Ο πόλεμος των Νομικών: 16,3 εκατ. ευρώ διεκδικεί η σύζυγος του εφοπλιστή

Ο πόλεμος των Νομικών: 16,3 εκατ. ευρώ διεκδικεί η σύζυγος του εφοπλιστή

Κορυφώνεται η διαμάχη στην οικογένεια του εφοπλιστή Λουκά Νομικού - Τι διεκδικεί η εν διαστάσει σύζυγος του - Οι άλλες αγωγές από τις δύο κόρες του που έφθασαν από... το Χόλιγουντ μέχρι το «Τhe Voice» και το μονόπετρο των 9,284 καρατίων που βγήκε στο σφυρί

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
polemos_nomikwn_xr
Ο 57χρονος Λουκάς Νομικός είναι ένας Σαντορινιός εφοπλιστής 7ης γενιάς - με μία διαφορά: από το 1999, όταν τα πλοία της Nomikos Lines πέρασαν στη Minoan Flying Dolphins του Παντελή Σφηνιά, δεν έχει πλέον καράβια και ασχολείται με τον τουρισμό, έχοντας μετατρέψει ακόμα και το πατρικό του στην Καστέλα σε boutique hotel.

Παράλληλα όμως βρίσκεται σε δικαστικές διαμάχες με την οικογένειά του -μετά την κόρη του, Μυρτάλη, που έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στο «The Voice» όταν έκανε τον Πάνο Μουζουράκη και την Ελεωνόρα Ζουγανέλη να γυρίσουν στα blind auditions-, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον του και η πρώην σύζυγός του, Υβόννη Ζαχαρίου. Και στις δύο περιπτώσεις, η αιτία ήταν τα χρήματα.

Ο κ. Νομικός έχει κερδίσει μέχρι στιγμής όλες τις δικαστικές μάχες: Στις 15 Απριλίου του 2021 το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αποφάσισε ότι δεν είναι υποχρεωμένος πια να πληρώνει μηνιαία διατροφή ύψους 5.277 ευρώ στην κόρη του. Με τα στοιχεία που προσκόμισε στο δικαστήριο απέδειξε ότι η Μυρτάλη δεν ήθελε τα χρήματα για τις σπουδές της στις ΗΠΑ, όπως εκείνη ισχυριζόταν, αλλά για να ζει «υπερπολυτελή βίο με τα χρήματα του πατέρα της».

Στις 8 Μαρτίου κέρδισε μία δεύτερη μάχη - αυτή τη φορά εναντίον της πρώην συζύγου του, η οποία απαιτούσε να απαγορευτεί η πώληση του ξενοδοχείου στην Καστέλα, αλλιώς να της επιτραπεί να κατασχέσει συντηρητικώς την περιουσία του κ. Νομικού μέχρι του ποσού των 5,5 εκατ. ευρώ: το Πρωτοδικείο του Πειραιά απέρριψε την αίτηση.
Κλείσιμο
Ωστόσο, οι δικαστικές περιπέτειές του δεν έχουν τελειώσει: η πρώην σύζυγός του έχει καταθέσει αγωγή διεκδικώντας χρήματα για τη συμβολή της στην αύξηση της περιουσίας του κ. Νομικού μετά τον γάμο τους. Αρχικά, κατέθεσε τον Μάιο του 2023 αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας από τον εφοπλιστή να της καταβάλει το ποσό των 16.283.675 ευρώ - με την επίκληση της βοήθειας που παρείχε όλα τα χρόνια του γάμου τους στην αύξηση της περιουσίας του.
nomikos_in__1_
Μπορεί η Μυρτάλη Νομικού να κέρδισε τους κριτές του «Τhe Voice», όχι όμως και τη δικαστική διαμάχη με τον πατέρα της για μηνιαία διατροφή ύψους 5.277 ευρώ

Εναν μήνα μετά την κατάθεση της αγωγής της, η κυρία Ζαχαρίου παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της αποζημίωσης των 16.283.675 ευρώ και κατέθεσε νέα αγωγή με μετριασμένες απαιτήσεις.

Η αγωγή της πρώην συζύγου του κ. Νομικού ξεκινά με την έγγαμη σχέση τους. Οπως αναφέρει, οι δυο τους παντρεύτηκαν στις 6 Δεκεμβρίου 1995 και από τον γάμο τους απέκτησαν δύο κόρες. «Στην αρχή η έγγαμη συμβίωσή μας ήταν αρμονική, πλην όμως με το πέρασμα των χρόνων άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα τα οποία κλόνισαν τη συζυγική μας σχέση. Αχθήκαμε στη λύση του γάμου μας, με αίτημα του συζύγου μου. Η απόφαση μού επιδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2020 και κατέστη αμετάκλητη στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, χωρίς να ασκηθούν ένδικα μέσα κατ’ αυτής. Τόσο ο εναγόμενος όσο και εγώ είχαμε πριν από τον γάμο μας οικονομική αυτοτέλεια και οικονομική στήριξη από τους γονείς μας. Εγώ είμαι απόφοιτος Λυκείου με σπουδές στο Deere College και σπουδές θεάτρου στο Λονδίνο. Εχω δίπλωμα κλασικού τραγουδιού και γνώση τριών γλωσσών, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά. Επιθυμία μου ήταν να ασχοληθώ με ένα επάγγελμα ανάλογο των σπουδών μου, όπως και καθηγήτρια ξένων γλωσσών ή σοπράνο. Ο εναγόμενος με σπουδές στα Οικονομικά εργαζόταν στη ναυτιλιακή εταιρεία του πατέρα του, Νίκου Νομικού, Nomikos Lines».

Οπως αναφέρει η κυρία Ζαχαρίου, στα 24 χρόνια έγγαμου βίου εργάσθηκε στις επιχειρήσεις του κ. Νομικού και της οικογένειάς του χωρίς να της καταβάλλεται αμοιβή, ούτε και ασφαλιστική κάλυψη. «Είχα την ευθύνη και φροντίδα του οίκου μας, την ανατροφή των δύο θυγατέρων μας, τις σπουδές τους στην Ελλάδα και την αλλοδαπή. Η θυγατέρα μας Νικολέτα μετά από σπουδές μουσικής στις ΗΠΑ σήμερα είναι συνθέτης μουσικής για κινηματογραφικές παραγωγές.

Η κόρη μας Μυρτάλη, μετά από σπουδές μιούζικαλ στο Λονδίνο και την Αμερική, σήμερα εργάζεται ως ηθοποιός και τραγουδίστρια. Το σύνολο των προσόδων από την εργασία μου περιήλθε στον σύζυγό μου ως δικαιούχο των επιχειρήσεών του για τις οποίες εργάσθηκα και των ακινήτων του στην αξιοποίηση των οποίων διέθεσα ατομικά μου χρήματα και χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα της προστεθείσας αξίας από την εργασία μου».

Στη συνέχεια της αγωγής της κάνει μια αποτίμηση της περιουσίας του κ. Νομικού στα όσα είχε μέχρι τον γάμο τους και στα όσα αποκτήθηκαν μετά. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ισχυρίζεται η πρώην σύζυγός του, ο 7ης γενιάς εφοπλιστής διαθέτει ένα οικόπεδο 6,6 στρεμμάτων στη Σαντορίνη, αξίας 213.000 ευρώ, άλλα 8 στρέμματα στην περιοχή Λιβάδι στη Σαντορίνη, αξίας 262.000 ευρώ, μία μονοκατοικία στον όρμο Αρμένης, 100 τ.μ., αξίας 144.000 ευρώ, άλλη μία μονοκατοικία στην ίδια περιοχή, 78 τ.μ., αξίας 169.000 ευρώ, αλλά και μία μονοκατοικία στην Καστέλα, στον Πειραιά, 312 τ.μ., αντικειμενικής αξίας 895.000 ευρώ, ενώ, όπως αναφέρει, η εμπορική της αξία ανέρχεται σε 4,3 εκατ. ευρώ. Ακόμη μία μονοκατοικία στη Σαντορίνη, 172 τ.μ., αντικειμενικής αξίας 437.000 ευρώ, της οποίας την εμπορική αξία κοστολογεί η κυρία Ζαχαρίου στα 2,7 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο κ. Νομικός -πλην των ξενοδοχείων- ανέρχεται, σύμφωνα πάντα με την αγωγή της, στα 7,8 εκατ. ευρώ.

Τα ξενοδοχεία

Οπως ισχυρίζεται η ίδια, από τη στιγμή που παντρεύτηκαν με τον εφοπλιστή Νομικό, υπήρξαν ενέργειες στις οποίες συμμετείχε που αύξησαν την περιουσία του. Οπως οι ανακατασκευές στο ακίνητο της Καστέλας, τις οποίες περιγράφει με πλήθος λεπτομερειών: «Η οικοδομή, μετά από δική μου προτροπή, πρωτοβουλία και επιμέλεια ανακαινίσθηκε το 2006 με αντικατάσταση κουφωμάτων. Τα έτη 2009-2011 αναβαθμίσθηκε και οι υπόσκαφοι όροφοι ανακατασκευάσθηκαν και διαμορφώθηκαν σε κύρια χρήση.

Με τη φροντίδα του πατέρα μου Παναγιώτη Ζαχαρίου, πολιτικού μηχανικού, έγινε πολεοδομική τακτοποίηση (νομιμοποίηση) των τριών υπόσκαφων ορόφων συνολικού εμβαδού 550 τετραγωνικών που είχαν διαμορφωθεί σε κύριους χώρους από αποθήκες. Για το σύνολο της εργασίας τακτοποίησης δεν καταβλήθηκε αμοιβή στον πατέρα μου, ο οποίος ενήργησε για λογαριασμό μου. Η επίπλωση (καναπές, τραπεζάκι σαλονιού, σύνθετο, μπουτονιέρα, κρεβάτι υπνοδωματίου, πολυθρόνα δωματίου, πιάνο, τραπεζαρία, καρέκλες κ.λπ.) έγινε με δικά μου χρήματα που μου είχε δώσει ο πατέρας μου για “προίκα”. Τα έπιπλα αυτά διατηρούνται και αποτελούν εξοπλισμό της οικοδομής, η χρήση της οποίας μετατράπηκε σε ξενοδοχείο».
nomikos_in__2_
Η κατοικία της οικογένειας Νομικού στην Καστέλα του Πειραιά λειτουργεί πλέον ως μπουτίκ ξενοδοχείο

Σύμφωνα με την κυρία Ζαχαρίου, η ίδια χρηματοδότησε τις δαπάνες ανακατασκευής εκτός από τη δωρεάν εργασία του πατέρα της και με την πώληση 11 έργων τέχνης (πίνακες) δημοφιλών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων τους οποίους τους είχε παραχωρήσει ο πατέρας της ως γαμήλιο δώρο. Από την πώληση των έργων τέχνης αποκόμισε 512.000 ευρώ - χρήματα τα οποία έδωσε για τη μετατροπή του ακινήτου σε ξενοδοχείο.

Το 2013, συνεχίζει η κυρία Ζαχαρίου, με δική της πρωτοβουλία έπεισε τον κ. Νομικό να μετασκευάσει μία μονοκατοικία στην Οία σε ξενοδοχειακό κατάλυμα, με την εμπορική αξία του να κοστολογείται στην αγωγή περί τα 6 εκατ. ευρώ. «Η ιδέα της αξιοποίησης της οικίας και η μετατροπή της από ιδιωτική κατοικία σε επικερδή επιχείρηση ανήκε αποκλειστικά σε εμένα. Επέβλεπα τις εργασίες μετασκευών των χώρων, συνήπτα τις συμβάσεις με εργολάβους και προμηθευτές και ήμουν υπεύθυνη για την επιλογή του προσωπικού που θα απασχολούνταν πραγματοποιώντας πολλαπλά ταξίδια στη Σαντορίνη. Η διακόσμηση του καταλύματος πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από εμένα με το προσωπικό μου γούστο».

Στην αγωγή της η κυρία Ζαχαρίου αναφέρεται και στην παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες συμφερόντων του κ. Νομικού, όπως στη ναυτιλιακή εταιρεία του πατέρα του, Νίκου Νομικού. «Ηδη πριν από την τέλεση του γάμου μας είχα αρχίσει σταδιακά να τον βοηθώ στις εργασίες που είχε αναλάβει για την εν λόγω εταιρεία. Μάλιστα για ένα χρονικό διάστημα είχα αναλάβει και την εκφώνηση των ανακοινώσεων στις ακτοπλοϊκές γραμμές της εταιρείας.Απασχολούμουν με τη διαχείριση των πρακτόρων του catering της εταιρείας, την τροφοδοσία των πλοίων και σε μικρότερη κλίμακα με την επίβλεψη της καθαριότητας των πλοίων. Επειτα από δική μου ιδέα σε συνεργασία μου με το catering της εταιρείας φτιάξαμε ένα μενού που παρεχόταν δωρεάν στους επιβάτες της πρώτης θέσης, επιχειρηματική κίνηση η οποία τελικά αποτέλεσε πόλο έλξης πελατών.
nomikos_in__3_

Το έτος 1997 ανέλαβα την οργάνωση της ανακαίνισης του πλοίου “Anemos” και συνέβαλα στη διακόσμηση αυτού...».

Tο δαχτυλίδι

Σε άλλα αποσπάσματα της αγωγής που η κυρία Ζαχαρίου είχε υποβάλει τον Ιούνιο του 2023 διεκδικώντας 5,5 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών για την ανατροφή, περιποίηση, φροντίδα και επιμέλεια των δύο κοριτσιών της οικογένειας Νομικού, Μυρτάλης και Νικολέτας. Η κυρία Ζαχαρίου αναφέρει ότι «με προτροπή και αίτημα του εναγόμενου τα χρόνια της ελεύθερης συμβίωσής μας είχα αρνηθεί προτάσεις πρωταγωνιστικού ρόλου σε ταινία στην Αγγλία και καθημερινή σειρά στην Ελλάδα. Αντ’ αυτού, μετά από αίτημα του εναγόμενου εργάστηκα στις επιχειρήσεις του χωρίς να λαμβάνω μισθό. Το καθημερινό μου πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου ήταν να εργάζομαι με τον εναγόμενο στη Nomikos Lines και έπειτα στη ΝΟΒΟ Α.Ε. -η εταιρεία διαχείρισης του ξενοδοχείου στη Σαντορίνη- και να γυρνάω σπίτι λίγο πριν έρθουν τα παιδιά από το σχολείο ώστε να με βρουν στο σπίτι και να φάμε μαζί. Παράλληλα είχα επωμιστεί την οργάνωση του νοικοκυριού, όπως την πρόσληψη, την επίβλεψη και την καταβολή μισθού των οικιακών βοηθών, του κηπουρού, την επιλογή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθηγητών, σχολών των τέκνων μας και την επικοινωνία μας με αυτά».

Σε άλλο σημείο της αγωγής η κυρία Ζαχαρίου αναφέρει και ένα περιστατικό που -όπως λέει- την πλήγωσε βαθιά και είχε να κάνει με την πώληση ενός μονόπετρου διαμαντένιου δαχτυλιδιού.

«Η μητέρα του εναγόμενου, Σταματία Νομικού, όταν τελέσαμε τον γάμο, μας είχε χαρίσει ένα μονόπετρο διαμαντένιο δαχτυλίδι 9,284 καρατίων, κατά τους εθιμικούς κανόνες και ως δώρο πεθεράς - νύφης. Το δαχτυλίδι το φορούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου μας. Το 2017 ο εναγόμενος ζήτησε να πωλήσω το δαχτυλίδι και το τίμημα που θα λάμβανα να το διαθέσω στην αποπληρωμή των διδάκτρων των σπουδών των τέκνων μας και στην κάλυψη κόστους ζωής τους στην Αμερική. Ετσι, στις 4 Μαΐου 2017 το δαχτυλίδι πωλήθηκε στην εταιρεία Sotheby’s στο ποσό των 750.000 αμερικανικών δολαρίων. Ολόκληρο το τίμημα το διέθεσα για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης στην Αμερική και στην εξόφληση των διδάκτρων των πανεπιστημίων τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης