Υπογεννητικότητα: Σύγχρονη «απειλή» με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες

Υπογεννητικότητα: Σύγχρονη «απειλή» με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες

Τι ειπώθηκε στην επιστημονική μερίδα με θέμα «Υπογεννητικότητα – Υπογονιμότητα: Ανησυχίες – Προβληματισμοί – Πρόληψη - Πρόταση: Μαζικός έλεγχος ΑΜΗ»

imerida
Μια σύγχρονη «απειλή», με δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει άμεσα στρατηγική αντιμετώπισης από την Πολιτεία, χαρακτηρίστηκε η υπογεννητικότητα από τους ειδικούς που συμμετείχαν στην επιστημονική μερίδα με θέμα «Υπογεννητικότητα – Υπογονιμότητα: Ανησυχίες – Προβληματισμοί – Πρόληψη - Πρόταση: Μαζικός έλεγχος ΑΜΗ» που πραγματοποιήθηκε προχθές, Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και το ΕΚΑΠΤΥ.

Οι αιτίες της υπογεννητικότητας είναι πολλές και σύνθετες. Ανάμεσα σε αυτές, είναι και η ηλικία που επιλέγουν τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, η οποία λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής μετατίθεται συνεχώς χρονικά με όσα αυτό συνεπάγεται για την αναπαραγωγική υγεία ανδρών και γυναικών.

Η πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής που διατυπώθηκε στη διάρκεια της ημερίδας ήταν σαφής και στοχευμένη: Να δίδεται η δυνατότητα στις νέες γυναίκες να υποβάλλονται δωρεάν μέσω ολοκληρωμένης παρέμβασης σε μια απλή αιματολογική εξέταση για τη μέτρηση της αντιμυλέριου ορμόνης, επονομαζόμενης ΑΜΥ, που θεωρείται ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης του αποθέματος ωαρίων.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, κ. Κωνσταντίνος Πάντος, η συγκεκριμένη εξέταση στην Πορτογαλία έχει ενταχθεί στο πλαίσιο ενός εθνικού ελέγχου για το μειωμένο Ωοθηκικό Απόθεμα, στον πληθυσμό γυναικών ηλικίας 25–30 ετών. «Αυτό που αναδείχθηκε είναι ότι εάν οι γυναίκες γνώριζαν ότι είχαν μειωμένα επίπεδα AMH, το 83% θα άλλαζε τα αναπαραγωγικά σχέδια, με το 35,9% να σκέφτεται να επιταχύνει την πρώτη εγκυμοσύνη και ένα σημαντικό ποσοστό 27,5% θα εξέταζε την κρυοσυντήρηση ωαρίων. Επίσης επέφερε και μείωση 9,3 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας Υπόλόγω της έγκαιρης τεκνοποίησης και της αποφυγής άσκοπων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» υπογράμμισε ο κ. Πάντος.

Από την πλευρά του, ο Προέδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Γιώργος Πατούλης, δεσμεύθηκε για την πλήρη ενημέρωση, μέσω των δύο θεσμικών φορέων, σχετικά με τη αναγκαιότητα της διενέργειας της ΑΜΗ, «ώστε τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά θα διαθέσουμε και 100 δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες».

patoulis
Γιώργος Πατούλης


«Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής δρομολογεί δωρεάν εξετάσεις ΑΜΗ για τις γυναίκες της πόλης μας. Πρόκειται για μια ουσιαστική δράση για να στηρίξουμε την τοπική μας κοινωνία στο δημογραφικό πρόβλημα, την υπογεννητικότητα, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τη χειραφέτηση της γυναίκας» δήλωσε η κ. Αιμιλία Τζίβα, Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου.

Ο κ. Χρήστος Λούμπιας, Ειδικός Μαστολόγος, Χειρουργός Μαστού, Επ. Συν/της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αντιδήμαρχος Κηφισιάς, ανέφερε ότι «ο Δήμος Κηφισιάς, πρωτοπόρος, εντάσσει τη μέτρηση της ΑΜΗ σαν πρωτόκολλο πρόληψης της υπογονιμότητας στα ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κηφισιάς».


Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννης Μυλωνάκης και Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, οι οποίοι θα φροντίσουν για την ενημέρωση των συμπολιτών τους.


Η λύση της κρυοσυντήρησης ωαρίων

Ιδιαίτερη αίσθηση κατά τη διάρκεια της ημερίδας προκάλεσαν οι προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που είτε ακολούθησαν το δρόμο της εξωσωματικής λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης είτε της κρυοσυντήρησης ωαρίων ώστε να διασφαλίσουν τη γονιμότητά τους και να οργανώσουν τη ζωή τους.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση της τηλεπαρουσιάστριας κυρίας Κατερίνας Καινούριου λέγοντας «έχω κάνει ένα τεράστιο δώρο στον εαυτό μου. Έχω καταφέρει και έχω καταψύξει, με δυσκολία βέβαια, γιατί και πάλι ήμουν μεγάλη, κάποια ωάρια. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε κάποιες χώρες της Ευρώπης η ΑΜΗ και η κατάψυξη ωαρίων γίνεται από την ηλικία των 18 ετών».

pantos-kainourgiou
Κωνσταντίνος Πάντος - Κατερίνα Καινούργιου
Κλείσιμο


Η ποινικολόγος κυρία Ιωάννα Παναγοπούλου, καταθέτοντας κι αυτή την προσωπική της μαρτυρία, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι για μια γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα να τις δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία για να το επιτύχει.


Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η Υφυπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπιδάκη, χαιρέτισαν τις εργασίες της ημερίδας με διαδικτυακό μήνυμα δηλώνοντας αρωγοί της προσπάθειας αυτής, η οποία προάγει το γενικότερο πλαίσιο πρόληψης υγείας στη χώρα μας.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Έλενα Ράπτη αναφερόμενη στην Ιατρικώς υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στην Ελλάδα τόνισε: «Παρόλο που η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, το ωοθηκικό απόθεμα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία οικογένειας. Η αντίληψη ότι οι μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να καλύψουν το κενό του μειωμένου ωοθηκικού αποθέματος, είναι λάθος. Πολλά ζευγάρια, όμως, μη λαμβάνοντας έγκαιρα υπόψη τα επίπεδα της ΑΜΗ στον οικογενειακό τους προγραμματισμό υποβάλλονται σε πολλαπλούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης με ψυχολογική, σωματική και οικονομική εξάντληση».

rapti
Έλενα Ράπτη


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Καθηγητής κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης δήλωσε ότι η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής με πρωτοβουλίες τέτοιου είδους θα συνεχίσει το κοινωνικό της έργο της, περισσότερο δυνατή από την στήριξη των αρμοδίων φορέων.

Η Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ κ. Αικατερίνη Φουντεδάκη, στο περιθώριο στης εισήγησής της «Νέες μορφές οικογένειας και απόκτηση παιδιού» είπε: «ο εφησυχασμός και η γενική αισιοδοξία του Millenium βοήθησε σε πολλά πράγματα αλλά δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού σε ολόκληρο τον Δυτικό Κόσμο καθώς είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα».


Η Πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ κ. Ελευθερία Πικρού – Μωραϊτάκη αναφέρθηκε στο αναπαραγωγικό δικαίωμα της σύγχρονης Ελληνίδας και ζήτησε να «αγκαλιάσουμε την γονιμότητα με τον σωστό τρόπο». Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής Ψυχίατρος – Σεξολόγος κ. Θάνος Ασκητής, έκλεισε την ημερίδα λέγοντας ότι «πρέπει να συνδέσουμε τη βιολογική πραγματικότητα με την ψυχική μας ταυτότητα και η κοινωνία, που είμαστε εμείς οι ίδιοι, θα μπορέσει να δράσει ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια πιο σημαντική χώρα, μια Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε».

Ειδήσεις σήμερα:

Λύτρας: Συγκλονίζει η κατάθεση της συζύγου του για τον ξυλοδαρμό - «Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει»

Αναστάτωση σε πτήση της Air New Zealand - Δύο τραυματίες από σφοδρές αναταράξεις

Επίθεση θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενη στο Λιμένι - Δέχθηκε ισχυρό δάγκωμα, δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης