Διχασμός στη Σύρο για έναν αργαλειό του 1910 - Ο Δήμος τον παραχώρησε δωρεάν σε ιδιώτη

Διχασμός στη Σύρο για έναν αργαλειό του 1910 - Ο Δήμος τον παραχώρησε δωρεάν σε ιδιώτη

Όπως καταγγέλλεται, το μοναδικό έκθεμα του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης παραχωρήθηκε, χωρίς γνωμοδότηση της επιτροπής πολιτισμού του Δήμου και χωρίς τη γνωμοδότηση του Συλλόγου των Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης

argaleios
Διχασμένη είναι η τοπική κοινωνία της Σύρου μετά την απόφαση του Δήμου να παραχωρήσει δωρεάν για 15 χρόνια σε ιδιώτη, έναν πλήρως αποκαταστημένο μηχανικό κλωστοϋφαντουργικό αργαλειό του 1910. Το μοναδικό έκθεμα του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης παραχωρήθηκε, χωρίς γνωμοδότηση της επιτροπής πολιτισμού του Δήμου και χωρίς τη γνωμοδότηση του Συλλόγου των Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούποληςλ, όπως καταγγέλλεται.

Μιλώντας στο protothema.gr η κα Μαργαρίτα Καλουτά, πρόεδρος του Συλλόγου, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου όπου εγκρίθηκε η απόφαση της αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Θωμαής Μενδρινού να παραχωρηθεί δωρεάν ο αργαλειός σε ιδιώτη, ο οποίος έχει ιδρύσει το Μουσείο Κλωστουφαντουργίας Ερμούπολης, δεν λήφθηκαν υπόψιν οι επιστολές τεσσάρων εξεχόντων μελών της κοινωνίας του νησιού τις οποίες κατέθεσε, αλλά και την πρόταση του εφοπλιστή κ. Νίκου Πατέρα για αναλάβει το κόστος συντήρησης του εκθέματος. “Κατέθεσα στο προεδρείο τέσσερις επιστολές των Χρήστου Λούκου , Μιχάλη Πατέρα, Νίκου Μπελαβίλα και Άννας Μαυροειδή, μέσω των οποίων άπαντες εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην παραχώρηση του αργαλειού, μαζί με μια ακόμη, στην οποία ο κ. Νίκος Πατέρας εξέφραζε την βούληση του να καλύψει ο ίδιος όλα τα έξοδα της αποκατάστασης του εκθέματος. Αυτή η απόφαση του Δήμου είναι απαράδεχτη και διχάζει την τοπική κοινωνία. Ο Σύλλογός μας δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα ως έχει και θα προχωρήσει σε όποιες ενέργειες απαιτούνται προκειμένου το έκθεμα να βρίσκεται στο Βιομηχανικό Μουσείο. Σε ανάρτησή του ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας ανέφερε μεταξύ άλλων «ο δήμος Σύρου αποφάσισε να παραχωρήσει σε ιδιώτη ένα από τα καλά “κομμάτια” της συλλογής, μία κλωστοϋφαντουργική μηχανή της δεκαετίας του 1910, επικαλούμενος την αδυναμία του να τη συντηρήσει και να τη στεγάσει όπως και τα υπόλοιπα σπάνια ιστορικά μηχανολογικά τεκμήρια. Ο Δήμος δεν είναι ιδιοκτήτης των συλλογών, των μνημείων και των ιστορικών τεκμηρίων με την έννοια του αγοραστή/πωλητή. Είναι θεματοφύλακας για λογαριασμό της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλων μας. Δηλαδή δεν μπορεί ούτε να πουλήσει, ούτε να νοικιάσει, ούτε να παραχωρήσει οπουδήποτε ένα από τα τμήματα της συλλογής, πολύ δε περισσότερο σε έναν ιδιώτη για ουσιαστικά εμπορική χρήση. Η συλλογή και η συγκεκριμένη μηχανή, είναι αρχαιολογική στην κυριολεξία, καθώς εμπίπτει στον Αρχαιολογικό Νόμο και ο Δήμος Σύρου είναι ο διαχειριστής και ο φύλακάς της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε αυτές τις δράσεις με αποκλειστικό σκοπό την μουσειακή ανάδειξη με τους όρους που περιέγραψα πιο πάνω.

Η απόφαση παραχώρησης τμήματος των μουσειακών συλλογών σε ιδιώτη δυσφημεί τη Σύρο, την κοινωνία της και αποτελεί ύβρι για όλες και όλους αυτούς οι οποίοι από την κρίση του ’90 έως τώρα μόχθησαν για τη διάσωση και την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της όμορφης πόλης και του νησιού σας. Παρακαλώ θερμά, παίρνοντας το θάρρος με την ιδιότητα μου ως πρώτου διευθυντή του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, να ανακαλέσετε άμεσα την απόφασή σας και να μεριμνήσετε για την ολοκλήρωση του έργου της συντήρησης και της ανάδειξης της συλλογής”.

Όπως εξήγησε στην τοπική ιστοσελίδα koinignomi.gr η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Μενδρινού ο παλιός αργαλειός είναι μέρος του πρώην εργοστασίου Ζησιμάτου θα “επιστρέψει” στον χώρο που λειτούργησε, ώστε να αποτελέσει ένα επιπλέον έκθεμα, το οποίο θα συντηρηθεί με ευθύνη και έξοδα του ιδιώτη, χωρίς πλέον να παραμένει “παροπλισμένο” στη δημοτική αποθήκη Βελισσαρόπουλου. Αυτή είναι και η πρόθεση του Δημήτρη Σταυρακόπουλου, την οποία έχει εκφράσει με σχετική επιστολή του στον Δήμο και αναμένει τις αποφάσεις. “Είναι στην περιουσία του Δήμου και πήρα την απόφαση να εισηγηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει να παραχωρηθεί δωρεάν για 15 χρόνια, με σκοπό να αναδειχθεί αυτός ο αργαλειός και να συντηρηθεί. Σήμερα δεν είναι σε λειτουργία κι έχω σχετικά έγγραφα. Σκοπός είναι να υπάρξει μία σύνδεση με το Βιομηχανικό Μουσείο, ώστε ένας επισκέπτης στο πρώην εργοστάσιο Ζησιμάτου να πληροφορείται για την ύπαρξη του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου για να το επισκέπτεται. Στο μηχάνημα θα υπάρχει ειδική ενημερωτική πινακίδα για το Βιομηχανικό Μουσείο”, ανέφερε επίσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Καλλιθέα με τον νεκρό 23χρονο - Έχασε τον έλεγχο και χτύπησε το λεωφορείο από πίσω

Ευρωεκλογές: Ο στόχος της ΝΔ και το ντέρμπι για τη δεύτερη θέση - Ο φόβος της αποχής, στο 10% οι αναποφάσιστοι

Το σούπερ δείπνο που ανέβασε ο Σπηλιωτόπουλος με Λαζόπουλο, Ασημακόπουλο, Μπεκατώρου και άλλους - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης