ΕΚΠΑ: Υπέρ της δημιουργίας παραρτήματος στην Κύπρο το 88% της κοινωνίας

ΕΚΠΑ: Υπέρ της δημιουργίας παραρτήματος στην Κύπρο το 88% της κοινωνίας

Τι δείχνει έρευνα της ALCO - «Από τους κύριους στόχους η διεθνοποίηση, η Σύγκλητος έλαβε απόφαση για εκκίνηση της διαδικασίας ίδρυσης παραρτήματος του Πανεπιστημίου στην Κύπρο», λέει ο πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος

ekpa_maketa
Συντριπτικά υπέρ της δημιουργίας παραρτήματος του Ε.Κ.Π.Α. τάσσεται η κοινωνία στην Κύπρο. Σχεδόν οι 9 στους 10 Κύπριους θεωρούν θετικό βήμα την ίδρυση παραρτήματος.

Απολύτως σαφής είναι η εικόνα των ευρημάτων της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ALCO, για τις αντιλήψεις της Κυπριακής κοινωνίας σε σχέση με την ίδρυση παραρτημάτων πανεπιστημίων από άλλες χώρες, καθώς και σε σχέση με τη στάση της απέναντι στην προοπτική δημιουργίας παραρτήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την εικόνα που έχει για το Ε.Κ.Π.Α.

Συγκεκριμένα, το σύνολο, σχεδόν, της Κυπριακής κοινωνίας (88%), θεωρεί ότι η δημιουργία παραρτημάτων πανεπιστημίων άλλων χωρών έχει θετική επίδραση, τόσο στο επίπεδο σπουδών στην Κύπρο, όσο και στην Κυπριακή οικονομία. Επίσης, σχεδόν καθολικό (87%), είναι το ποσοστό όσων τοποθετούνται θετικά στην προοπτική δημιουργίας παραρτήματος Ελληνικού Πανεπιστημίου στην Κύπρο.

Εντυπωσιακά θετική είναι η εικόνα του Ε.Κ.Π.Α. και σχεδόν καθολική (87%) η θετική αντιμετώπιση της δημιουργίας παραρτήματος του στην Κύπρο.

Κλείσιμο
Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο Ε.Κ.Π.Α. δεν αποδίδεται μόνο το χαρακτηριστικό της ιστορίας / φήμης (85%), αλλά και εκείνα της ποιότητας σπουδών (72%), του υψηλού κύρους πτυχίου (76%) και, σε μικρότερο αλλά όχι μικρό βαθμό (61%), του κύρους του διδακτικού του προσωπικού.

Συνολικά, τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν ένα ιδιαιτέρως θετικό περιβάλλον για τη δημιουργία παραρτήματος του Ε.Κ.Π.Α. στην Κύπρο. Περιβάλλον που διαμορφώνεται αφ’ ενός από την καθολική θετική αντίληψη για τη λειτουργία παραρτημάτων πανεπιστημίων άλλων χωρών - αντίληψη που στηρίζεται και στα βιώματα των Κυπρίων - και αφ’ ετέρου από την εξαιρετική εικόνα του ίδιου του Ε.Κ.Π.Α.

Το κοινωνικό αυτό περιβάλλον, συνιστά ιδιαιτέρως θετική βάση στήριξης για να προχωρήσει το Ε.Κ.Π.Α. σε μία τέτοια κίνηση.

«Διεθνοποίηση και εξωστρέφεια αποτελούν κύριους στόχους»

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος τονίζει σχετικά με το θέμα: «Η διεθνοποίηση και η εξωστρέφεια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), του πρώτου Πανεπιστημίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους. Πρόσφατα ανακοινώσαμε νέες διμερείς σχέσεις και συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Αμερικής (όπως το Harvard, Yale κ.ά.), της Ευρώπης (όπως η Σορβόννη) και της Ασίας. Η ίδρυση παραρτημάτων του Πανεπιστημίου στο εξωτερικό είναι ένα ακόμα βήμα στη διεθνοποίηση του. Το πρώτο βήμα έγινε με τη σημαντική απόφαση της Συγκλήτου να εκκινήσει τις προκαταρκτικές διαδικασίες για ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος του Πανεπιστημίου στην Κύπρο. Το Ε.Κ.Π.Α. διαθέτει ένα ισχυρότατο όνομα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης παγκόσμια με σχολές και τμήματα με υψηλότατες διεθνείς αξιολογήσεις. Η πρόταση για ίδρυση Παραρτήματος στην Κύπρο, πέρα από τους σαφείς εθνικούς λόγους, θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου λειτουργώντας ως γέφυρα διασύνδεσης για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου σχέσεων και συνεργασιών, και λειτουργώντας ως αδιαμφισβήτητου πρεσβευτή προβάλλοντας τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Επιπλέον, θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την εκπαίδευση των κύπριων φοιτητών αλλά και στην προσέλκυση φοιτητών από την Ασία και την Αφρική. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η κοινωνία της Κύπρου είναι ιδιαίτερα θετική στην ίδρυση του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Χωρίς μποφόρ, με κοντομάνικο στα νησιά, αλλά με ομπρέλα στα βόρεια ορεινά - Η πρώτη πρόβλεψη για το Πάσχα

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων και αναστάτωση στους επιβάτες

Ξεσπά ο αδερφός του Γιάννη Καλλιάνου για τον θάνατο του πατέρα τους: Δεν υπάρχει ΕΣΥ, ας έρθει ο πρωθυπουργός να μου πει το αντίθετο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης