«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακιστέοι οι έξι συλληφθέντες ανάμεσά τους και οι δυο στρατιωτικοί για τρομοκρατικές ενέργειες

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακιστέοι οι έξι συλληφθέντες ανάμεσά τους και οι δυο στρατιωτικοί για τρομοκρατικές ενέργειες

Οι έξι συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια απολογήθηκαν για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων -  Το DNA ενός εξ αυτών εντοπίστηκε στον παγιδευμένο φάκελο με εκρηκτικό μηχανισμό, με παραλήπτρια την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης

sympraxi-m
Προσωρινά κρατούμενοι, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτικής αρχής και εισαγγελέα, κρίθηκαν σήμερα οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης», στην οποία αποδίδονται πέντε τρομοκρατικές ενέργειες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Όλοι είχαν οδηγηθεί το πρωί στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι στη συγκεκριμένη δικογραφία είναι συνολικά δέκα. Ωστόσο, οι τέσσερις από αυτούς είναι κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας. Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης που κρατείται στις φυλακές Δομοκού, γνωστός αντιεξουσιαστής με ποινικό παρελθόν.

Οι έξι συλληφθέντες που οδηγήθηκαν σήμερα στα δικαστήρια – ανάμεσα τους και δυο εν ενεργεία στρατιωτικοί με την ιδιότητα του πυροτεχνουργού - απολογήθηκαν για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, μετά από δίωξη που τους έχει ασκηθεί από την εισαγγελία.

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, dna ενός εκ των έξι κατηγορουμένων, εντοπίστηκε στον παγιδευμένο φάκελο με εκρηκτικό μηχανισμό, με παραλήπτρια την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης. Οι αρχές έχουν συλλάβει σε μια γυναίκα που φέρεται να σχετίζεται με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια των σημερινών τους απολογιών στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, οι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους αρνήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το σε βάρος τους κατηγορητήριο. Αντίθετα, ένας εξ αυτών, ηλικίας 36 ετών, αποδέχθηκε μόνο μια επιμέρους πράξη και ο ένας πυροτεχνουργός (της Πολεμικής Αεροπορίας) τήρησε το δικαίωμα της σιωπής.

Ειδικότερα, ο 36χρονος συλληφθείς, φέρεται να αποδέχθηκε μόνο ότι ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής, στη βομβιστική επίθεση στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα, αρνούμενος όλες τις άλλες πράξεις που του καταλογίζονται. Τέλος, η νεαρή συγκατηγορούμενή του για την ίδια υπόθεση, φέρεται να υποστήριξε ότι βρέθηκε με το αυτοκίνητό της στον τόπο της επίθεσης στα Πετράλωνα, αλλά δε γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί.

Συνήγορος κατηγορούμενου για την υπόθεση της τρομοκρατίας, ο Νίκος Αλέτρας, δήλωσε τα εξής: 

«Αναφορικά με την εν λογω σχηματισθείσα δικογραφια απο την Διευθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας , ειναι άξιο αναφοράς το γεγονός, οτι όλες οι υπό διερεύνηση πράξεις ειναι σε παρελθόντικο χρονο και εχουν προκύψει απο την συνδυαστική επισκόπηση και σύνδεση αποδεικτικών στοιχείων που αφορουν έξι περιπτώσεις αποδιδόμενων κακουργημάτων κατα την ηδη ασκηθείσα ποινική δίωξη και αντίστοιχα έξι πλημμεληματικών κατηγοριών».

«Σε κάθε περίπτωση η αποδοση της κατηγορίας της τρομοκρατικής οργανώσεως του άρθρου 187Α του Π.Κ. κατα την άσκηση ποινικής δίωξης την προηγούμενη τέταρτη, προφανώς συνιστά διακεκριμένη περιπτωση της βασικής μορφής του άρθρου 187 ΠΚ, κι ως εκ τούτου αποτέλεσε τον κυρίαρχο λογο που συσχετίσθηκαν αρκετές δικογραφίες με ιδιάζοντα ποινικό χαρακτήρα και κατ' επέκταση συνενώθηκαν, με αποτέλεσμα την επίταση και διόγκωση των αποδιδόμενων κατηγοριών ώστε να απολογηθούν σήμερα οι συλληφθέντες κατηγορούμενοι ενώπιον κ. τακτικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών. Πέραν αυτού με αφορμή και τη συγκεκριμένη δικογραφία οπως και πλείστες άλλες, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο
η επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά με αυτοτέλεια και φυσικά όχι, τη συνήθη αντίθετη διωκτική πρακτική των in rem διώξεων στα πλαίσια του διωκτικού μανδύα του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων, που καταλήγει στο νομικά παράδοξο αποτέλεσμα, του να απολογούνται το σύνολο των κατηγορουμένων ακόμα και για πράξεις που δεν σχετίζονται αυτουργικά. Τέλος σχετικά με την τύχη του δικού μου εντολέα, που προφυλακίστηκε στα πλαίσια μιας ολιστικής αντιμετώπισης, παρα το γεγονός οτι δικογραφικά δεν υπήρχε απολύτως κανενα στοιχείο εμπλοκής του σε καμια κακουργηματική πράξη».

Η μεταφορά στην Ευελπίδων

Στην Ευελπίδων για να απολογηθούν, οδηγηγήθηκαν το πρωί οι συλληφθέντες.


tromokrates2
tromokrates3


Σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε, οι συλληφθέντες διώκονται κατά περίπτωση για τα κακουργήματα:


-της διεύθυνσης, ένταξης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης,
-τρομοκρατικής πράξης απόπειρας ανθρωποκτονίας,
-τρομοκρατικής πράξης έκρηξης κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα,
-τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών,
-τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης οπλοκατοχής και
- τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης φθοράς.

tromokrates4
tromokrates5

Ακόμη κατά περίπτωση διώκονται, και για τα πλημμελήματα της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης, παράνομης βίας κατά δικαστικών λειτουργών, παράνομης οπλοκατοχής και παράνομης οπλοκατοχής κυνηγετικού όπλου και παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ίδιαν χρήση.

Ειδήσεις σήμερα

ΝΔ κατά Νίκου Παππά για την «κυβέρνηση δολοφόνων»: Με κυρίαρχη τάση τον πολακισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά πλέον ρητορική Κασιδιάρη

Βρήκα σπίτι για την οικογένειά μου λέει ο παλαιοχριστιανός Μανώλης- Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της κόρης του


Copernicus: Ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών στην Ελλάδα - Χάρτες του meteo

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης