Το εμβληματικό αντιπλημμυρικό έργο που θωρακίζει τα Τρίκαλα
Οι κύκλοι της ζωής
Sponsored by Coca Cola
cover

Το εμβληματικό αντιπλημμυρικό έργο που θωρακίζει τα Τρίκαλα

Η Coca-Cola στην Ελλάδα ανακοίνωσε ένα καινούριο έργο που θα δημιουργήσει ανθεκτικές υποδομές απέναντι στην κλιματική αλλαγή και θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της περιοχής που επλήγη από την κακοκαιρία Ντάνιελ.

Η Coca-Cola στην Ελλάδα επιδιώκει να προστρέχει σε κάθε κοινωνική ανάγκη, σε κάθε έκτακτη κατάσταση, ενδιαφέρεται και επιστρέφει στην κοινωνία ηθικά αλλά και οικονομικά, στεκόμενη στο πλευρό ανθρώπων και περιοχών που δοκιμάζονται. Η περίπτωση της Θεσσαλίας είναι εξόχως ενδεικτική καθώς έχει επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον, παραμένοντας ενεργά στο πλευρό των κατοίκων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ, από την πρώτη στιγμή της καταστροφής τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και σήμερα.

Τελευταία εξέλιξη τον Απρίλιο του 2024, περίοδος κατά την οποία η Coca-Cola στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας την ανάγκη για έργα υποδομής που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της ευρύτερης περιοχής απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, ανακοίνωσε ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στην πόλη των Τρικάλων. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Global Water Partnership - Mediterranean (GWP-Med), με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, και συμπληρώνει τα έργα που ήδη υλοποιεί ο Δήμος και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τρικάλων (ΔΕΥΑΤ). Πρόκειται για το πρώτο έργο σύμπραξης ιδιωτικού - δημόσιου τομέα που ανακοινώνεται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία. Παράλληλα, αποτελεί μια πρωτοβουλία, που ενισχύει τη δέσμευση της Coca-Cola στην Ελλάδα για στήριξη των τοπικών κοινωνιών και ουσιαστική συμβολή στην αποκατάσταση των κοινοτήτων μετά από φυσικές καταστροφές. Η εν λόγω παρέμβαση θα ενισχύσει την κλιματική ανθεκτικότητα της πόλης και συμπληρώνει την ουσιαστική στήριξη της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή από την πρώτη στιγμή των καταστροφικών πλημμυρών. 

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός αγωγού απομάκρυνσης όμβριων υδάτων από την περιοχή της Μπάρας προς την τάφρο της Μπαλκούρας των Τρικάλων, μιας από τις περιοχές της πόλης που υπέστη σημαντικές ζημιές από τη θεομηνία. Στόχος είναι το έργο αυτό να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας σε ενδεχόμενα μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα πλημμυρικών φαινομένων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ο ανάδοχος του έργου θα προκύψει ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, ενώ παράλληλα ο διεθνής οργανισμός GWP-Med θα υλοποιήσει δράσεις ενδυνάμωσης τοπικών φορέων καθώς και επιμορφωτικές δράσεις σχολικής εκπαίδευσης στα Τρίκαλα για την προώθηση της ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την υιοθέτηση καλών πρακτικών και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Έτσι, με το έργο αυτό η Coca-Cola στην Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της σε μια πολύπαθη περιοχή, από την οποία δεν έφυγε ποτέ. Σημειωτέον, από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, υλοποιώντας δράσεις για την άμεση ανακούφιση των πληγεισών περιοχών. Συγκεκριμένα, προχώρησε σε στοχευμένες ενέργειες δωρίζοντας 2 εκατ. φιάλες νερό AΥΡΑ, διοργανώνοντας συναυλία για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών και ειδών ρουχισμού, αφιερωμένη στους μαθητές της Θεσσαλίας, και υλοποιώντας εθελοντικές δράσεις των εργαζομένων της Coca-Cola για την υποστήριξη τοπικών αναγκών. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τους Γιατρούς του Κόσμου υποστήριξε για πέντε ολόκληρους μήνες πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής και ιατροφαρμακευτικής αρωγής για τους πληγέντες της Θεσσαλίας, μέσω κινητής μονάδας που πραγματοποιούσε οργανωμένες επισκέψεις σε χωριά, αλλά και επισκέψεις πόρτα - πόρτα για τις ευπαθείς ομάδες.

Ερχόμενοι στο τώρα, αξίζει να αναφερθεί ότι το τεχνικό αντιπλημμυρικό έργο και η σημαντική του επίδραση στην περιοχή συζητήθηκαν εκτενώς σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα και προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον. Εκεί, ο Νίκος Σακκάς, Δήμαρχος Τρικκαίων, αναγνώρισε την προσφορά της Coca-Cola στην Ελλάδα προς τους τρικαλινούς πολίτες. «Η άμεση ανταπόκριση που επέδειξαν τα στελέχη της εταιρείας, η επιθυμία για προσφορά ουσιαστικής βοήθειας και υποστήριξης, καθώς και η συμπλήρωση των έργων που ήδη υλοποιεί ο Δήμος και η ΔΕΥΑΤ, κάνουν αυτή την πρωτοβουλία να ξεχωρίζει. Εκ μέρους όλων των τρικαλινών πολιτών και κυρίως εκ μέρους των παιδιών - στα οποία οφείλουμε να παραδώσουμε ένα καλύτερο αύριο - θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα στελέχη της Coca-Cola Hellas, της Coca-Cola Τρία Έψιλον, στο The Coca-Cola Foundation καθώς και στον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership - Mediterranean για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής συνεργασίας», ανέφερε επί λέξει.

Η αναγνώριση αυτή είναι σημαντική για την Coca-Cola στην Ελλάδα, πιο σημαντική όμως είναι η ικανοποίηση ότι ως κοινωνικός εταίρος κάνεις το χρέος σου και διασφαλίζεις -κατά το δυνατόν- ότι δεν θα βρεθούν άλλοι άνθρωποι στην περιοχή στο έλεος των πλημμυρών και μπροστά σε καταστροφές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Και αυτό είναι το αποτύπωμα μιας εταιρείας που επιδιώκει να κάνει τη διαφορά όπου και αν δραστηριοποιείται. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης