Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Η πρώτη χρηστική εφαρμογή κινητού myAUEB

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Η πρώτη χρηστική εφαρμογή κινητού myAUEB

Πρύτανης ΟΠΑ Δημήτρης Μπουραντώνης – «Η MyAUEB app είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Πανεπιστημίου»

panepistimio_arthrou
Η myAUEB είναι η πρώτη ολοκληρωμένη εφαρμογή κινητού σε ελληνικό ΑΕΙ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


«Ο κόσμος του ΟΠΑ στο κινητό σου». Με αυτή τη φράση, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάζει το myAUEB, τη νέα εφαρμογή για κινητό, που σχεδιάστηκε ειδικά για προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες, σήμερα, 24/4.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εφαρμογή προπτυχιακών σπουδών, που συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Πανεπιστημίου και με εξωτερικά πληροφοριακά συστήματα, παρέχοντας προσωποποιημένη πληροφόρηση για ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δυνατοτήτων όπως ψηφιακό ημερολόγιο με το καθημερινό πρόγραμμα μαθημάτων, ανακοινώσεις για εργασίες και εξετάσεις, υπενθυμίσεις για όλες τις προθεσμίες υποβολής εργασιών, ανάλυση της προόδου φοίτησης με προβολή της βαθμολογίας αλλά και προβολή του ποσοστού ολοκλήρωσης των μαθημάτων για την απόκτηση πτυχίου. Επιπλέον, παρέχονται άμεσες ειδοποιήσεις (Push Notifications) για έκτακτες αλλαγές στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου ή σημαντικά νέα.

Η διαχείριση των ειδοποιήσεων του χρήστη είναι προσωποποιημένη.

Η εμπειρία των φοιτητών

Στη διαμόρφωση της εφαρμογής συμμετείχαν εξαρχής φοιτητές του ΟΠΑ.

Κλείσιμο
«Περίπου δύο χρόνια πριν, μας κάλεσαν από το πανεπιστήμιο να συμμετάσχουμε σε μία νεοσύστατη ομάδα, η οποία – μεταξύ άλλων – θα ανέπτυσσε μία εφαρμογή για να συνδέονται εύκολα οι φοιτητές με το πανεπιστήμιο», αρχίζει να λέει ο Αλέκος Γεωργούλιας, απόφοιτος πλέον του ΟΠΑ. «Όραμά μας, ήταν η εφαρμογή να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες όλων μας. Μιλήσαμε με φοιτητές, συγκεντρώσαμε ιδέες, είδαμε αντίστοιχες εφαρμογές σε ορισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού και συλλέξαμε πληροφορίες. Ακολούθησαν πολλές συζητήσεις, μαζευόμασταν και Σάββατα… Καταλήξαμε σε ορισμένες απαιτήσεις, οι οποίες θα ήταν πολύ βοηθητικές και αναγκαίες για το μέσο φοιτητή. Κι αφού ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό, παραδώσαμε τις ιδέες μας προς ανάπτυξη», συνεχίζει. Ειδικότερα, για τον σχεδιασμό του myAUEB ακολουθήθηκε η επιστημονική μεθοδολογία σχεδίασης νέων και καινοτόμων ψηφιακών μέσων, δηλαδή πραγματοποιήθηκε έρευνα αντίστοιχων εφαρμογών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καταγραφή των αναγκών και των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων και προσδιορισμός προδιαγραφών με βάση τις ανάγκες του φοιτητικού πληθυσμού. Η αποτύπωση αναγκών και προδιαγραφών έγινε με τη μέθοδο σχεδίασης με ανθρωποκεντρικό τρόπο σκέψης (design thinking) με τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων φοιτητών και φοιτητριών, αποφοίτων και εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο.

Η Μαρία Μπουρλή, επίσης απόφοιτος ΟΠΑ από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση πληροφοριακά συστήματα, συμμετείχε ενεργά στην ομάδα: «Το εγχείρημα είναι πραγματικά πρωτοποριακό, επειδή το ΟΠΑ ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο, που όχι μόνο έφτιαξε την εφαρμογή αλλά και που ενέταξε τους φοιτητές σε όλη τη διαδικασία από την αρχή ως το τέλος - μπήκαμε στην υλοποίηση της ιδέας ως business partners και ξεκινήσαμε με ένα φύλλο χαρτί. Προσπαθούσαμε να φανταστούμε την εμπειρία του χρήστη, το interface, το design της εφαρμογής. Μίας εφαρμογής, που κυριολεκτικά ‘ράφτηκε’ επάνω στα μέτρα των φοιτητών».
«Ως ‘πιλοτικός’ χρήστης, δοκίμασα την εφαρμογή και διαπίστωσα πως είναι πολύ λειτουργική. Δεν υστερεί σε τίποτε σε σχέση με άλλες, διαδεδομένες και πολυκατεβασμένες εφαρμογές ενώ είναι πολύ βοηθητική για τους φοιτητές, επειδή κάνει εύκολη τη ζωή τους. Αντί να μπαίνουν κάθε μέρα στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου για ενημέρωση σε κάθε θέμα, τώρα έχουν τα πάντα στο κινητό ανά πάσα στιγμή», υπογραμμίζει ο κ.Γεωργούλιας.

Το περιεχόμενο

Το myAUEB έρχεται να ενισχύσει την εμπειρία των φοιτητών και των φοιτητριών με το Πανεπιστήμιο με βάση τη σύγχρονη πολυ-καναλική επικοινωνία, δηλαδή την παροχή της απαραίτητης πληροφορίας από το Πανεπιστήμιο μέσα από τα κανάλια, στα οποία βρίσκονται και χρησιμοποιούν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του.
Ένα σύνολο των ψηφιακών υπηρεσιών επιστρατεύονται για να κάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερη: πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες φοίτησης ανά έτος, ψηφιακή επικοινωνία με τη Γραμματεία Τμήματος με δυνατότητα αποστολής αιτημάτων, σύνδεση με e-Class και με e-Γραμματεία, απευθείας επικοινωνία με email διδασκόντων όπως και με το πρόγραμμα Evdoxos. Απευθείας σύνδεση με τα Social Media του ΟΠΑ. Ενημέρωση για το menu σίτισης της Φοιτητικής Λέσχης.

Επιπλέον, επειδή κύριο μέλημα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η ακόμα καλύτερη διασύνδεση των φοιτητών και φοιτητριών με την αγορά εργασίας, μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής δίνει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για ευκαιρίες άμεσης απασχόλησης με αναλυτική παρουσίαση της εταιρείας, των προϋποθέσεων και των παροχών κάθε θέσης εργασίας καθώς και δυνατότητα ψηφιακής αποστολής αίτησης και βιογραφικού για τη θέση επιλογής.

Εφαρμογή διαθέσιμη για όλα τα κινητά

Το myAUEB είναι η πρώτη ολοκληρωμένη εφαρμογή για κινητό σε ελληνικό πανεπιστήμιο, που είναι διαθέσιμη στα Google και Apple stores.
Η εφαρμογή, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την COSMOTE και την εταιρεία digital marketing White Space, είναι ειδικά σχεδιασμένη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να είναι εύχρηστη και ελκυστική και έχει ήδη συγκεντρώσει πολύ θετικά σχόλια από τις ομάδες φοιτητών, που συμμετείχαν τόσο στον αρχικό σχεδιασμό όσο και στις δοκιμαστικές φάσεις ανάπτυξής της.

Με αφορμή την παρουσίαση του myAUEB, o Πρύτανης του ΟΠΑ Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, δήλωσε: «Μια από τις στρατηγικές μας προτεραιότητες είναι η παροχή ενός αναβαθμισμένου πανεπιστημιακού περιβάλλοντος, το οποίο επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων με την ψηφιακή αναβάθμιση. Με επίκεντρο τον φοιτητή και τη φοιτήτρια του ΟΠΑ, παρέχουμε ένα σύστημα με ολοκληρωμένη πληροφόρηση για όλες τις πτυχές των προπτυχιακών σπουδών, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Πανεπιστημίου».

Την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου καταγράφει ο υπεύθυνος του έργου, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Υποδομών του ΟΠΑ Καθηγητής Κώστας Δράκος. Όπως αναφέρει ο ίδιος, πρόκειται για ένα έργο, το οποίο «έχει στόχο να αλλάξει την εμπειρία φοίτησης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η εφαρμογή αποτελεί ένα μοναδικό σημείο πληροφόρησης που περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών προπτυχιακών σπουδών. Προσφέρει άμεση και ολοκληρωμένη πληροφόρηση, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τη σύνδεση των φοιτητών και των φοιτητριών με το Πανεπιστήμιο, επισφραγίζοντας τη σταθερή επιδίωξή μας για παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών».

«Ήταν μία ανεκτίμητη εμπειρία για μένα το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπειρία, που απέκτησα μέσα από τη συμμετοχή μου στη διαδικασία, ήταν κάτι που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα όταν έκανα αιτήσεις για επαγγελματικές ευκαιρίες που έβρισκα - ενθουσιάζονται όταν το βλέπουν στο βιογραφικό μου», αποτυπώνει τις εντυπώσεις της η Μαρία Μπουρλή, για να προσθέσει: «Ήταν μεγάλη τιμή να συμμετάσχω σε κάτι τόσο πρωτοποριακό και να ξέρω ότι η ομάδα μας έβαλε ένα λιθαράκι στο να βοηθήσει το πανεπιστήμιο να εξελιχθεί. Όσο συνεισφέρουμε στην εξέλιξη του πανεπιστημίου, τόσο εξελισσόμαστε κι εμείς ως επαγγελματίες - το φροντίζουμε για να μας φροντίζει».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης