακόμα και για τα ελληνικα δεδομένα και τους εξαίρεσαν . Οι απλοι υπάλληλοι στις ΔΕΚΟ, υπουργείο οικονομικών και Λιμανια παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα από τους Πανεπιστημιακούς κτλ. χωρίς να υπάρχει λογική!! Όποτε καιρός ο καθένας να πάρει τα χρήματα που του αξίζουν μια και σε ενα σοβαρό κράτος οπως πχ Σουηδία, Αγγλία τα ανωτερα μισθολογικά κλιμάκια είναι οι Δικαστές, Γιατροί και Πανεπιστημιακοί! Ετσι αν τα ανωτερα κλιμάκια την Ελλάδα παιρνουν περίπου 1.500 με ολα τα επιδόματα δεν μπορεί ο οδηγός ΕΘΕΛ να παιρνει 2.500 ή στο ΟΣΕ 1.800 ή στις εφορίες 2.500. Δυστυχώς είμαστε τόσο άχρηστοι που χρειάστηκε να έρθουν οι ξένοι για να μας μάθουν την αλήθεια και να μας βάλουν να πληρώσουμε για όλα τα κακα κείμενα όλων των ετών. Ο Θεός να μας φυλάει γιατι και η κυβέρνηση αντί να κάνει κάτι σωστό κανει όλο λάθη!!!!

nikos

Τον συμφέρει να πει οτι οι δικαστικοί ήταν οι πρώτοι που άρχισαν να στέλνουν τα λεφτά τους στην Ελβετία; Όχι βέβαια. Άλλα λόγια να αγαπιώμαστε, και ούτε ίχνος τσίπας.

ANGELCORE

 Για τις κατασχέσεις, διαταγές πληρωμών, χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, μούγκα στη στρούγκα. Απλά ρίχνουν το βάρος στις εισπράξεις και τα άλλα θέματα του κάθε πολίτη............άσε τώρα. Με αυτά θα ασχολούμαστε?

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

 Μα αυτό είναι το ΚΟΛΠΟ! Μέχρι να εκδικαστούν θα έχουν πεθάνει ΟΛΟΙ οι καταγγέλοντες από πείνα!! ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ- Γνωρίζει τον τρόπο-Τολμά να τα κάνει!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης