Θεσσαλονίκη: «50 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, το βαθύ Πανεπιστήμιο είναι Αριστερό» λέει ο κοσμήτορας της Νομικής του ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: «50 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, το βαθύ Πανεπιστήμιο είναι Αριστερό» λέει ο κοσμήτορας της Νομικής του ΑΠΘ

Το σχόλιο του δρ Παναγιώτη Γκλαβίνη για την επίθεση στο σπίτι του από αναρχικούς

glavinis_1
Επίθεση αναρχικών στο σπίτι του δέχθηκε πριν μερικές ημέρες ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δρ Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Συγκεκριμένα, αναρχικοί επιτέθηκαν με μπογιές και τρικάκια στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου διαμένει ο Κοσμήτορας στην περιοχή της Καλαμαριάς, ενώ έγραψαν και συνθήματα.

Σε επικοινωνία με το protothema.gr, ο ίδιος ανέφερε πως αν και η επίθεση έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, δημοσιοποιήθηκε τώρα από τους ίδιους τους δράστες: «Ήθελαν να κάνουν ένα ‘event’, να δυσφημίσουν όσο μπορούν», σχολίασε ο Κοσμήτορας. «Εάν ο σκοπός τους ήταν αποκλειστικά το να με εκφοβίσουν, το είχαν επιτύχει από την ημέρα της επίθεσης. Τώρα που γνωστοποιείται το γεγονός, πετυχαίνει και ο δεύτερος σκοπός τους, που είναι να ‘είμαστε παρόντες στη δημοσιότητα’», προσθέτει και συνεχίζει: «Η δημοσιοποίηση από τους ίδιους τους δράστες λαμβάνει διαστάσεις, που δεν πιστεύω ότι εξυπηρετούν την εξομάλυνση, την οποία περιμένουμε στα πανεπιστήμια μετά την ψήφιση του νόμου».

Ψήφισμα της ΓΣ της Νομικής Σχολής

Η Γενική Συνέλευση της Νομικής Σχολής καταδικάζει απερίφραστα τη στοχοποίηση του Κοσμήτορα της Σχολής, τις ύβρεις σε βάρος του και τις βιαιότητες, που έλαβαν χώρα στο σπίτι και στο γραφείο του. Δηλώνει ότι ο Κοσμήτορας της Σχολής ενήργησε με βάση τις αποφάσεις που λήφθηκαν από τη ΓΣ της Σχολής και επισημαίνει ότι η στοχοποίηση οποιουδήποτε μέλους ΔΕΠ, είτε κατέχει, είτε όχι διοικητική θέση στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αποτελεί φαινόμενο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες.

Στην ιδιαίτερη σημασία του ψηφίσματος, κάνει μνεία ο Κοσμήτορας: «Σε κάθε περίπτωση, είναι συγκινητική η συμπαράσταση των συναδέλφων μου στη Σχολή μου και στο Πανεπιστήμιο, όσο και γενικότερα σε άλλα Πανεπιστήμια. Είναι αναμφισβήτητο ότι έχω συμμάχους στο πλευρό μου. Ακόμη και διαφωνούντες, είναι υπέρ-βέβαιο ότι τάσσονται στο πλευρό μου».

Όπως, όμως, διαπιστώνει ο ίδιος, «αντιλαμβάνεται κανείς ότι 50 χρόνια μετά, το ‘βαθύ Πανεπιστήμιο’ είναι Αριστερό. Και όλοι εμείς οι άλλοι, είμαστε μουσαφίρηδες εδώ».

«Τέτοιες καταστάσεις αποκαλύπτουν ότι το μεταπολιτευτικό Πανεπιστήμιο, είναι στη ρίζα του πολύ αριστερό. Καθορίζει συμπεριφορές όλο αυτό το πράγμα. Και, λίγο πολύ, όλοι οι άλλοι αισθανόμαστε ‘μουσαφίρηδες’. Οι πραγματικοί ‘νοικοκυραίοι’, σ’ αυτούς που ανήκει αυτό που αποκαλούμε ‘δημόσιο πανεπιστήμιο’ στη χώρα, τελικά αποδεικνύεται 50 χρόνια μετά, ότι αυτοί μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν ελεύθερα, να μην φοβούνται τίποτε, να γίνονται αποδεκτοί, να τους επιτρέπεται η είσοδος στα γραφεία τους σε κατειλημμένες σχολές… Είναι συνάδελφοι που έχουν αντιληφθεί ότι το ελληνικό μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο 50 χρόνια μετά, παραμένει στη ρίζα του, στη γέννησή του, στο DNA του, βαθιά αριστερό. Καθορίζοντας τί είναι ‘politically correct’ (πολιτικά ορθό) στα πανεπιστήμια. Καθορίζοντας συμπεριφορές Πρυτανειών, που δεν είναι αριστερές. Είναι ένα κλίμα, που τελικά πάρα πολύ δύσκολα θα αλλάξει τελικά. Φαίνεται, ότι δεν μπορεί να αλλάξει».

Σημείο, στο οποίο στέκεται ο Κοσμήτορας είναι πως αισθάνεται την Πολιτεία ‘παρούσα’. «Δεν έχω κανένα παράπονο. Αμέσως ανταποκρίνονται οι αρχές, με προστατεύουν». Αν και δυσάρεστες εμπειρίες οι επιθέσεις, δεν τον αιφνιδιάζουν. Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά «είναι στο job description του Έλληνα πανεπιστημιακού το τι θα κάνει προκειμένου να ανοίξει τη Σχολή του και να πάει μέσα να κάνει μάθημα, να ερευνήσει, να διοικήσει. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Είναι η επιτομή του ‘αναζητώ το αυτονόητο’ εν έτει 2024, όταν οι άλλοι συνάδελφοι, σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, πάνε στο φεγγάρι. Πώς θα τους συναγωνιστώ εγώ;», καταλήγει.

Όσο για τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου στη Νομική – και αφού τελικά η χειμερινή εξεταστική χάθηκε λόγω καταλήψεων - ο ίδιος ενημερώνει πως «έχουν ξεκινήσει από τις 26 Φεβρουαρίου με διαδικτυακό τρόπο». «Τώρα, περιμένουμε πότε θα ‘σβήσει ο ήλιος’», σχολιάζει ο ίδιος σχετικά με την προοπτική λήξης των καταλήψεων…


Ειδήσεις σήμερα:

Οργή με τη φωτογραφία ασθενή που περιμένει να συνέλθει από μέθη σε καρέκλες νοσοκομείου - Επείγουσα ΕΔΕ διέταξε ο Γεωργιάδης

Νέα σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο Κασσελάκη - Στα δικαστήρια πάει η Κουμουνδούρου τον Γεωργόπουλο

Το σπίτι που αγόρασε ο Στέφανος Κασσελάκης ανήκε στον πρώην υφυπουργό Γιάννη Βαληνάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης