Αφιέρωμα: O χάρτης του ελληνικού κρασιού 2024 - Σπουδαία λευκά και ροζέ από το Αιγαίο
krasia_nisia_xr

Αφιέρωμα: O χάρτης του ελληνικού κρασιού 2024 - Σπουδαία λευκά και ροζέ από το Αιγαίο

Ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης επιλέγει τις αγαπημένες του ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και παρουσιάζει ένα προς ένα 150 ελληνικά λευκά και ροζέ κρασιά που επιλέγει ως τα αγαπημένα του για τη φετινή χρονιά

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λίστα που περιλαμβάνει ετικέτες από κάθε περιοχή της Ελλάδας και καλύπτει όλο το εύρος των ποικιλιών που καλλιεργούνται στην χώρα μας.

Στο α' μέρος παρουσιάζουμε σήμερα τα καλύτερα κρασιά του Αιγαίου:

Potamisi 2023

Vaptistis Winery

potamisi-2023-2

Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Άσπρο Ποταμίσι 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Φαλατάδο, Στενή και Μέση Τήνου
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Κυκλάδες
Τιμή λιανικής: 24,00€

Γιατί ξεχωρίζει:
Ένα Ποταμίσι από την Τήνο και από την ομάδα του οινοποιείου Βαπτιστή που δείχνει έναν λίγο διαφορετικό χαρακτήρα. Έχουμε ένα κρασί αρκετά πληθωρικό, γεμάτο και ενδείξεις ότι μπορεί να παλαιώσει στη φιάλη για μια τετραετία.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από αμπελώνες με ηλικίες μεταξύ 60 και 90 ετών που βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα της Τήνου. Η καλλιέργεια βασίζεται περισσότερο στην παραδοσιακή αμπελουργία και στην οινοποίηση εφαρμόστηκε μια ποικιλία από τεχνικές. Η μισή ποσότητα ζυμώθηκε σε τσιμεντένια δοχεία με ζύμες του περιβάλλοντος και η άλλη μισή ποσότητα σε ανοξείδωτες δεξαμενές με επιλεγμένες ζύμες εμπορίου. Μετά το πέρας των ζυμώσεων το 20% του χαρμανιού περνάει σε καινούριο βαρέλι γαλλικής δρυός.
Προτεινόμενο πιάτο: Αχινοσαλάτα.


White 2022
Santa Thecla

santa-thecla-2022


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Σεριφιώτικο, Αηδάνι, Ασύρτικο και τοπικές Σεριφιώτικες
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Σέριφος
Κατηγορία οίνου: Ποικιλιακός οίνος
Τιμή λιανικής: 16,80€

Γιατί ξεχωρίζει: Από τη Σέριφο ένα εξαιρετικό κρασί, χαρμάνι τοπικών ποικιλιών όπως το Σεριφιώτικο, το Ασύρτικο και η Κοντούρα, ενώ για άλλη μία φορά βλέπουμε στην ετικέτα τον ιδιαίτερο όρο «field blend», δηλαδή χαρμάνι ποικιλιών μέσα στη φύτευση μέσα στον αμπελώνα. Αυτό το κρασί έχει περισσότερο δύναμη παρά φινέτσα, όμως η πολυπλοκότητά του σχεδόν μας κάνει να αναρωτιόμαστε πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από παλιά αυτόριζα φυτά σε διαμόρφωση απλωταριάς (παραδοσιακή κυκλαδίτική) και από νεότερα γραμμικά αμπέλια. Το υψόμετρο κυμαίνεται από 350 έως 500 μέτρα και τα κλήματα βρίσκονται σε αναβαθμίδες με ξερολιθιές. Οι μοναδικές προθήκες είναι το θειάφι και ο χαλκός. Το κρασί ζυμώνει με επιλεγμένες ζύμες ουδέτερου χαρακτήρα και ωριμάζει έξι μήνες με τις οινολάσπες σε ανοξείδωτη δεξαμενή.
Προτεινόμενο πιάτο: Ψαρόσουπα από σκορπίνα.


Tria Ampelia 2021
Oeno P*

tria-ampelia-2021


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός,
ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Ακρωτήρι, Μεγαλοχώρι και
Φηρά Σαντορίνης
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σαντορίνη
Τιμή λιανικής: 70,70€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Πάρις Σιγάλας, μετά την πώληση του κτήματος Σιγάλα στην ομάδα του κτήματος Κυρ-Γιάννη από τη βόρεια Ελλάδα, αποφάσισε να συνεχίσει να δημιουργεί καταπληκτικά κρασιά κι έτσι ίδρυσε το Οίνος Π, ένα πραγματικά boutique οινοποιείο που παράγει ελάχιστες ποσότητες κάποιον ακριβών κρασιών. Όπως λέει ο ίδιος ο Πάρις, «σε αυτό μου το εγχείρημα θέλω να αγγίξω τη μοναδική πλευρά του Ασύρτικου που δεν κατάφερα να αγγίξω μέχρι στιγμής, την κομψότητα».

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από επιλεγμένα αμπέλια. Για την παραλαβή του χυμού χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακό κάθετο πιεστήριο της Καμπανίας. Κάθε αμπελοτεμάχιο οινοποιήθηκε χώρια σε πήλινους αμφορείς των 1.600 και 750 λίτρων. Μετά την αλκοολική ζύμωση ακολούθησε ωρίμαση 18 μηνών στους αμφορείς. Το κρασί εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο.
Προτεινόμενο πιάτο: Σφυρίδα με σταμναγκάθι.

Terrasea 2021
Mikra Thira

terassea-2021


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός,
ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Θηρασιά
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σαντορίνη
Τιμή λιανικής: 60,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Βασίλης Τσακτσαρλής και ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, η ομάδα πίσω από τη Βίβλια Χώρα, μας έχει συνηθίσει σε συναρπαστικά πράγματα. Πήγαν στην πιο δημοφιλή ΠΟΠ λευκών κρασιών της Ελλάδας, τη Σαντορίνη, επέλεξαν την Ιωάννα Βαμβακούρη ως τη ραχοκοκαλιά του νέου εγχειρήματος και πήγαν απέναντι στη Θηρασιά. Εδώ o πρώτος οίνος από τη Σαντορίνη που παράγεται αποκλειστικά από σταφύλια Θηρασιάς.

Μέθοδος παραγωγής: Στο έδαφος της Θηρασιάς, που είναι πλούσιο σε πυριτικά άλατα, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και φτωχό σε άζωτο, κυριαρχούν η ελαφρόπετρα και η ηφαιστιογενής στάχτη. Το 80% του χυμού ζυμώθηκε σε ανοξείδωτες δεξαμενές και το υπόλοιπο 20% σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Η αλκοολική ζύμωση ολοκληρώθηκε σε θερμοκρασίες μεταξύ 16 και 18℃ και η ακόλουθη ωρίμαση διήρκησε τέσσερεις μήνες.
Προτεινόμενο πιάτο: Φιλέτο λαβράκι με μπρόκολο στον ατμό.

Ammonite 2022
Gaia

ammonite-2022


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Σαντορίνη
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σαντορίνη
Τιμή λιανικής: 68,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Η ομάδα της Γαίας οινοποιητικής έχει αφιερώσει δεκαετίες στη Σαντορίνη και ήταν μία από τις πρώτες που έδωσαν κρασιά παγκόσμιάς κλάσης. Είναι φυσιολογικό ο Αμμωνίτης, η κορυφαία εκδοχή της Σαντορίνης, από τα καταπληκτικά χέρια του Γιάννη Παρασκευόπουλου και του Λέοντα Καράτσαλου, να είναι ένα πραγματικά μεγάλο κρασί.

Μέθοδος παραγωγής: Το αμπέλι βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μ. και η ηλικία των φυτών ξεπερνά τα 100 έτη. Η στρεμματική απόδοση είναι χαμηλή και φτάνει μόλις τα 210 κιλά το στρέμμα. Στο οινοποιείο αφαιρέθηκαν τα κοτσάνια και ακολούθησε προ-ζυμωτική επαφή με τα στέμφυλα σε χαμηλή θερμοκρασία. Ο χυμός ζύμωσε σε ανοξείδωτη δεξαμενή σε ποσοστό 90% και σε δρύινο βαρέλι κατά 10%. Το νεαρό κρασί ωρίμασε με τις οινολάσπες άνω των 15 μηνών και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο. Το κρασί πιστοποιήθηκε ως vegan.
Προτεινόμενο πιάτο: Ψητή σφυρίδα στα κάρβουνα.

34 2022
Αρτέμης Καραμολέγκος

karamolegkos-34


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Σαντορίνη
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σαντορίνη
Τιμή λιανικής: 35,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Το 34 στην ετικέτα του συγκλονιστικού κρασιού από τον Αρτέμη Καραμολέγκο δηλώνει τον αριθμό των αιώνων που έχουν παρέλθει από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Η έκρηξη που δημιούργησε αυτό το σπάνιο πέτρωμα και που αφήνει τα κλήματα να φτάνουν σε ηλικίες άνω του ενός αιώνα. Από κάποια τέτοια ιδιαίτερα πλάσματα παράγεται κι αυτό το Ασύρτικο.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνες άνω των 100 ετών που βρίσκονται στα χωριά Πύργος, Μεγαλοχώρι, Έξω Γωνιά, Ακρωτήρι και Φηρά. Κατά την οινοποίηση εφαρμόστηκε μερική προ-ζυμωτική κρυο-εκχύλιση και στην αλκοολική ζύμωση χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ο χυμός ελευθέρας ροής. Το 80% ζύμωσε σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το 20% σε παλιά δρύινα βαρέλια και σε δοχεία από πηλό και τσιμέντο. Το κρασί έχει πιστοποιηθεί ως vegan.
Προτεινόμενο πιάτο: Καπνιστό χέλι με φάβα Σαντορίνης.

Afoura 2022
Anhydrous

afoura-2022


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Σαντορίνη
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σαντορίνη
Τιμή λιανικής: 40,30€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Απόστολος Μούντριχας έπειτα από δεκαετίες παραγωγής φίνων κρασιών στην Εύβοια αποδέχτηκε την πρόσκληση να ξεκινήσει το Anhydrous στη Σαντορίνη και δημιουργεί μερικά από τα καλύτερα κρασιά της ΠΟΠ Σαντορίνη.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια συλλέχθηκαν χειρωνακτικά από αμπελώνα στο χωρίο Πύργος όπου το υψόμετρο φθάνει τα 230 μ. και το έδαφος είναι ηφαιστιογενές. Η διαμόρφωση των φυτών είναι η παραδοσιακή κουλούρα της Σαντορίνης και ο χειρωνακτικός τρύγος είναι μονόδρομος. Τα σταφύλια παρέμειναν για 24 ώρες σε ψυκτικό θάλαμο και μετά οδηγήθηκαν σε κάθετο υδραυλικό πιεστήριο. Ο χυμός μεταφέρθηκε σε ανοξείδωτη δεξαμενή και ζύμωσε στους 18℃. Τα 2/3 του νέου κρασιού ωρίμασαν σε δρύινα βαρέλια ενώ το εναπομείναν 1/3 σε αμφορείς. Η ωρίμαση διήρκεσε 10 με 12 μήνες.
Προτεινόμενο πιάτο: Ψητή σκορπίνα με λαχανικά.

Σαντορίνη, 2022
Οινοποιείο Acra Chryssos

santorini-acra


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Σαντορίνη
Κατηγορία οίνου: ΠΟΠ
Τιμή λιανικής: 26,40€

Γιατί ξεχωρίζει: Υπάρχει μια προσέγγιση που λέει πως σε μια ώριμη οινοπαραγωγική περιοχή, δεν βλέπουμε πια οινοποιούς να αγοράζουν αμπέλια και βλέπουμε όλο και περισσότερους αμπελουργούς να μην πουλούν τα σταφύλια τους και να ιδρύουν δικά τους οινοποιεία. Ο Σπύρος Χρυσός στη Σαντορίνη πριν από 5 χρόνια έκανε ακριβώς αυτό. Περιμένουμε μεγάλα πράγματα από τον 30χρονο Σπύρο.

Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από τρία διαφορετικά αμπελοτόπια στον Πύργο, το Μεγαλοχώρι και το Ακρωτήρι, που οινοποιήθηκαν ξεχωριστά. Όλοι οι αμπελώνες είναι προφυλλοξηρικοί με ηλικίες που ξεπερνούν τα 80 έτη. Τα φυτά έχουν την παραδοσιακή διαμόρφωση «κουλούρας» και καλλιεργούνται με βιολογικές πρακτικές. Οι αλκοολικές ζυμώσεις ήταν αυθόρμητες, έγιναν σε ανοξείδωτη δεξαμενή όπου το κρασί ωρίμασε με τις οινολάσπες για 7 μήνες, για να ακολουθήσει εμφιάλωση χωρίς φιλτράρισμα.
Προτεινόμενο πιάτο: Κυδώνια και γυαλιστερές.

Santorini Grand Reserve 2021
Santo Wines

santorini-grand


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Ακρωτήρι Σαντορίνη
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σαντορίνη
Τιμή λιανικής: 30,90€

Γιατί ξεχωρίζει: Κρασί ΠΟΠ που έχει ωριμάσει σε βαρέλι και σε συνέχεια στη φιάλη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι θα ήταν αναμενόμενο. Αν και αυτός ο όρος συναντάται κυρίως σε ερυθρά ΠΟΠ δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει Σαντορίνη με τον χαρακτηρισμό Grande Reserve, αφού μιλάμε για κρασιά που έχουν μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Η Santo Wines μας δίνει ένα κλασικό παράδειγμα που κλείνει και το μάτι στα Νυχτέρια του νησιού.

Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από αμπελώνα που ξεπερνά τα 100 χρόνια ζωής με υψόμετρο άνω των 300 μ. Στο οινοποιείο εφαρμόστηκε σύντομη επαφή με τα στέμφυλά στους 6 με 8°C. Έπειτα, ο καθαρός χυμός ζύμωσε και ωρίμασε με τις οινολάσπες για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Τον πρώτο μήνα εφαρμόστηκε ανάδευση της οινολάσπης. Το εμφιαλωμένο κρασί έμεινε για παλαίωση ενός έτους στο οινοποιείο.
Προτεινόμενο πιάτο: Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες.

Vinsanto
12 Years Aged
Venetsanos

vinsanto-12


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 55%,
Αηδάνι 30%, Αθήρι, Κατσανό κ.ά. 15%
Στυλ οίνου: Λευκός, φυσικώς γλυκύς
Αμπελώνας: Σαντορίνη
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σαντορίνη
Τιμή λιανικής: 55,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Το οινοποιείο Venetsanos είναι ένα από τα πιο ιστορικά της Σαντορίνης και πραγματικά η εξέλιξή του μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ραχοκοκαλιά-αποτύπωση του πώς η Σαντορίνη διαχρονικά έφτασε να είναι το διαμάντι που αναγνωρίζουμε σήμερα. Το Vinsanto του οινοποιείου είναι ένα ιδιότυπο παράδειγμα αυτού του τύπου κρασιών όπου δίνει έμφαση τόσο στην παραδοσιακή έκφραση των γλυκών κρασιών του νησιού αλλά με κάποιες πτυχές που δείχνουν προς το μέλλον.

Μέθοδος παραγωγής: Η στρεμματική σε σταφύλια απόδοση έφτασε τα 300 κιλά. Η παραμονή των σταφυλιών στον ήλιο τα αφυδάτωσε κι αυτό συμπύκνωσε τα σάκχαρα και τα οξέα. Επιπλέον, το φρούτο αύξησε τη γευστική και αρωματική του πολυπλοκότητα. Ακολούθησε ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή και ωρίμαση σε παλαιά γαλλικά βαρέλια δρυός για 12 χρόνια.
Προτεινόμενο πιάτο: Τυρί ροκφόρ (Roquefort) με σταφίδες σουλτανίνα και καρύδια.

Samos Nectar
ΕΟΣ Σάμου

samos-nectar


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχάτο λευκό μικρόρωγο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, φυσικώς γλυκύς
Αμπελώνας: Σάμος
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σάμος
Τιμή λιανικής: 20,00€ (συσκευασία 500 ml)

Γιατί ξεχωρίζει: Τα γλυκά κρασιά της Σάμου είναι ένα από τα στυλ που έχουν καταγραφεί βαθιά μέσα στο DNA του Έλληνα. Και από τα κρασιά της Σάμου το Νέκταρ είναι πιθανότατα η κορυφαία έκφραση. Ένα Μοσχάτο από λιαστά σταφύλια. Ένα πραγματικά ιστορικό κρασί.

Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλια προήλθαν από ορεινούς αμπελώνες σε αναβαθμίδες, μικρής στρεμματικής απόδοσης και μετά το τρύγο απλώθηκαν κάτω από τον ήλιο ώστε να λιαστούν. Αυτό προκάλεσε την αφυδάτωσή τους και η συγκέντρωση σακχάρων αυξήθηκε υπερβολικά, ταυτόχρονα συμπυκνώθηκαν τα οξέα και απέκτησαν αρωματική πολυπλοκότητα. Οι ζυμομύκητες δεν μπόρεσαν να εξαντλήσουν τα σάκχαρα έτσι δημιουργήθηκε ένας φυσικώς γλυκύς οίνος. Το κρασί ωρίμασε οξειδωτικά για έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια.
Προτεινόμενο πιάτο: Πάπια με σάλτσα μπιγκαράντ.

ALO 2023
Kostaki

alo-kostaki


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχάτο λευκό μικρόρωγο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Σάμος
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Αιγαίο
Τιμή λιανικής: 27,30€

Γιατί ξεχωρίζει: Από την Ευμορφία Κωστάκη ένα Μοσχάτο από τη Σάμο, το οποίο έχει ξεκάθαρα προσανατολισμό προς ένα γερμανικό στυλ. Μόνο 4.000 φιάλες παραγωγή, οπότε προλάβετε.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από ιδιόκτητο αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή Ξυλάκι της δυτικής Σάμου. Η ηλικία του αμπελώνα είναι 25 με 32 έτη, το γενετικό του υλικό προήλθε με massal selection και η διαμόρφωσή του κυπελλοειδής. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιήθηκε από γηγενείς ζύμες. Για το τελικό blend χρησιμοποιήθηκαν κρασιά που προέκυψαν από διαφορετικές τεχνικές οινοποίησης, όπως απευθείας πίεση, 24ωρη παραμονή με στέμφυλα, ζύμωση με στέμφυλα (orange wine) και ζύμωση σε νέο δρύινο βαρέλι 500 lt. Το κρασί έχει πιστοποιηθεί ως βιολογικό και vegan.
Προτεινόμενο πιάτο: Ψητά χτένια.

Σεριφιώτικο 2022
Ουσύρα

serifiotiko-22


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Σεριφιώτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Σύρος
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Κυκλάδες
Τιμή λιανικής: 17,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Οι σομελιέ απ’ όλο τον πλανήτη προσπαθούν να ανακαλύψουν ποικιλίες που να δίνουν όμορφα κρασιά σε σχετικά χαμηλό αλκοόλ. Εδώ είμαστε στη Σύρο και στο Σεριφιώτικο που μας δίνει ένα πανέμορφο κρασί σε 12,1% αλκοόλ. Ίσως η πορεία της ποικιλίας θα το οδηγήσει εκτός Αιγαίου στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά ίσως και εκτός.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από ξηρικά αυτόριζα φυτά (ungrafted) που έχουν κυπελλοειδή διαμόρφωση και ηλικίες από 35 έως 85 έτη. Οι ορεινοί αμπελώνες είναι φυτεμένοι σε απότομες πλαγιές με Νοτιοδυτική έκθεση. Η καλλιέργεια ακολουθεί τα βιολογικά πρότυπα. Ο τρύγος έγινε 7 Σεπτεμβρίου. Τα σταφύλια ψύχθηκαν για 24 ώρες και στο πιεστήριο τοποθετήθηκαν ολόκληρα τσαμπιά. Ο καθαρός χυμός ζύμωσε για 21 ημέρες σε χαμηλές θερμοκρασίες και το νεαρό κρασί ωρίμασε για 5 μήνες προτού εμφιαλωθεί.
Προτεινόμενο πιάτο: Παέγια θαλασσινών.

Gramina 2022
Vassaltis

gramina-vassaltis


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Βουρβουλός Σαντορίνης
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σαντορίνη
Τιμή λιανικής: 55,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Η ομάδα του οινοποιείου Βασάλτης δούλευε για αρκετά χρόνια με ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι από την περιοχή Βούρβουλος της Σαντορίνης. Είχαν καταλάβει πως κάτι ιδιαίτερο παίζει κι έτσι αποφάσισαν να κρατήσουν τα σταφύλια από αυτό το αμπέλι ξεχωριστά και να δημιουργήσουν μια από τις πιο πληθωρικές Σαντορίνες. Το Gramina είναι για τους λάτρεις των κρασιών με πλούτο και αυτούς που τους αρέσουν οι Σαντορίνες με πολλά χρόνια στην πλάτη τους.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από τρία επιλεγμένα αμπελοτόπια στον Βουρβουλό. Ο τρύγος έγινε χειρωνακτικά και ο χυμός που προέκυψε από την πίεση ολόκληρων τσαμπιών ζύμωσε σε δρύινα βαρέλια των 500 lt και άνω. Το φρέσκο κρασί παρέμεινε στα βαρέλια για ωρίμαση στις οινολάσπες με περιοδική ανάδευση για χρόνο τεσσάρων μηνών. Το εμφιαλωμένο κρασί έμεινε για παλαίωση επτά μηνών στο οινοποιείο.
Προτεινόμενο πιάτο: Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα.

Brut NV
Cair

brut-nv-cair


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Αθήρι 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, αφρώδης, Brut
Αμπελώνας:
Χαρακάκι Ρόδος
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Δωδεκάνησα
Τιμή λιανικής: 12,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Πολλοί Έλληνες γνωρίζουν τα αφρώδη κρασιά της Cair, λίγοι όμως κατανοούν πως αυτά τα ποιοτικά κρασιά έχουν μία από τις καλύτερες σχέσεις ποιότητας τιμής, ειδικά αφού μιλάμε για αφρώδη κρασιά που έχουν παραχθεί με την παραδοσιακή μέθοδο. Κρασιά με καθαρότητα που μπορούν να γίνουν το απόλυτο απεριτίφ.

Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από αμπελώνα στη περιοχή Χαρακάκι στο όρος Αττάβυρος, σε υψόμετρο από 700 έως 850 μέτρα. Το έδαφος είναι πετρώδες, τα φυτά έχουν ηλικίες από 40 έως 50 έτη και μέση απόδοση 600 με 700 κιλά ανά στρέμμα. Μετά τη ζύμωση, το κρασί ωρίμασε για τρεις μήνες με τις λεπτές οινολάσπες. Στη συνέχεια επιλέχθηκαν κρασιά δύο χρονιών, του 2021 και του 2022 και δημιουργήθηκε ο οίνος βάσης. Ακολούθησε δεύτερη ζύμωση σε φιάλη και παραμονή σε αυτή για διάστημα τουλάχιστον 12 μήνες.
Προτεινόμενο πιάτο: Γαρίδες τεμπούρα.

Seiradi White 2022
Paros Farming Community

seiradi-white-2022


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Μονεμβασιά 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Πάρος
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Πάρος
Τιμή λιανικής: 13,90€

Γιατί ξεχωρίζει: Το Paros Farming Community είναι η νέα εκδοχή του συνεταιρισμού Πάρου. Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο μήνυμα το ότι η Πάρος επανέρχεται για τα καλά στα σύγχρονα ελληνικά οινικά δρόμενα, ειδικά όταν δοκιμάζουμε μια τόσο φρέσκια Μονεμβασιά όσο αυτή.

Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από αμπελοτόπια που διαχειρίζονται οι αμπελουργοί του νησιού με ελάχιστες βιολογικές παρεμβάσεις. Η οινοποίηση γίνεται αποκλειστικά σε ανοξείδωτα δοχεία, σε χαμηλές θερμοκρασίες και για την ωρίμανση του κρασιού ακολουθεί τρίμηνη περίοδος αναδεύσεων των λεπτών οινολασπών.
Προτεινόμενο πιάτο: Κουτσομούρες στο τηγάνι.

Σκυτάλη 2022
Οινοποιείο Χατζηδάκη*

skytali-2022


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Πύργος, Μεγαλοχώρι και Ακρωτήρι Σαντορίνης
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σαντορίνη
Τιμή λιανικής: 57,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Η Σκυτάλη είναι πιθανότατα το πιο φορτισμένο συναισθηματικά κρασί ολόκληρης της γκάμας του οινοποιείου Χατζηδάκη. Δηλώνει το πέρασμα από τη μία γενιά στην άλλη, από τον αείμνηστο Χαρίδημο Χατζηδάκη στα παιδιά του. Ο Χαρίδημος είναι σίγουρο πως βλέπει από κάπου ψηλά τη σκυτάλη, αλλά και τα υπόλοιπα κρασιά του οινοποιείου και νιώθει ότι η κληρονομιά που άφησε βρίσκεται σε καλά χέρια.

Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από αυτόριζα μη ποτιστικά αμπέλια που βρίσκονται στα χωριά Πύργος και Μεγαλοχώρι και οι ηλικίες τους ξεκινάνε από τα 40 έτη και φτάνουν τα 80. Το υψόμετρο των αμπελώνων κυμαίνεται μεταξύ 100 και 300 μέτρων και το έδαφος είναι ηφαιστιογενές (κίσσηρις και λάβα). Η απόδοση ήταν μόλις 150 κιλά το στρέμμα και ο χειρωνακτικός τρύγος έγινε το δεύτερο μισό του Αυγούστου.
Προτεινόμενο πιάτο: Φαγκρί στον φούρνο με λαχανικά και πατάτες.

Enalia 2021
Οινοποιείο Γαβαλά

enalia-gavala-21


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Πύργος και Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σαντορίνη
Τιμή λιανικής: 55,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Το Enalia είναι μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη στο portfolio της οικογένειας Γαβαλά και ανήκει στην οικογένεια των Ασύρτικων από τη Σαντορίνη, που περνάνε μεγάλο χρονικό διάστημα στις οινολάσπες. Το δυνατό σημείο του Εnalia όμως είναι η φινέτσα, η απίστευτη καθαρότητα και η μεγάλη διάρκεια. Παλαιώστε άφοβα για μία δεκαετία τουλάχιστον.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια συλλέχθηκαν χειρωνακτικά από επιλεγμένα αμπελοτόπια άνω των 120 ετών. Η καλλιέργειά τους είναι συμβατική. Στο πιεστήριο τοποθετήθηκαν ολόκληρα τσαμπιά, από την πίεση προέκυψε ο χυμός τους που μετά την αλκοολική ζύμωση ωρίμασε για 16 έως 18 μήνες. Το 85% του κρασιού ωρίμασε σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το 15% σε ωοειδή δεξαμενή από πηλό.
Προτεινόμενο πιάτο: Αρνί οφτό.

Laoudia
Santorini 2022
Canava Chrissou - Tselepos

laoudia-santorini-canava


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Αμπελοτόπι Λαούδια, Πύργος Σαντορίνη
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σαντορίνη
Τιμή λιανικής: 52,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Η οικογένεια Τσέλεπου φαντάζει στα μάτια μερικών οπαδών της ως μια ομάδα που προσεγγίζει το κρασί μέσα από σχετικά κλασικές φόρμες. Τα Λαούδια αποδεικνύουν πως υπάρχουν αρκετές άλλες πτυχές στα κρασιά αυτού του σπουδαίου ονόματος. Τα Λαούδια είναι ένα αμπελοτόπι στη Σαντορίνη, που δίνει ελάχιστο καρπό, του οποίου το κρασί μεγαλώνει σε πήλινους αμφορείς.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από υπεραιωνόβιο αμπελώνα που είναι φυτεμένος σε πεζούλες και τα πρέμνα έχουν την παραδοσιακή διαμόρφωση της κουλούρας. Τα σταφύλια τρυγήθηκαν υπερ-ώριμα και ψύχθηκαν σε ειδικό θάλαμο. Τα τσαμπιά πιέστηκαν σε κάθετο πιεστήριο για την παραλαβή του χυμού που ζύμωσε σε αμφορείς 16 ως 17℃. Το κρασί ωρίμασε με τις οινολάσπες και παρέμεινε 10 μήνες για παλαίωση στη φιάλη.
Προτεινόμενο πιάτο: Λιγκουίνι με τσιγαριστές γαρίδες και πέστο.

Muscat Nopera Selection 2021
Nopera

muscat-nopera


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχάτο λευκό μικρόρωγο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Σάμος
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Αιγαίο Πέλαγος
Τιμή λιανικής: 20,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Η ομάδα της οινοποιίας Nopera έχει δείξει πως στη Σάμο υπάρχουν πολύ περισσότερες πλευρές του Μοσχάτου απ’ ό,τι πιστεύουμε. Εδώ έχουμε ήπιας προσέγγισης Μοσχάτο, το οποίο έχει ήδη 2,5 χρόνια ζωής και εξελίσσεται με έναν πανέμορφο τρόπο.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προέρχονται από έναν συγκεκριμένο αμπελώνα που βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων στο όρος Καρβούνη. Η καλλιέργεια ακολουθεί της αρχές της βιολογικής αμπελουργίας. Το κρασί ζύμωσε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και ωρίμασε για έξι μήνες σε αυτά. Η αλκοολική ζύμωση έγινα από τις ζύμες του περιβάλλοντος και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστό.
Προτεινόμενο πιάτο: Σαλάτα με πλιγούρι, πορτοκάλι και κράνμπερι.

Assyrtiko
Santorini 2022
Estate Argyros*

assyrtiko-santorini-estate-arg


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Σαντορίνη
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σαντορίνη
Τιμή λιανικής: 28,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Το κτήμα Αργυρού δεν είναι ένας τυχαίος οινοπαραγωγός, μια και η ομάδα του δουλεύει πάνω από το 10% των αμπελώνων που μπορούν να μπουν στην ΠΟΠ Σαντορίνη. Εδώ έχουμε την «απλή» του Σαντορίνη, μια και δεν υπάρχει κανένα απλό κρασί που κάνει ο Ματθαίος Αργυρός. Ένα συγκλονιστικό Ασύρτικο, μία από τις καλύτερες επιλογές και σε σχέση ποιότητας - τιμής.

Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από επιλεγμένα αμπελοτόπια που η ηλικία τους ξεπερνάει τον έναν αιώνα. Οι αμπελώνες βρίσκονται κυρίως στη Μεσαριά αλλά και στις περιοχές Καρτεράδο, Πύργος, Μεγαλοχώρι και Ακρωτήρι. Ο τρύγος έγινε το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο χυμός των σταφυλιών ζύμωσε σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε θερμοκρασίες μεταξύ 17-18℃. Το κρασί περιέμεινε με τις λεπτές οινολάσπες για οκτώ μήνες.
Προτεινόμενο πιάτο: Αστακός με αρωματισμένο βούτυρο.

Σαντορίνη
Βαρέλι 2022
Κτήμα Σιγάλα

santorini-vareli-sigala


Γεωγραφική θέση: Αιγαίο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Σαντορίνη
Κατηγορία οίνου:
ΠΟΠ Σαντορίνη
Τιμή λιανικής: 43,40€

Γιατί ξεχωρίζει: Το Ασύρτικο Βαρέλι του Σιγάλα έχει βαριά κληρονομιά πίσω του γιατί είναι η πρώτη ετικέτα που πήρε αυτό το περίφημο σταφύλι της Σαντορίνης και το έντυσε με μια δρύινη φορεσιά. Επειτα από δεκαετίες το βαρέλι Σαντορίνη του Σιγάλα εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα αυτού του στυλ.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από επιλεγμένα αμπελοτόπια ηλικίας άνω των 60 χρόνων. Ο τρύγος ήταν χειρωνακτικός και ακολούθησε διαλογή σε δονούμενη τράπεζα. Στο πιεστήριο οδηγήθηκαν ολόκληρα τσαμπιά και ο καθαρός χυμός ξεκίνησε να ζυμώνει σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Ένα μέρος του σε ζύμωση γλεύκους μεταφέρθηκε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για να απο-ζυμώσει. Το κρασί ωρίμασε με τις λεπτές οινολάσπες για οκτώ μήνες. Στο πρώτο διάστημα της ωρίμασης εφαρμόστηκαν ήπιες αναδεύσεις της οινολάσπης. Το κρασί έχει πιστοποιηθεί ως vegan.
Προτεινόμενο πιάτο: Σφυρίδα στα κάρβουνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης