Ο καιρός σήμερα: Βροχές, σκόνη και πτώση της θερμοκρασίας - Νέοι χάρτες του meteo

Ο καιρός σήμερα: Βροχές, σκόνη και πτώση της θερμοκρασίας - Νέοι χάρτες του meteo

Επηρεάζονται βορειοδυτικά ηπειρωτικά, τα ανατολικά της Θεσσαλίας και η Νότια Κρήτη - Το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα Τετάρτη  κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια), σύμφωνα με το meteo

kairiko_vrohes
Καθαρίζει σήμερα, Τετάρτη, σταδιακά ο ουρανός από την αφρικανική σκόνη με ένα νέο επεισόδιο να έρχεται την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, έρχεται και ένα κύμα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την Τετάρτη 17/04, κατά κύριο λόγο στα βόρεια και βορειοδυτικά ηπειρωτικά, στα ανατολικά της Θεσσαλίας, στη Νότια Κρήτη και στα ορεινά των υπολοίπων ηπειρωτικών. Κατά της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και τα ορεινά των δυτικών και νοτίων ηπειρωτικών, παρουσιάζοντας παράλληλα εξασθένηση.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τετάρτη 17/04 κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια). Στον χάρτη της Εικόνας 1 παρουσιάζεται υο αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης 17/04.

meteo-kairossimera-tetarti-aprilioskairos
Η εξέλιξη του καιρού από σήμερα Με την αφρικανική σκόνη να κυριαρχεί θα κυλήσει και η σημερινή ημέρα ενώ ένα σύντομο αλλά έντονο κύμα κακοκαιρίας αναμένουμε μέσα στην Παρασκευή και το Σάββατο με μεγάλο όγκο νερού, δυνατούς ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Ειδικότερα, πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων επηρεάζει τον καιρό της χώρας μας . Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας  θα είναι:

Κλείσιμο
-οι βροχές και καταιγίδες
-οι ισχυροί έως θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο
-η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας
-οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

Με την αφρικανική σκόνη να κυριαρχεί θα κυλήσει και η σημερινή ημέρα ενώ ένα σύντομο αλλά έντονο κύμα κακοκαιρίας...

Posted by Klearhos Marousakis on Tuesday, April 16, 2024


Πιο αναλυτικά, βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες επηρεάζουν το βορειοδυτικά ηπειρωτικά και το Βόρειο Ιόνιο οι οποίες σταδιακά έως το μεσημέρι της Τετάρτης 17/04 θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο υπόλοιπο Ιόνιο, στην Κρήτη και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων (κυρίως μικρού μεγέθους) υπάρχει κυρίως στα βόρεια, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στο Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θράκη, στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και στα ορεινά των δυτικών και νοτίων ηπειρωτικών, παρουσιάζοντας παράλληλα σημαντική εξασθένηση. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τετάρτη 17/04 κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια). Στον χάρτη της Εικόνας 1 παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης 17/04.

Σήμερα Τετάρτη προβλέπονται σε όλη τη χώρα νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα περισσότερα φαινόμενα τα περιμένουμε στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και προς το βράδυ στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα οι βροχές και οι πιθανές καταιγίδες θα είναι πρόσκαιρες και αρκετά τοπικού χαρακτήρα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, στο Ιόνιο έως 5 και στο Αιγαίο έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, σταδιακά στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το δυτικό Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς έως 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 με 24 και τοπικά στα ανατολικά και νότια τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις έως 4 με 5 μποφόρ, από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 24 με 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 με 5 μποφόρ, αργά το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία έως 24 βαθμούς.

Την Πέμπτη προβλέπεται περισσότερη ηλιοφάνεια, με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια και ενισχυμένους δυτικούς ανέμους έως 6 με 7 μποφόρ, που θα καθαρίσουν σημαντικά την ατμόσφαιρα από τη σκόνη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Παρασκευή και το Σάββατο νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα βορειοδυτικά θα φέρει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, χιόνια στα βόρεια ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα επιστρέψει περίπου στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου.

okairos
Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σταδιακά και την Τετάρτη θα φτάνουν κατά τόπους τα 7-8 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 θα στραφούν σε δυτικούς έως 6-7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 4 μποφόρ έως το μεσημέρι της Τετάρτης 17/04 οπότε θα γίνουν δυτικοί έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στον Χάρτη της Εικόνας 2 παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ την Τετάρτη 17/04 καθώς και η επικρατούσα διεύθυνσή του.

okairos-skoni

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση της τάξης των 2 έως 4 °C την Τρίτη 16/04 ενώ την Τετάρτη 17/04 η πτώση της στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 8 έως 10 °C και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 4 έως 8 °C υποχωρώντας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στον χάρτη της Εικόνας 3 παρουσιάζεται η αναμενόμενη πτώση της μέγιστης θερμοκρασίας την Τετάρτη 17/04.


okairos-tetarti-meteo
Η πρόγωνση Τσατραφύλλια

Καλημέρα! "Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς !Επίσης φέρνει χιόνια στα...

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Tuesday, April 16, 2024


Ειδήσεις σήμερα:

Εννέα συλλήψεις για την κατάρρευση του κτηρίου στο Πασαλιμάνι - Η ιστορία του 31χρονου αστυνομικού που σκοτώθηκε

Παρί-Ντόρτμουντ το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών - Οι Παριζιάνοι 4-1 την Μπαρτσελόνα, οι Γερμανοί 4-2 την Ατλέτικο - Δείτε γκολ

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης