Λιμενικό: Μείωση μεταναστευτικών ροών κατά 55% μετά τη συνεργασία ελληνικής και τουρκικής Ακτοφυλακής

Λιμενικό: Μείωση μεταναστευτικών ροών κατά 55% μετά τη συνεργασία ελληνικής και τουρκικής Ακτοφυλακής

Μέσα σε τρεις μήνες, οι ροές επταπλασιάστηκαν και τον Σεπτέμβριο του 2023, καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ έτους

limeniko
Από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και τον Απρίλιο του 2024, το Λιμενικό Σώμα έχει συλλάβει 330 διακινητές και έχει κατασχέσει 130 σκάφη με τα οποία προσπάθησαν να μεταφέρουν τους μετανάστες στις ελληνικές ακτές.

Η παράνομη μετανάστευση ήρθε στο προσκήνιο πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μείωση του μεταναστευτικού κύματος κατά 55% από τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας μετά και την συνεργασία με την τουρκική Ακτοφυλακή.

Ας πάρουμε όμως το θέμα από την αρχή.

Από τον Ιούνιο του 2023, οι μεταναστευτικές ροές παρουσίασαν κλιμακούμενη αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε τρεις μήνες, οι ροές επταπλασιάστηκαν και τον Σεπτέμβριο του 2023, καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ έτους, ως ο μήνας με τις περισσότερες αφίξεις και διασώσεις.

Κλείσιμο
Με άμεσες ενέργειες, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τον Σεπτέμβριο του 2023 ξεκίνησε να ενεργοποιεί τις συνδέσεις και τις επαφές με την Τουρκική Ακτοφυλακή. Οι επαφές είχαν ως αποτέλεσμα, την σταδιακή συγκράτηση και μείωση των ροών.

Από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2023 η μείωση ροών έφθασε το 55%

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε, τον Νοέμβριο του 2023, να ξεκινήσει εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος, με συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στην 'Άγκυρα στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ ακολούθησε το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, με υπογραφή σημαντικών συμφωνιών, μνημονίων συνεργασίας και κοινές δηλώσεις.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελληνικής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής, έλαβαν, ουσιαστικά, χώρα τον Ιανουάριο του 2024, με την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστου Στυλιανίδη στην Άγκυρα, όπου συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των αρχών του Λιμενικού - Ακτοφυλακής Ελλάδας-Τουρκίας. Από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στο παρακάτω διάγραμμα οι μεταναστευτικές ροές παρουσίασαν σημαντική μείωση από το προηγούμενο διάστημα.

* Τα στοιχεία αφορούν μέχρι και τις 16/06

Ιανουάριος μέχρι και σήμερα

Πιο αναλυτικά, τον Ιανουάριο του 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Στυλιανίδη, με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, συνοδευόμενος τόσο από τον κ. Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και επιτελικά στελέχη του Φορέα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν ενέργειες που θα αφορούν την εν γένει συνεργασία της Ελληνικής και Τουρκικής Ακτοφυλακής, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την πάταξη των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων.

Σύμφωνα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να υπάρχει εκ νέου ενεργοποίηση του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της Ελληνικής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής, με κύριο σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς επίσης και τη μεγαλύτερη αμεσότητα ενεργειών από πλευράς Τουρκικής Ακτοφυλακής σε περιστατικά παράνομης μετανάστευσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και τον Απρίλιο του 2024, το Λιμενικό Σώμα έχει συλλάβει 330 διακινητές και έχει κατασχέσει 130 σκάφη με τα οποία προσπάθησαν να μεταφέρουν τους μετανάστες στις ελληνικές ακτές.

Παράλληλα δόθηκαν και σχετικές οδηγίες-εντολές προς τα πληρώματα σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ώστε αυτά να επιχειρούν λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προκειμένου να εντοπίζουν έγκαιρα και να ενημερώνουν τα σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής προκειμένου να επιλαμβάνονται των περιστατικών.

Το επόμενο χρονικό διάστημα έχει προγραμματιστεί μεταξύ άλλων, συνάντηση μεταξύ Περιφερειακών Διοικητών και Λιμεναρχών της Ελληνικής και Τουρκικής Ακτοφυλακής, η οποία θα λάβει χώρα στο νησί της Χίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθεί με κάθε λεπτομέρεια η επικοινωνία και η συνεργασία σε τοπικό επίπεδο μεταξύ Λιμεναρχών ή και περιφερειακών Διοικητών, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση του φαινομένου της μετανάστευσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι αντιφάσεις της απολογίας Λύτρα, ο… περίπατος στην Ευελπίδων και η παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τη μη προφυλάκισή του

Συμφωνία... προσεχώς για τα αξιώματα στην ΕΕ - Το «αγκάθι» με τη μισή θητεία Κόστα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χειρουργείο στον Εμπαπέ - Σε κίνδυνο η παρουσία του στο Euro 2024
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης