«Ταφόπλακα» στην επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από τον Τατάρ - Συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ

«Ταφόπλακα» στην επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από τον Τατάρ - Συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Eπανέλαβε στον Αντόνιο Γκουτέρες, τις θέσεις του ίδιου και της Άγκυρας για αναγνώριση του ψευδοκράτους και λύση δύο κρατών

tatar1
Καμία πρόθεση να επιδείξει ευελιξία και να αποδεχθεί το πλαίσιο του ΟΗΕ για προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, δεν επέδειξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Η συνάντηση διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε δηλώσεις του μετά, ανέφερε πως επανέλαβε στον Αντόνιο Γκουτέρες, τις θέσεις του ίδιου και της Άγκυρας για αναγνώριση του ψευδοκράτους και λύση δύο κρατών.

«Εξήγησα τη θέση μας για δύο κράτη και καθεστώς ισότητας» είπε. Ο Τατάρ ανέφερε πως μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το μήνυμα ότι «δεν είναι εφικτό να επαναρχίσουν συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά» γιατί δεν υπάρχει Κραν Μοντανά. Επανέλαβε επίσης την απαίτηση για άρση του εμπάργκο και της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να υπάρξει αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας.

Ο Τατάρ σε συνέντευξη του στη τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί», πριν της συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ , ανέφερε πως «πρέπει πλέον να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού στην Κύπρο» Επανέλαβε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρχίσει διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο χωρίς την επιβεβαίωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων. Υποστήριξε ότι «γίνεται δεκτό από όλους ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστές Αρχές στην Κύπρο» και ότι πρέπει να αρθούν τα «εμπάργκο» για να επιτευχθεί μια ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία στο νησί.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε κάποιες «εικασίες» σε σχέση με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο Γενικός Γραμματέας θα μάς ασκήσει πιέσεις για μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας κατόπιν απαίτησης της ελληνοκυπριακής διοίκηση της νότιας Κύπρου. Το απορρίψαμε πλήρως αυτό».

Στην συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, συνέχισε, θα αναφέρει ξανά ότι αν θα αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης της κυριαρχικής ισότητας. Θ’ αναφέρει επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν κάτω από «εμπάργκο» και απομόνωση εδώ και 60 χρόνια και εμποδίζεται η οικονομική τους ανάπτυξη, κι αυτά πρέπει να αρθούν.

Αναφερόμενος σε «σημαντικούς παράγοντες που διασαλεύουν την ισότητα ανάμεσα στον τουρκικό και τον ελληνικό τομέα», ο Ε. Τατάρ είπε: «Δεν υπάρχει απευθείας εμπόριο, δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις, δεν έχουμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε με τους συνομιλητές μας, δεν έχουν δυνατότητα και ευκαιρία οι νέοι μας να αθληθούν με νέους από άλλες χώρες σε αθλητικές δραστηριότητες. Δεν μπορούμε καν να παίξουμε ποδόσφαιρο».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχείρησε να έχει και συνάντηση υψηλού επιπέδου με Αμερικανούς αξιωματούχους στο State Department αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς δεν έγινε δεκτός στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το συνάντησαν χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο ξενοδοχείο που διέμενε, ψωρίς να δοθεί καμία επίσημη υπόσταση.

Ειδήσεις σήμερα:


Τα 12 δεδομένα που δείχνουν την ανοδική πορεία της Οικονομίας - Αύξηση καταθέσεων κατά €50 δισ. ευρω, ρεκόρ σε επενδύσεις

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με φόντο την απόφαση ΣτΕ: «Ουρά τη κυβέρνησης ο Ανδρουλάκης» - «Παραβιάζει τον νόμο για το πόθεν έσχες ο Κασσελάκης»

Όμηρος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου σε όχημα τρομοκρατών της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, λένε οι IDF
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης